A népszerű tévés műsorvezető, sportriporter több, mint 20 éve Érden lakik, különleges képződménynek tartja a várost. Nem tombol benne a lokálpatriotizmus, ugyanakkor szereti Érdet. Van véleménye a kézilabdacsapattól elvett sok százmilliós támogatásról is, de a politikát megtartja magának. Gundel-Takács Gáborral az érdi helyi lap, az Érdmost.hu készített interjút.

Élj Budapesten, lakj az agglomerációban!

Régen az volt a mondás, hogy élj Pesten és lakj Budán! Ma ez úgy módosult, hogy élj Budapesten, de lakj a városon kívül – mondta Gundel-Takács Gábor az Érdmost.hu portálnak.

20 éve Érden

„Én húsz éve élek Érden, de szinte minden nap bejárok Pestre, tekintve, hogy a munkám, a barátaim, a családom egy része is odaköt” – meséli a tévés, majd így folytatja:

Megáll a víz az utcában

„Érden itt szembesülök azzal, hogy van-e bolt, ahova be tudok menni vásárolni, hogy van-e okmányiroda, ahol el tudom intézni az ügyeimet, hogy megáll a víz az utca aljában, hogy sokáig nem volt csatorna, most pedig van. Ráadásul az M7-es túlsó oldalán, Parkvárosban lakom, ami kiesik a fősodorból, és sokáig nem is történt ott semmi.

Terveket kovácsolt, de nem lett belőlük semmi

Régen, még Harmath Béla polgármestersége idején úgy gondoltam, hogy talán nekem is tennem kéne valamit, és sokadmagammal alakítottunk egy civil szerveződést. Néhányszor összeültünk, terveket kovácsoltunk, amikből aztán nem nagyon lett semmi” – meséli Gundel-Takács Gábor.

Különleges hely Érdnél

Kattints a címre! Fundoklia-völgy: Szemétlerakó helyett a természet kincstára lett

Érdekes képződmény

Szerinte Érd érdekes képződmény. Szinte semmiben nem hasonlít a többi megyei jogú városhoz. Az érdiek jelentős része csak aludni jár haza, és az életének nagyobb részét egy másik nagyvárosban tölti.

Érd az otthont jelenti

Ez viszont azt is jelenti, hogy ezeknek az embereknek Érd a nyugalmat, az otthont jelenti, távol a zajtól, a munkától, egy zugot, ahová visszahúzódhatnak. „Én is közéjük tartozom” – mondja a tévés műsorvezető, majd így folytatja:

Szeretek eljönni Budapestről

„Szeretem Budapestet, de szeretek onnan eljönni. És szeretek néha nem bemenni. Olyankor itt vannak a barátok, a kert, madárröptét építek, egyszerűen jól érzem magam. Nincs bennem ugyanakkor az a fajta lokálpatriotizmus, mint egy veszprémiben vagy egy „tükében” – vallja be Gundel-Takács Gábor.

Érdi sajátosságok

Arra a kérdésre, hogy mi kellene ahhoz, hogy lokálpatrióta legyen azt válaszolta, hogy az ember különféle csoportokban éli az életét. „A család, a munkahely, a volt osztálytársak, a horgászklub, a csapatod. Nyilván jó lenne, ha a település, ahol élsz is, ilyen közösség lehetne. Az érdi sajátosságok miatt ez sokkal nehezebben tud kialakulni.”

Nem egyszerű kérdés az érdi identitás

És akkor még nem beszéltünk Érd földrajzi adottságairól, a hatalmas kiterjedésről, az egymástól távoli és elszeparált városrészekről. Az érdi identitás kérdése nem egyszerű ügy. De jó közösségi programokkal, eseményekkel vagy éppen egy érdekes, jól működő újsággal, rádióval, tévével közelebb lehet jutni hozzá – mondja.

Kézilabdacsapat

Érdekes kérdés, ami a kézilabdacsapat körül zajlott. Egyfelől az ember jogosan mondja, hogy persze nem mindegy Érdnek, mire költ el százmillió forintokat, ugyanakkor ezt a fajta érdi identitást, amiről beszéltünk, erősíti egy olyan csapat, amelyik nemzetközi színtéren szerepel, amely sikerélményt ad a helyieknek – teszi hozzá Gundel-Takács Gábor.

Politikai szerepvállalás

A tévést a politikai szerepvállalásról is kérdezték. Erre így válaszolt: „Ha politikáról beszélünk, mindenki a pártpolitikát érti alatta, miközben a szó eredeti jelentése közügy, ami igenis fontos. Hogy hol élünk, mi lesz velünk, mi lesz a gyerekeinkkel? És ebbe beletartoznak a helyi ügyek is: hogy hetek óta nincs világítás az utcában, hogy épül-e a bölcsőde, az áruház, hogy leaszfaltozzák-e az utakat.

Ők is kérni fognak…

A tévést még nem keresték meg pártok, ezzel kapcsolatban annyit mondott: szerencséje volt. De ennek lehet az oka az is, hogy – ahogy az egyik barátom szokta mondani – a tűr-tilt-támogatból én a tűrt kategória vagyok. És jó is ez így. Ne tiltsanak, ne támogassanak, tűrjenek. Presser Pici mondta, hogy ne kérjél soha semmit a politikától, mert akkor ők is kérni fognak tőled valamit.

Ezt is Érdről írtuk:

Kiemelt kép: Gundel-Takács Gábor – BPKmontázs, forrás: Facebook/Gundel-Takács Gábor