Ma választ köztársasági elnököt a Magyar Országgyűlés. A képviselők két jelölt közül választhatnak. A Fidesz és a KDNP Novák Katalint, egykori családügyi minisztert jelölte, az ellenzéki pártok pedig Róna Péter közgazdászt.

Köztársasági elnökválasztás

Ma választja meg az Országgyűlés hatodik köztársasági elnökét. A jelenlegi államfő, Áder János mandátuma május 10-én jár le. A mai választás esélyese a parlamentben kétharmados többséggel rendelkező Fidesz–KDNP jelöltje, Novák Katalin, jogász, közgazdász, 2020 és 2021 között az Orbán-kormány családokért felelős tárca nélküli minisztere. Az ellenzéki pártok jelöltje Róna Péter jogász, közgazdász.

Fél 10-kor kezdődik az ülés

A köztársasági elnök megválasztására és ünnepélyes eskütételére az Országgyűlés 2022. március 10-i, csütörtöki ülésén kerül sor 9.30-kor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

132 jelölést kapott

Áder János utódja minden bizonnyal a Fidesz–KDNP jelöltje, Novák Katalin volt családügyi miniszter lesz, akit mind a 132 kormánypárti képviselő a támogatásáról biztosított.

Felszólalnak a jelöltek

Az Országgyűlés csütörtöki ülésén tizenöt perces beszédet mond Novák Katalin és Róna Péter is, aki a baloldal államfőjelöltje.

Családjával érkezett

Novák Katalin csütörtök kora délelőtt Facebook oldalán egy családi fotót posztolt a parlamentből. Ezt írta: „Hamarosan kezdődik a köztársasági elnök választás. Sokat jelent számomra, hogy a családom most is velem van”.

5 évre választják meg

A köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Mandátuma öt évre szól, egy alkalommal újraválasztható. 

A köztársasági elnök feladatai

A köztársasági elnök feladata sokrétű: ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Egyebek mellett részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés ülésein; ahol törvényt is, országos népszavazást is kezdeményezhet. Ő tűzi ki az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását, valamint az európai parlamenti választás és az országos népszavazás időpontját, különleges jogrendet érintő döntéseket hozhat. Összehívja az Országgyűlés alakuló ülését, de fel is oszlathatja az Országgyűlést.

Ellenjegyzi a törvényeket

Az elfogadott törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára (normakontrollra) megküldheti az Alkotmánybíróságnak, vagy megfontolásra visszaküldheti az Országgyűlésnek. Az államfő tesz javaslatot a miniszterelnök, a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész és az alapvető jogok biztosa személyére, ő nevezi ki a bírákat és a Költségvetési Tanács elnökét.

Nagyköveti kinevezéseket ad át

Az Országgyűlés felhatalmazása alapján az államfő ismeri el a nemzetközi szerződés kötelező hatályát, ő bízza meg és fogadja a nagyköveteket és a követeket. Ő nevezi ki a minisztereket, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, alelnökeit, az egyetemi tanárokat, a tábornokokat, törvényben meghatározott kitüntetéseket, díjakat és címeket adományoz, és nem utolsósorban gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Novák Katalin és családja – Forrás: Facebook/Novák Katalin