Járai Máté számára a karácsony az emlékezés ünnepévé vált. A színész két éve ilyenkor veszítette el az édesanyját, akit idén az édesapja követett. A fia szerint édesapjának megváltás volt a halál.

Alkoholisták voltak a szülei

„Bár a szüleim élete nagyrészt alkoholfüggőségben telt, ennek ellenére igazán szerették egymást. Azt mondják, ha valaki idősebb korban elveszti a hozzá legközelebb állót, hamarosan ő is követi. Nos, ez az ő esetükben is így volt. Apám 71 volt, amikor elment, anyám pedig mindössze 65” – idézte fel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Otthonban élt

„De miután anyám elment, apám már nem volt önmaga. Egy otthonban élt, onnan hívtak, amikor kórházba került, hogy készüljek fel a legrosszabbra, mert valószínűleg már nem jön ki” – mondta a Járai Máté, aki annak örül, hogy még el tudott búcsúzni az édesapjától a kórházban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elköszönt tőle

„A halála előtt néhány nappal voltam benn nála, akkor elbúcsúztam tőle, mert sejtettem, hogy közel a vég. Sokan tapasztalják a haldoklók esetében, hogy a halál előtt hirtelen kitisztul az illető elméje, és jobban lesz egy időre, mintha tudná, hogy tiszta fejjel kell elbúcsúznia. Apámmal is ez történt.”

Megható pillanatok

„A húgommal sokat beszéltünk utána arról a pillanatról, amikor az utolsó vacsora után apám megcsókolta a kezét, amellyel etette. Mintha egy tánc után csókolt volna kezet búcsúzóul. Nagyon megható pillanat volt, egyben felemelő is” – emlékezett vissza.

A gyász ünnepe

Járai Máté gyerekkora nem volt felhőtlen a szülei alkoholizmusa miatt, a színész mégis igyekszik a jó élményekre emlékezni az édesanyja és az édesapja kapcsán. A karácsony azonban már visszavonhatatlanul a gyász ünnepévé is vált számára.

Veszteségek

„A nagymamám 2019-ben hunyt el télen, anyám két éve karácsonykor, most pedig apám is elment. Már gyerekkoromban is hozzátartozott egyfajta szomorúság a karácsony hangulatához, a veszteség érzése. De minden ünnepen gyújtottunk gyertyát az elvesztett családtagjainkért Szenteste, most pedig már apuért is ég majd egy” – tette hozzá Járai Máté.

Ugyanott nyugszik

A színész édesapja ugyanott nyugszik majd, ahol az édesanyja, és úgynevezett szórásos temetést kap. „Ugyanott szóratjuk szét apu hamvait, ahol korábban anyuét. Hiszek abban, hogy találkoznak. Furcsa, de talán apu halála hoz minket össze igazán a húgommal. Ő 16 évvel fiatalabb nálam, és gyerekkorunkban emiatt nem álltunk igazán közel egymáshoz” – írta a Blikk.

Közelebb került a húgához

„Most azonban mindkettőnknek igazán felnőtté kell válnunk, mert már egyik szülőnk sem él, hiába lesz ő is már harmincéves, ez a pillanat mindenkinél csak ilyenkor jön el. De mi ketten vagyunk, és igazán megértjük egymást, azt, hogy mit érzünk a gyerekkorunkkal, a szüleinkkel kapcsolatban. És persze, mellette a feleségem, Kíra a legnagyobb támaszom, aki szavak nélkül is megértett, amikor a kórházból felhívtak apu halálhírével, és csak sírni tudtam.”

Filmekben szerepelt

Járai Alfréd a nyolcvanas években tűnt fel először egy kisebb filmszerepben, majd a 90-es 2000-es években tucatnyi művészfilmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket – írja az RTL.

Leghíresebb szerepei

Tarr Béla és Krasznahorkai László világhírű filmjében, az 1994-es Sátántangóban az egyik fontos szereplőt, Halicsot, a tanyást alakította. Ezen kívül még két Tarr Béla-alkotásban lehetett látni őt: a 2000-ben bemutatott Werckmeister harmóniákban és a 2007-es A londoni férfi című filmben. Kamondi Zoltán 1999-es Az alkimista és a szűz című filmjében, valamint Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című filmjében is szerepelt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Járai Máté