Alig egy hónap elteltével ismét vízhiány alakult ki Szentendre magasabban fekvő területein. Sok utcában egyáltalán nincs ivóvíz, a helyiek csak lajtos kocsiból jutnak vízhez. A polgármester másodfokú vízkorlátozást rendelt el és szépen kéri a helyieket, hogy tartsák be a rendeletet. Ennél többet nem is nagyon tehet, mert jelenleg alig szankcionálható az, aki nem tartja be a korlátozást. Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt Menczer Tamás, a budai oldal egyik országgyűlési képviselője arról írt a közösségi oldalán, hogy Solymárra is megérkeztek a Honvédség autói, ott is katonák segítenek a tározók töltésében. Szombaton 41 Celsius-fokos hőség érkezik Budapestre és környékére, folytatódik a hőség.

A Magyar Honvédség tölti a szentendrei víztározókat

Szentendre magasabban fekvő területein ismét vízhiány van. A tározók kiürültek, több utcában egyáltalán nincs víz. Friss információ, hogy pénteken délután a Magyar Honvédség csapatait is bevetették, a katonai járművekkel segítenek feltölteni a tározókat. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere másodfokú vízkorlátozást rendelt el, ennek értelmében tilos slaggal locsolni, autót mosni, medencéket, akár felfújható gyermekmedencét is feltölteni, illetve az automata locsolóberendezéseket ki kell kapcsolni. A szentendrei polgármesternek arra kéri a helyieket, hogy ne pazarolják a vizet, hogy jusson mindenkinek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vízkommandó

Mivel a vízkorlátozás betartását lényegében senki sem ellenőrzi, ezért nehéz azt végrehajtani. A polgármestereknek nem maradt más, csak kérni tudják az embereket, hogy ne fogyasszanak több vizet. Egy évvel ezelőtt a pesti agglomerációban Pécelen volt vízhiány, ott a polgármester bekeményített és arra utasította a mezőőröket, hogy figyeljék az udvarokat, akit pedig locsoláson kaptak, büntetést ígértek. Témába vág: Vízrazzia Pécelen, őrök járják a várost és ellenőrzik a vízhasználatot, pénzbírságra számíthat, aki locsol, megszólalt a polgármester

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kritikus helyzet

A Szentendrén szolgáltató DMRV szerint az ivóvízellátás kritikus helyzetbe került, mert a megnövekedett vízfogyasztás mellett a Duna alacsony vízállása miatt a 20%-kal kevesebb vizet tudnak kitermelni a kutakból. Közben Fülöp Zsolt arról határozott, hogy a szentendreiek ingyen használhatják a város V8 elnevezésű uszodáját, így ott tusolni is tudnak.

Az emberek többségét nem érdekli a vízkorlátozás

Az eddigi tapasztalatok alapján az emberek többsége nagy ívben tesz a vízkorlátozásra, mondván: fizet egy szolgáltatásért, a szolgáltató dolga pedig, hogy teljesítse a szerződésben foglaltakat. A másik gyakori probléma a szolidaritás hiánya. „Nálunk van víz, nem érdekel a szomszéd utca, oldják meg” típusú gondolkodásmód. Általánosságban tehát elmondható, akit nem érint a vízhiány, azt nem is érdekli a vízkorlátozás.

Fazékból öblítik a vécét

A víz annyira természetes része az életünknek, hogy csak akkor döbbenünk rá a fontosságára, amikor hiányzik és ettől teljesen megváltoznak a mindennapjaink. Amikor egy hónappal ezelőtt a solymári vízhiány idején tudósítónk a településen járt egy férfi elmesélte, hogy egy hete fazékból öntik le a vécét és minden pillanatot meggondolnak, amihez víz szükséges.

Feláldozta a pázsitot a polgármester

Budapest környékén jelenleg 31 településen van valamilyen vízkorlátozás, több helyen másodfokúra növelték a korlátozást. A minap Gödöllő polgármestere, Gémesi György is másodfokú korlátozást rendelt el, akkor még ő is kikapcsolta az automata locsolóberendezését a kertben és azt posztolta, nem baj, ha kiszárad a fű, majd kinő, sokkal fontosabb, hogy mindenkinél legyen víz.

Leállt a szolgáltatás

Gödöllő, Fót, Csömör és Mogyoród lakói is vízhiánnyal küzdenek, igaz ott egy főnyomócső javítása miatt nem volt elegendő víz a tározókban. Szerda este állt le a szolgáltatás, friss információ, hogy elkészültek a javítással és ismét van víz a vezetékekben.

Nagykovácsiban is vízhiány van

Közben az agglomeráció másik oldalán, a budai luxusfaluban is gondok vannak a vízzel. Nagykovácsiban szintén a DMRV a szolgáltató, ott is kiürültek a tározók. A helyi közösségi oldalon többen arra panaszkodnak, hogy egyes utcákban egyáltalán nincs víz.

Nem maradhat így

Egy Nagykovácsiban élő hölgy így fogalmaz a közösségi oldalon: „Nem tudom, hogy a rezsicsökkentés miatt elmaradt fejlesztések és karbantartás hiánya miatt nincs víz, vagy mert megtelt a falu, de biztosan nem maradhat ez így, különösen, hogy a legdrágábban kapjuk a vizet, ha van” – fogalmazott a hozzászóló. Ide kapcsolódik: „Nagykovácsi megtelt” – állítja Kiszelné Mohos Katalin, a luxusfalu polgármestere, aki elmagyarázta mi a bajuk a településen feszültséget okozó cserkészekkel

Súlyos vízhiány Budapesten és környékén

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, főkertésze közben megkongatta a vészharangot. Állítja, hamarosan a teljes agglomeráció és akár Budapest is súlyos vízhiánnyal szembesülhet. A szakember nem csak riogat, egy példát is elmondott, hogyan lehet orvosolni a problémát. Erről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban. Ide kapcsolódik: “Arcon csap minket is a valóság” – állítja Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, aki szerint katasztrófa lehet a vízhiányból, nagy baj leselkedik ránk

41 Celsius-fok jöhet

Az Időkép előrejelzése szerint Budapesten és környékén szombaton tetőzik a forróság, majd délutántól egy gyenge hidegfront hatására északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Délután feltámadó északnyugati széllel érkezik meg a hidegfront a Dunántúlra. A hidegfront előtt még délnyugat felől forró levegő érkezik 34 és 41 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk. Vasárnap sok napsütés várható, de a hajnali és a reggeli órákban több tájegységünkön átmenetileg elszórt záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak, délután már csak egy-egy helyen fordulhat elő futó zápor. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Csak kissé mérséklődik a kánikula, délután 31-36 fok várható. Hétfőn napos, száraz időre van kilátás. Már csak helyenként lehet élénk a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 37 fok között alakul. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lajtos kocsi Szentendrén – Forrás: Facebook/Szentendre Hivatalos Oldala