A belügyminiszter javaslatának megfelelően minden állami kórházban új beléptető rendszert fognak bevezetni.

Változhat a kórházakba a belépés rendje

A tervek szerint mind az orvosoknak, mind pedig az intézmények más dolgozóinak is mágneskártya segítségével lesz lehetőségük belépni és kilépni is. A kórházak be- és kijáratainál ehhez mágneskártya olvasására alkalmas készülékeket fognak elhelyezni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így kerülnék el a visszaéléseket

Mivel gyakorlati akadálya nincs annak, hogy valaki átadhassa másnak a mágneskártyáját, így kitalálták, hogyan tudnák megakadályozni a visszaéléseket. A telepített eszközök a belépő és kilépő személyekről videófelvételt is készítenének. Mindezt Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára mondta el a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, írta meg a Népszava.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az eltérő teljesítmények miatt van szükség erre az intézkedésre

Lengyel László elmondta, hogy egyes kórházakban nagyon eltérnek az orvosok teljeítményei az átlagtól. „Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát” – mondta az államtitkár a rendezvényen.

Ezek az ismert számok

Egy kisvárosi kórházban dolgozó orvosra évi 89 eset jut. A közepes városi kórházban dolgozóra évi 192 eset jut, ami közel a duplája az előző számnak. Bár ezek nem pontos adatok, az összehasonlításhoz elégségesnek találta őket Lengyel László.

Kevesebb beteget látnak el a kórházak, mint néhány éve

A járvány előtt, 2019 februárjában 182 425 esetet láttak el a magyarországi kórházak, derült ki Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatójának előadásából. Idén februárban ezzel szemben csak 160 358-at. Ez 12 százalékos teljesítménycsökkenést jelent a betegellátás tekintetében.

Elmaradt ellátások

Az országos kórházak gyógyítási teljesítménye 8 százalékkal kisebb. Vármegyei intézmények esetén 9, városi kórházak esetén 14 százalékos csökkenés tapasztalható. A főigazgató arra bátorította a hallgatóságát, hogy húzzanak bele, mert az elmúlt időszakban sok ellátás maradt el.

Ezért kell belehúzni

Kiss Zsolt szerint nem az a cél, hogy a járvány előtti ellátási szint álljon vissza. Ugyanakkor az kiemelt fontosságú volna, hogy jelentősen csökkenjenek a várólisták hosszúságai. Az ellátó rendszer teljesítményének vissza kellene állnia egy elfogadható szintre.

Sokat kell várnia a betegeknek az ellátásra

2023. április 16-ával bezárólag közel 40 ezer beteget regisztráltak a várólistákon, mondta Pálosi Mihály, a NEAK főosztályvezetője. 22 ezer betegnek több, mint 60 napot kellett várnia, mire ellátáshoz jutott. Főként azoknak kell rendkívül türelmesnek lennie, akik szürkehályog-műtétre vagy nagy ízületi protézisre várnak.

Ezek is érdekelhetnek!

Van, aki várólistára sem kerül

A betegek a biztosítókhoz érkező panaszok alapján megesik, hogy fel sem kerülnek a várólistákra. Bár több mint 30 műtétre vezetnek várólistát, nincs minden ellátás esetében országos minta a várólisták hossza kapcsán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pexels