Még mindig nem lehet tudni, miért halt meg a gödi Samsung gyárban egy munkás. A 27 éves L. Richárd még november 3-án sérült meg, egy héttel később hunyt el a kórházban. 2019-ben szintén rejtélyes körülmények közt egy külföldi munkás is balesetet szenvedett, őt egy 6 méter mély aknába szorulva, fejjel lefelé talált meg.

27 éves karbantartó halt meg

Végzetes munkahelyi baleset történt a Samsung gödi gyárában. A férfi a kórházban belehalt a sérüléseibe. Most kiderült, hogy egy 27 éves karbantartó vesztette életét. A Magyar Narancs úgy tudja, még nem indult rendőrségi büntetőeljárás az ügyben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Azonnal kiértek a mentők

A baleset után a Samsung SDI kommunikációs munkatársa azt közölte, dolgozójukhoz perceken belül kiérkezett a telephelyen szolgáló mentőszolgálat, akik ellátták a sérültet, majd azonnal kórházba szállították. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál arról tájékoztatott, hogy a helyszínre egy esetkocsit riasztottak, és egy férfit szállítottak kórházba ellátást követően súlyos sérülésekkel, de stabil állapotban.

Megszólalt az áldozat nővére

„Sokan nem értitek, a családommal mi is történt. Kisöcsém halt meg. Sajnálom, de nem tudok erről még beszélni. Sokan írtatok, hívtatok, de képtelen vagyok rá. Sajnálom” – írta közösségi oldalán az áldozat nővére.

Göd közelébe költözött

A 27 éves fiatalember Gödöllőn élt a családjával, ahonnan nemrég költözött el egy közeli kis faluba. A haláleset éppen ez idő alatt történt. Richárd ruháit tegnap hozta haza a nővére a kórházból. A fiatal férfi velük lakott, de tudomásunk szerint boldog párkapcsolatban élt.

Vizsgálják a baleset körülményeit

„A baleset körülményeinek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van. Cégünk maximálisan együttműködik az érintett hatóságokkal a baleset kivizsgálása során. Őszinte részvétünk kollégánk családjának, barátainak és szeretteinek” – közölte Bagoly Katinka, a Samsung SDI PR-munkatársa a baleset után.

Megszólalt egy kolléga

A baleset után az áldozat egyik kollégájának beszámolója alapján az Ezalenyeg.hu azt írta, hogy a tragédia azért történt, mert egy gép valamilyen okból nyitott ajtóval elindult, holott elméletileg csak zárt állapotában indítható, a vészmegállító sem állította meg.

Műszaki probléma lehetett

A fiatal férfi fejét a gép összepréselte, amitől súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Információjuk szerint a dolgozó semmilyen hibát nem vétett, a baleset oka minden bizonnyal műszaki probléma lehetett.

Különböző verziók keringenek

A Blikknek egy másik munkás pedig azt állította, tudomása szerint a fiatalember egy leállt gépen dolgozott, amikor valaki azt újra elindította, a baleset pedig ekkor történhetett. Az első verziót a cég cáfolta, a másiknak pedig az mondd ellent, hogy a rendőrség – mondván a baleset a férfi hibájából történt – nem indított büntetőeljárást az ügyben.

A rendőrség nem vizsgálódik

A Pest Megyei Rendőrfőkapitányág a lapnak azt mondta, mivel Richárd csak napokkal később, a kórházban veszítette életét, egyáltalán nem vizsgálják a tragédia körülményeit.

Tűzeset

A végzetes üzemi baleset előtt négy nappal tűzeset történt a gödi Samsung gyárban. Balogh Csaba, Göd polgármestere akkor a közösségi oldalára tette ki a Samsung közleményét, ezt írták:

Veszélyes anyag

„Ezúton tájékoztatjuk a gödi lakosságot, hogy gyárunk területén 2021. október 30-án hajnalban tűzeset történt. A karbantartási munkálatok során észlelt tüzet, – amely a gyártási folyamatot nem érintette – a telephelyünkön szolgáló tűzoltó kollégáknak perceken belül sikerült megfékeznie és eloltania. A hatóságot értesítettük, a tűzeset kivizsgálása folyamatban van, amelyet valószínűleg elektromos zárlat okozott. Személyi sérülés nem történt. Katasztrófavédelmi engedélyhez kötött veszélyes anyag nem volt érintett a tűzben, környezetszennyezés nem történt.” – írták a tűzesetről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elektrolit-szivárgás

Augusztus 8-án az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy elektrolit-szivárgás történt előző nap a gödi Samsungnál, ezt nem a cég jelentette be, hanem a gödi polgármester miután rákérdezett a vállalatnál. A cég csak ezt követően ismerte el az üzemzavart. Az elektrolit az akkumlátorok gyártásához használt veszélyes vegyi anyag, nagyobb mennyiség levegőbe kerülése súlyos mérgezést okozhat.

Különleges ipari terület

A kormány egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy a Samsung gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánítja. A város így jelentős adóbevételektől esett el, amelyek a Pest Megyei Önkormányzatához kerültek, a döntés miatt elvesztette a település a területének 20 százalékát is. IDE KAPCSOLÓDIK: Kiakadt a gödi polgármester: elvenné a kormány a település 20 százalékát és a bevételük harmadát

Kiemelt kép: Samsung SDI Facebook-oldala.