Három éve a város által megrendelt néhány talaj és talajvíz minta drasztikus szennyezést mutatott a Budakalász központjában álló egykori gyárterületen. A hatóságoknak továbbított laboreredmények nyomán környezetvédelmi eljárások indultak. Ennek következménye, hogy a tudott, de évtizedek óta halogatott teljes körű környezeti felmérés és a kármentesítés végre elindul. A költségeket a „szennyező fizet” európai környezetvédelmi elv alapján az állam finanszírozza.

Megkapták a zöld jelzést

Az Energiaügyi Minisztérium megbízást adott az egykori Lenfonó és Szövőgyár teljes területére vonatkozó környezetszennyezés tényfeltárásának elvégzésére és az azzal kapcsolatos zárójelentés elkészítésére. Ugyan 1996-ban – a gyár felszámolása után – a terület a város tulajdonába került, de a „szennyező fizet” uniós irányelv kimondja: a környezeti kárt okozó a felelős az okozott kárért, és neki kell viselnie a feltárással és kármentesítéssel kapcsolatos költségeket.

Az állam feladata

Mivel a Budaflax Lenfonó- és Szövőipari Vállalat állami irányítás mellett működött, az évtizedek óta halogatott teljes körű környezeti felmérés és a kármentesítés az állam feladata. A gyárterület egyben vízbázisvédelmi terület is, a környezeti károk mielőbbi felszámolása kiemelt közérdek. A tényfeltárás célja a gyárterület teljes feltérképezése, a talajban, illetve a talajvízben található szennyeződések feltárása, a szennyezett talaj és talajvíztest lehatárolása.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mintákat kell venni

Ehhez fúrásos talajmintavételezésre, kúttá kiképzett fúrásokból talajvízmintavételre, a fúrólyukakban, illetve ideiglenes kutakban elvégzett vizsgálatokra, geodéziai mérésekre van szükség. Mivel a városvezetés rövid, közép- és hosszútávon közösségi fejlesztéseket tervez a területen, Budakalász, mint tulajdonos és mint hatásviselő fél a munkák elvégzését messzemenően támogatja.

Július 31. a határidő

A terepi munkák a napokban indulnak és július 31-éig le is kell zárni azokat. A kármentesítési technológiát is meghatározó szakmai tanulmány befejezésének véghatárideje 2023. október 15. A munkálatok előrehaladásáról és eredményeiről folyamatos tájékoztatást adunk.

Megfigyelő kút került elő

Budakalász 2020 novemberében adott megbízást az egykori Lenfonó és Szövőgyár Ciklámen utcához közel eső területének talaj és talajvíz vizsgálatára azután, hogy egy területrendezést követő bejáráson két megfigyelő kút került elő. Mivel a gyárterület vízbázisvédelmi övezetbe tartozik, a környezetvédelmi vizsgálat szükségességét a megfigyelő kutak létezése különösen sürgette. A kutak ugyanis arról árulkodtak, hogy a gyárterület környezeti állapota már évtizedekkel ezelőtt folyamatos ellenőrzésre szorult.

Kitartó nyomozás

A hatóságoknak nem volt tudomása a megfigyelőkutakról. Kitartó nyomozással a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Vízföldtani Adattárában megtalálták a megfigyelő kutak telepítéséről szóló dokumentumokat, amelyeket ezután a hatóságoknak is átadtak.

Immár tény a környezetszennyezés

Budakalász öt mintavételi ponton végeztetett talaj- és talajvíz vizsgálatot és jelentős koncentrációban találtak magas környezeti és egészségügyi kockázatú vegyületeket. A vizsgálati jelentéséből az is kiderült, hogy az arzén, króm, réz, cinkvegyületek okozta szennyeződés meghaladja az előírt határértéket. A határértéket meghaladó szennyezettséget mutattak a monoaromás vegyületek (benzol, toluol, etil-benzol és a xilolok) esetében is. A harmadik határértéket meghaladó vegyületcsoport volt a policiklikus aromás szénhidrogének, vagyis az úgynevezett PAH vegyületek.

Lesújtó eredmények

„Bejelentési kötelezettségünknek eleget téve 2021. február 22-én tájékoztattuk a Környezetvédelmi Hatóságot és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékeseit a vizsgálat lesújtó eredményéről, és kértük a szükséges hatósági eljárások mielőbbi megindítását. A vizsgált terület ugyanis a Szentendre Regionális Déli Vízbázis 50 éves elérési idejű hidrogeológiai „B” övezetének része, a hidrogeológiai modellek alapján a bekerülő szennyezés innen 50 év alatt elérheti az ivóvízkutak vízadó rétegeit” – írta a budakalasz.hu.

Megerősített információk

A hatóságok 2021 márciusában önállóan is végeztek méréseket és az eredmények megerősítették a súlyos környezettszennyezést.  A Környezetvédelmi Hatóság ezután eljárást indított. Ez mindenképpen jó hír volt, mert tudomásunk volt arról, hogy uniós források állnak rendelkezésre, hogy a több évtizede halogatott teljes körű környezetvizsgálat és a kármentesítés végre megtörténhessen.

Nem csak a budakalásziaknak fontos

Mivel az egykori gyárterület a közeli vízbázis védőterületére esik, ezért a kárelhárítás nem csupán Budakalásznak fontos, hanem az erről a vízbázisról ellátott további tizenhárom dunakanyari település – Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszentlászló, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tinnye és Üröm – százezer lakójának is.

Kiemelt kép: környezetszennyezés Budakalászon. Fotó: budakalasz.hu