Bajban vannak a régebbi házak tulajdonosai, ha az elektromos fűtéshez a jóval olcsóbb H tarifát szeretnék igénybe venni. Emiatt ugyanis az egész villanyóraszekrényt át kell alakítani, azonban a villanyóraszekrény országszerte hiánycikké vált.

Sok szabály van

Két hónapja országszerte hiány van a villanyóraszekrényből. Aki most igényelne H tarifát az elektromos fűtéshez, annak több átszerelési szabálynak is meg kell felelnie, és új villanyóra szekrényt is ki kell alakítania, amit csak az épület homlokzatára lehet felszerelni – írja az atv.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Drága, de megéri

A jóval olcsóbb H tarifa érdekében sokan a borsos ár ellenére is belevágnak az átalakításba. Lesnyik Zoltán, villanyszerelő azt mondta, van, aki már 2-3 hónapja vár a villanyóraszekrényre.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nagy a sor

„Most nem tudjuk, hogy mitévők legyünk, egyáltalán mikor lesz szekrény. Egy-két darab érkezik, de 10-20-an vagyunk regisztrált szerelők, és mindenkinek legalább 5-6 kellene” – panaszolta.

Felborult a piac

A villanyóra szekrények magyarországi gyártója szerint hatalmasra nőtt a kereslet a termék iránt, hiszen a drága gázfűtésről sokat elektromos fűtésre álltak át: rengetegen szereltetnek fel napelemet, hőszivattyút és klímaberendezést, ez pedig teljesen felborította a villamos piac igényeit.

Fejlesztenek

„Az elmúlt évek messze legnagyobb beruházásait hajtottuk végre annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabb legyen a termelésnövekedésünk. Robotokat vásároltunk, üzemet építettünk, gépeket és szerszámokat, minden olyat, amivel úgy gondoljuk, hogy viszonylag belátható időn belül meg tudjuk oldani ezt a problémát” – mondta Csatári László, a Csatári Plast Kft. tulajdonosa.

Erre jó a H tarifa

H tarifát azért hozták létre, hogy egy kedvezményes tarifával lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló energiforrásokból, például a napenergiából kiépített fűtési rendszereket. Ezt a különleges díjszabást 2010-ben rendeletben alkották meg, azóta igényelhető az egyetemes áramszolgáltatás keretein belül.

Október közepétől érhető el

A legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. Egész nap, 24 órában a rendelkezésünkre áll. Egy KW/ó áram 23 forintba kerül a 70 forintos piaci ár helyett, de rendeletben van szabályozva, hogy a B tarifa áránál soha nem lehet magasabb a díja.

Így igényelhető

A H tarifa beköttetéséhez fel kell venni a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval – a díjszabás rendeletben szabályozott, így az ország egész területén elérhető. A szolgáltatónál elérhető az igénylőlap, be kell nyújtani a csatlakoztatni tervezett készülékek, berendezések adatlapját. Akár a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé is igényelhető ez a tarifa – írja az eon.

Teljesen külön áramkör kell

A bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el és a bekötés során egy külön mérőt kell majd felszerelni, mivel nem leválasztható, külön mérhető áramkörre szükséges bekötni, egy két tarifás mérő segítségével.

Ezért lehet előnyös

Érdemes tehát új fűtési rendszereink tervezésekor a megfelelő szigetelés mellett a megújuló energiaforrásokban és hőszivattyúkban gondolkodni, hiszen kedvezőbb árú villamosenergiával tudjuk működtetni őket a H tarifának köszönhetően. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció