Közel százezer diák jutott be valamilyen egyetemi képzésre Magyarországon az idei felvételi eljárás során. Közel 75 ezren az állami ösztöndíjas képzésben folytathatják tanulmányaikat, több mint 20 ezer diáknak viszont keményen fizetnie kell majd minden félévben.

Ezek a konkrét számok

Az idei felvételi eljárás során 94 785-en jutottak be valamelyik hazai egyetemre. 74 484 fő állami ösztöndíjas, 20 301 önköltséges finanszírozásba került, írta meg a Népszava a felvi.hu statisztikái alapján. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több frissen felvett hallgatónak kell fizetnie, mint tavaly

Idén a felvett hallgatók 21,4%-ának kell fizetnie. 2022-ben ez az érték kereken 18% volt, míg 2021-ben 18,7%. 2020-ban az újonnan felvételizett egyetemisták 18,5%-a került fizetős képzésre.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Korábban csökkent a fizetős helyekre bejutó hallgatók száma

Míg 2012-ben 35,9% volt azok aránya, akik fizetős képzésben nyertek felvételt, addig 2020-ra ez az érték 18,5%-ra csökkent. Most ismét némi emelkedés tapasztalható. Ez betudható annak, hogy az elmúlt néhány évben egyetemi modellváltás történt.

Tudatos döntés eredménye ez a folyamat

2019-ben a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványosításával kezdődtek meg az átalakítások. Pavlik Lívia, az egyetem korábbi kancellárja már korábban is azt mondta, szeretnék növelni a fizetős hallgatók arányát. Végül ez így is történt, hiszen 2019-ben a Corvinus Egyetemre bekerült hallgatók 18,6%-ának kellett fizetnie a tanulmányaiért, idén már a 26,4%-uknak kell ezt megtennie.

Nem olcsó mulatság a Corvinus Egyetem önköltséges képzése

A politikatudományok alapképzés nappali formában, magyar nyelven félévente 420 ezer forintba kerül. A képzési idő legalább 6 félév, így ha minden változatlan marad, akkor az a hallgató, aki mind a hat félévért fizet, több mint 2,5 millió forintot kell hogy letegyen az asztalra.

Vannak drágább képzések is

Aki nemzetközi gazdálkodást szeretne tanulni angol nyelven, annak félévente 900 ezer forintot kell kicsengetnie. Ez a szak 8 félévből áll, így még a tempósan haladó hallgatónak is 7,2 millió forintot kell kifizetnie önköltséges képzésen.

Más egyetemeken is megtörtént a modellváltás

Nem csupán a Budapesti Corvinus Egyetemen történt modellváltás. A folyamaton átesett már a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem is. Érdekesség, hogy míg az elmúlt évekhez képest a Miskolci Egyetemen nőtt is a fizetős képzésekre bejutó hallgatók aránya, addig a győri egyetemen csökkent.

Ez a helyzet más vidéki egyetemek esetében

A Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem esetében is egyaránt nőtt az önköltséges képzésre bejutó hallgatók aránya. A 2021-es számokhoz viszonyítva a debreceni intézmény esetében 15,6-ról 19,9%-ra, a szegedi esetében 15,7-ről 16,1%-ra ugrott ez a számadat. A Pécsi Tudományegyetem esetében 15,4%-ról 21,1%-ra ugrott azon hallgatók aránya, akik önköltséges képzésekre jutottak be.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem esetében még nem volt modellváltás

Bár az ELTE kimaradt a modellváltásból, mégis nőtt valamelyest a fizetős képzésre felvett hallgatók aránya. Míg 2020-ban a felvett hallgatók 13,7%-a, 2021-ben a 12,9%-a, 2022-ben pedig a 11,9%-a önköltséges képzésre került, addig idén a 14,7%-uk folytathatja fizetős képzésen a tanulmányait.

Ez a helyzet a BME esetében

A BME sem tartozik a már modellváltáson átesett egyetemek közé. Ott a hallgatók csupán 9,7%-ak került fizetős szakra. A tavalyi, 8,7%-os értékhez képest ugyanitt is növekedés tapasztalható, ám a teljes képet árnyalja, hogy 2021-ben a frissen felvett hallgatók 9,7%-ának kellett tandíjat fizetnie. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapesti Corvinus Egyetem – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu