A gödöllői kastély a magyar történelem egy fontos időszakának csodás ékköve, amely megszenvedett több korszakot. A messziről jött vendég rácsodálkozik szépségére, aki olvasott róla megérzi a legendáriumát, aki pedig minden nap elmegy mellette autóval vagy HÉV-el, biztos pontként tekint rá az életében. Egy legendás arc kapcsolódik hozzá, az archoz pedig tragikus halál és sírrablók.

Sissi legendáriuma

A Gödöllői Királyi Kastélyról mindenki tudja, hogy a leghíresebb lakója Erzsébet királyné, azaz Sissi, Ferenc Jóska felesége volt. Akkor élt itt hosszabb időn át a magyarokat kedvelő királyné, amikor Magyarország az 1848-49-es szabadságharc után 1967-ben végül kiegyezett Ferenc Józseffel.

Az akkori magyar állam sokat fizetett az épületért egy belga banknak, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában, I. Ferenc József a koronázási ajándéka, pihenőbirtoka lehessen. A királyi család főleg tavasszal és ősszel töltött itt hosszabb időt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Erzsébet királyné „Sissi” korabeli fotoja és a kastély 2019-ben – BPK montázs

Sokan akarták a kastélyt

Sissiék után Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt, majd a háború után 1950-től szovjet laktanya lett. A rendszerváltás után indult meg az épület felújítása, amely a mai napig tart, de miért nevezik sokan Grassalkovich-kastélynak az épületet?

Leginkább azért, mert az 1700-as évek egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich Antal kezdte meg az építtetését 1735-ben, majd több lépésben folytatták később az utódai, míg a család ki nem halt és a belga bank kezére került.

A legenda folytatódott

Romy Schneider, mint Sissi

A kastély leghíresebb lakója Erzsébet királyné, Sissi magyarszeretete azóta lengi be újra a kastélyt és azóta köztudott, amióta elkészült az 1960-as években a Romy Schneider főszereplésével készült, Sissi életéről szóló filmtrilógia.

Sissi arca a magyar fejekben összekapcsolódott az 1938-ban született színésznő arcával. Kevesen tudják a sikeres színésznőről, hogy még Alain Delon jegyese is volt, de végül az utolsó pillanatban visszalépett a házasságtól, máshoz ment hozzá.

Drámai történések

Romy Schneider 1981-es fotója

Romy Schneidernek egy fia és egy lánya született. 14 éves fia, David 1981. július 5-i váratlan halála után Romy inni kezdett és összetört az élete. Mindössze egy évvel élte túl fiát.

Daviddal az történt, hogy megpróbált átmászni mostohaapja szüleinek kerítésén, de csúnyán megsérült, vélhetően valamilyen szögesdróttól. Leugrott a kerítésről, és bement a házba segítségért, de mire kiértek a mentők és kórházba vitték, túl sok vért vesztett, és meghalt.

Alig egy évvel később Romyt 1982. május 29-én, 43 évesen a párizsi lakásában holtan találtak. Először azt gondolták öngyilkosságot követett el alkohol-túladagolással és altatótablettákkal, de a vizsgálatok kiderítették, hogy szívelégtelenségben halt meg.

Sírrablók és a Gödöllőn összeérő szálak

A temetését követően az is kiderült, hogy élettársa, Laurent Petin nagy mennyiségű arany ékszer kíséretében temettette el, így sírrablók feltörték a sírját. Később újratemették biztosabb körülmények között a színészlegendát, a gödöllői Sissi megformálóját.

Így kapcsolódnak tehát össze a történelem szálai és szővik tovább a Gödöllői Királyi Kastély misztikus legendáriumát.

Kiemelt kép: Gödöllői Királyi Katély – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu