82 éves korában meghalt Mészöly Kálmán. Az egykori labdarúgó hosszú idő óta betegeskedett, az utóbbi hetekben a János kórház Covid osztályán kezelték. Mészöly Kálmán kisebbik fia, Géza elmondta, a covid viselte meg édesapja szervezetét és az utóbbi években már nagyon sokat szenvedett.

Meghalt Mészöly Kálmán

November 21-én életének 82. évében meghalt Mészöly Kálmán, a Vasas 61-szeres válogatott legendás középhátvédje, világ- és Európa-válogatott labdarúgó. Mészöly Kálmán szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar válogatottat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Este tízkor ment el apu”

A Borsnak nyilatkozott Mészöly Géza, Mészöly Kálmán fia. „Még a kórházban vagyunk, hétfőn este tízkor ment el apu, szívelégtelenségben hunyt el. Mellette tüdőgyulladása volt. Felépült a covidból, de ez megviselte szegénynek a szervezetét. A szívével már 4-5 éve voltak problémák, Merkely Béla professzor is kezelte őt. Szerintem már jobb neki odafenn, mert sokat szenvedett…”

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

A János kórházba kezelték

November 2-án kritikus állapotban vitték a János kórházba, ahol később a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete november 21-én feladta a harcot.

Családtagjára emlékezik a képviselő

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szívszorító szavakkal emlékezett meg Mészöly Kálmánra Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője. „Megtiszteltetés számomra, hogy életének utolsó éveiben közel kerülhettem Mészöly Kálmánhoz. Mivel anyósom férje volt, egy család voltunk. Amikor én a családba kerültem, Kálmán bá’ sajnos már nem volt túl jó állapotban, de péntek esténként vagy vasárnap délben azért még időnként mesélt, sztorizott, és én örömmel hallgattam. Akár ugyanazt a történetet hallgattam meg szívesen többször is” – írta kedden közösségi oldalán Menczer Tamás.

Innen indult

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án Budapesten született. Már tizenegy évesen a 3. kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje 32 gólt is szerzett, remekül fejelt és általában ő rúgta be a tizenegyeseket. A Vasassal négy bajnoki cím (1961, 1962, 1965, 1966) mellett három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

Focis pályafutása

1961-ben lett a válogatott tagja, a következő tíz év alatt 61 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, a Vasas játékosai közül e téren máig ő a csúcstartó. A nemzeti tizenegyben hat gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből, s háromszor volt Európa-válogatott.

Külföldi pályafutása

A Szőke Szikla becenévre hallgató védő két világbajnokságon vett részt, a válogatott 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában is a negyeddöntőig jutott. Angliában a csoportmérkőzések során világszenzációt keltve 3-1-re győzte le a kétszeres világbajnok Brazíliát, a harmadik gólt Mészöly vágta be tizenegyesből. A mérkőzést a rádióban közvetítő Szepesi György szerint a lövés előtt a csapatból senki sem mert odanézni, Mészöly a mérkőzést kiugrott válla miatt felkötött karral játszva fejezte be.

Spanyol életút

1964-ben részt vett a futball történetének második, Spanyolországban rendezett Európa-bajnokságán, ez volt hivatalosan az Európai Nemzetek Kupája, ahol a válogatott a bronzmérkőzésen 3-1-re verte Dániát. 1969-ben ő is ott volt Marseille-ben a magyar labdarúgás történetében vízválasztót jelentő, a csehszlovákok elleni, 4-1-re elvesztett pótselejtezőn.

Keserű szavak

Ez volt az első alkalom, hogy a válogatott nem jutott ki a világbajnokságra. A “magyar futball Mohácsa” után hangzottak el Mészöly szájából a keserű szavak: “a mi időnk lejárt…” Később azt mondta: ő úgy gondolta, hogy változtatni kell a szemléleten, az MLSZ vezetésén, de a sportvezetés szó szerint értette és a harmincon felüli játékosokat “öregnek” minősítette. Így ért véget a karriere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mészöly Kálmán