11 tonna hal pusztult el a nyáron a Velencei-tóban. Legalábbis ennyit adtak le az emberek. A kárt senki sem téríti meg a Mohosz-nak.

Nagyon sok hal pusztult el

110 mázsánál tart az a leadott halak mennyiség, ami június második felében, illetve augusztusban esedékes pusztulásokból gyűjtottek be – mondta Dérer István, a Magyar Horgász Szövetség főigazgatója az Érd FM Bundáskenyér című reggeli műsorában amelyet a Pecaverzum foglalt össze. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem csak ekkor

Közte is voltak szórványos, jelzés értékű halpusztulások. Az is teljesen természetes, hogy minden elhullott egyedet nem lehet begyűjteni” – tette hozzá a főigazgató.

Hoppá! Magyarország 15. legolvasottabb weboldala lett a BudaPestkörnyéke.hu. Az auditált DKT/Gemius mérés szerint pedig a 11. legnépszerűbb hírportál lett az országban. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 

Milliók kellettek az elpusztult halakra

Azt is elmondta, többmillió forintot költöttek ártalmatlanításra és az elpusztult halak elszállításra. Azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mekkora összegről van szó.

A horgászok fizetnek

Az ártalmatlanítás költségeit a Mohosz viseli, áthárítani másra nem tudja. A halállomány a tóban azonban már jövőre helyreállhat köszönhetően annak, hogy évente átlagosan négyszer annyi halat telepítenek a tóba, mint amekkora mennyiség a nyár folyamán elpusztult.

Nincs kinek kiállítani a számlát

A közfeladat-ellátásban benne van az ökológiai károk elhárítása, ezt nem tudják kiszámlázni senkinek, a Mohosz fogja állni a költségeket.

Pangó nyaraló

Az igazgató hozzátette, hogy az anyagi veszteség ennél még nagyobb, mert a horgászturizmusból származó bevételek jelentősen megcsappantak a nyáron, a Mohosz agárdi nyaralója is kihasználatlan volt.

Jön a vízpótlás

A főigazgató, megerősítette azt a korábbi információt, hogy a Velencei-tó vízpótlása heteken belül megkezdődhet. A Zámolyi-víztározót lehalásszák, és annak vizét a kritikusan alacsony vízállású (74 centiméter) Velencei-tóba engedik.

A nyáron a Duna egyik mellélfolyóján is komoly halpusztulás volt

Beszámoltunk az első halpusztulásról

Júniusban pusztultak először a halak a Velencei-tóban. Akkor azt írtuk, hogy az egyre melegedő vízben lévő kevés oxigén olyan folyamatokat indított el a Velencei-tóban, amely halfajok pusztulásához vezetett.

A tó teljes területét érinti

Leginkább a kényesebb rablóhalak hullanak el nagy számban, pusztuló halakkal – elhullott csukával, pontyokkal, keszeggel, balinnal, harcsával – sajnos a tó teljes területén lehet találkozni, ebből a szempontból alig van kivétel.

A betonpartra is gyanakodtak