11 tonna hal pusztult el a nyáron a Velencei-tóban. Legalábbis ennyit adtak le az emberek. A kárt senki sem téríti meg a Mohosz-nak.

Nagyon sok hal pusztult el

110 mázsánál tart az a leadott halak mennyiség, ami június második felében, illetve augusztusban esedékes pusztulásokból gyűjtottek be – mondta Dérer István, a Magyar Horgász Szövetség főigazgatója az Érd FM Bundáskenyér című reggeli műsorában amelyet a Pecaverzum foglalt össze. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem csak ekkor

Közte is voltak szórványos, jelzés értékű halpusztulások. Az is teljesen természetes, hogy minden elhullott egyedet nem lehet begyűjteni” – tette hozzá a főigazgató.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Milliók kellettek az elpusztult halakra

Azt is elmondta, többmillió forintot költöttek ártalmatlanításra és az elpusztult halak elszállításra. Azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mekkora összegről van szó.

A horgászok fizetnek

Az ártalmatlanítás költségeit a Mohosz viseli, áthárítani másra nem tudja. A halállomány a tóban azonban már jövőre helyreállhat köszönhetően annak, hogy évente átlagosan négyszer annyi halat telepítenek a tóba, mint amekkora mennyiség a nyár folyamán elpusztult.

Nincs kinek kiállítani a számlát

A közfeladat-ellátásban benne van az ökológiai károk elhárítása, ezt nem tudják kiszámlázni senkinek, a Mohosz fogja állni a költségeket.

Pangó nyaraló

Az igazgató hozzátette, hogy az anyagi veszteség ennél még nagyobb, mert a horgászturizmusból származó bevételek jelentősen megcsappantak a nyáron, a Mohosz agárdi nyaralója is kihasználatlan volt.

Jön a vízpótlás

A főigazgató, megerősítette azt a korábbi információt, hogy a Velencei-tó vízpótlása heteken belül megkezdődhet. A Zámolyi-víztározót lehalásszák, és annak vizét a kritikusan alacsony vízállású (74 centiméter) Velencei-tóba engedik.

A nyáron a Duna egyik mellélfolyóján is komoly halpusztulás volt

Beszámoltunk az első halpusztulásról

Júniusban pusztultak először a halak a Velencei-tóban. Akkor azt írtuk, hogy az egyre melegedő vízben lévő kevés oxigén olyan folyamatokat indított el a Velencei-tóban, amely halfajok pusztulásához vezetett.

A tó teljes területét érinti

Leginkább a kényesebb rablóhalak hullanak el nagy számban, pusztuló halakkal – elhullott csukával, pontyokkal, keszeggel, balinnal, harcsával – sajnos a tó teljes területén lehet találkozni, ebből a szempontból alig van kivétel.

A betonpartra is gyanakodtak