Hamvába dőlt a szentendrei EuroVelo kerékpáros híd építése, azonban egy új ötlet megvalósulásával jól járhatnak a bringások. Bicikliket szállító speciális kompokat építenének és ezeket üzemeltetnék a Dunán. Szentendre és Szigetmonostor polgármestere most összeborultak, mindketten támogatják az ötletet és pénzt kérnek rá a kormánytól. Orbán Viktor felemelhette a szemöldökét, amikor elolvasta a levelet, hiszen két hónapja nagy perpatvar volt a bringások miatt Szentendrén.

Március elején az elsők között számoltunk be arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Szentendrén tulajdonképpen megfúrták a Szentendrét Szigetmonostorral összekötő EuroVelo kerékpáros híd ötletét. A szentendrei önkormányzat véleménynyilvánító szavazásán ugyanis egy olyan hídhelyre voksoltak a helyiek, ahol a védett vízbázis miatt nem épülhet kerékpárút.

Az akkori kormányzati reakciók arról szóltak, hogy kicsúsztak az időből, nem lesz már erre uniós forrás és inkább lefújják a projektet. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz és Vitézy Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója akkor erősen nekiment a szentendrei polgármesternek, mondván: tudatosan manipulálták a szavazást.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Híd helyett komp

A Pásztor Révhajó Kft. tulajdonosa, Pásztor Zoltán nemrég megkereste Fülöp Zsolt Szentendre és Molnár Zsolt Szigetmonostor polgármesterét a kerékpáros komp létesítésének tervével, ami kiszolgálhatná a Szentendre–Szigetmonostor, valamint a sziget és Göd között a nemzetközi kerékpárutak forgalmát. 

Szentendre és Szigetmonostor vezetői egyeztetettek a vállalkozókkal, és egyetértettek abban, hogy ez egy ígéretes és kívánatos projekt, melynek mielőbbi megvalósítása érdekében levélben fordultak a miniszterelnökhöz, az innovációs és technológiai miniszterhez, valamint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz – írja a szentendre.hu.

Orbán Viktor megemelhette a szemöldökét

Szentendrén ellenzéki a városvezető, Szigetmonostor polgármestere pedig független – vagyis nem fideszes – így a márciusi perpatvar után kifejezetten érdekes lesz a kormány reakciója. Nem lepődnénk meg, ha a levél olvasásakor Orbán Viktor kicsit felemelte volna a szemöldökét. A történet folytatásáról biztosan beszámolunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon.

Kerékpáros komp Németországban

Hibrid hajókat akarnak

De vissza a kompokhoz. Pásztor Zoltán a Fair Hydro Kft.-vel és a Vonalterv Kft.-vel közösen készített terve szerint hazai tervezésben és gyártásában készülő 6 db kerékpárszállító kompjárat összekapcsolhatná a Szentendrei-sziget kerékpárútjait a szentendrei és gödi oldal kerékpárútjaival.

A 12 fő és 12 kerékpár szállítására alkalmas kishajók taxiként rendelve közlekedhetnének a Dunán kereszt- és hosszirányban egyaránt. A kis hajók hibrid, vagy tisztán elektromos környezetbarát hajtásrendszerrel működnének. Egy kishajó tervezése, engedélyeztetése és legyártása 120-150 millió forint.

A szentendrei indoklás szerint a kerékpároskishajó-szolgáltatás igazi turista látványosságot is nyújthatna, hiszen a tervezett útvonala során Szentendre teljes dunai panorámájában gyönyörködhetnek a hajó utasai.

A kishajók üzemeltetésével megoldható lenne a kerékpárosok kényelmes, gyors és egyben biztonságos szállítása a turisztikailag kiemelt, dunakanyari célpontok között és az EuroVelo 6 kerékpárút – Szentendre és a sziget közötti – folytonossága is megteremthetővé válna – írják.

A miniszterelnöknek, az innovációs és technológiai miniszternek, valamint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak írt levélben a két település polgármestere, valamint a révátkelés üzemeltetője mintaprojektként kéri a kerékpáros kompközlekedési terv első elemeként egy komp megépítésének támogatását.

Kiemelt kép: Komp Dunakeszinél – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu