A Meseország mindenké című mesekönyv kapcsán Érd korábbi polgármestere, T. Mészáros András korlátozná bizonyos könyvek elérhetőségét a város oktatási intézményeiben. Erre reagált a jelenlegi polgármester, Csőzik László, aki szerint undorító és méltatlan lenne egy város vezetőjéhez, ha a pedagógiai munkába hatalmi szóval akarna beleszólni.

Tiltaná a meleg és leszbi propagandát

Mindenfajta LMBTQ-propagandát kitiltana a város óvodáiból és bölcsődéiből az Érdi Fidesz elnöke. T. Mészáros András ezzel kapcsolatban javaslatot nyújtott be a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottságnak – írja az Érdmost.hu

Meseország mindenkié!

Bár előterjesztésében általánosságban LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) propagandáról beszél, erre mindössze egyetlen példát hoz fel: a Meseország mindenkié című könyvet. „Nagy port vert fel az országban, hogy az elmúlt egy évben óvodáinkban, iskoláinkban előfordult úgynevezett „LMBTQ érzékenyítés”. Olyannyira előfordul, hogy külön mesekönyvet, regényt forgalmaznak, sőt klasszikus mesék átértelmezése sem példa nélküli” – mondta T. Mészáros András.

Lenne mód a betiltásra

A korábbi polgármester szerint a város közgyűlésének van módja arra, hogy kitiltsa az ilyen műveket az óvodákból, bölcsődékből, hiszen ezek a város fenntartása alá tartoznak. „Példa is van erre: Mezőkövesd és Csepel polgármesterei határozatban tiltották meg ezen oktatási anyagok felhasználását” – mondta.

Micimackó fiú vagy lány, vagy esetleg…

A korábbi városvezető nyilatkozatára így reagált Csőzik Zoltán érd polgármestere a közösségi oldalán: „Mit szólnának hozzá kedves érdiek, ha most bejelenteném, hogy hétfőtől a fenntartásunkban álló oktatási, nevelési intézményekben nem engedélyezem, sőt egyenesen betiltom A.A. Milne könyvét, a Micimackót, mivel Micimackó neme számomra nem világos?

Erőszakos a Gólya gólya gilice

Mit szólnának az érdiek, ha betiltanám a Gólya gólya gilice, mitől véres a lábad? kezdetű dalt a bölcsikben, ovikban? Pusztán azért, mert szerintem erőszakra buzdít a vers, és erőszakot mutat be.

Méltatlen egy város vezetőjéhez

Szerintem határozottan, sőt egyenesen undorító és méltatlan lenne egy város vezetőjéhez, hogy a pedagógiai munkába hatalmi szóval beleszóljon” – írja a polgármester.

Elfogadhatatlan a könyvek bedarálása

Csőzik László arról is ír a közösségi oldalán, hogy polgármesterként nem tiszte és nem feladata egy mesekönyv tartalmát véleményezni. „Az viszont határozott véleményem, hogy a politika nem diktálhatja, hogy ki mit olvashat, és mit nem olvashat! Elfogadhatatlannak tartom könyvek darálását, égetését, megsemmisítését” – írja, majd így folytatja:

Pedagógusok szakmaisága

„Én nem adom a nevem ilyen intézkedésekhez, én nem fogok, és nem is szólhatok bele az Érden zajló szakmai munkába, amíg az törvényt, előírást, vagy helyi jogszabályokat, határozatokat nem sért. Bízom az érdi pedagógusok szakmaiságában, és bízom a józan ítélőképességükben! Érd egy sokszínű, csodálatos polgárokból álló, szabad város! Így is fog maradni!” – szögezi le Csőzik Zoltán, Érd polgármestere.

Ezeket a sztorikat se hagyd ki!

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere – BPK-montázs