Kedden 13:00 órakor helyezik végső nyugalomra Moldova Györgyöt. Az író Budapesten, a Kozma utcai zsidótemető nyugszik majd, Kardos Péter főrabbi búcsúztatja.

Szombaton halt meg

Amint arról korábban beszámoltunk, szombaton 88 éves korában elhunyt Moldova György. Az író halála után felesége azt mondta, hogy halála előtt kilenc napig volt eszméletlen. Egyik pillanatról a másikra került ebbe az állapotba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Felesége mellette volt

Palotás Katalin a 9 nap nap alatt végig férje mellett volt. „Borzalmas volt átélni Gyuri haláltusáját. Az ember tehetetlen és kiszolgáltatott. Próbáltunk vigyázni egymásra, odafigyelni a másikra. Folyamatosan mondtam Gyurinak, hogy keressünk egy másik háziorvost. Egy idős úr kezelte korábban, és én azt akartam, hogy jobb, gondosabb kezekbe kerüljön”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szívproblémái voltak

Felesége szerint Moldova Györgynek szívproblémái voltak, de ő sohasem panaszkodott. „Soha, de soha! Magában élte meg az esetleges fájdalmakat, a rosszkedvet, és mindazt, ami nem tetszett neki ebben a világban, s ebben a szerencsétlen sorsú országban”.

Nem félt a haláltól

„Nem félt a haláltól, soha nem is beszélt róla. Talán a rosszulléte előtti utolsó napokban éreztem rajta valami bizonytalanságot. Riadtan figyeltem, hogy már keresi a szavakat, a mondatokat. S amikor egyszer csak azt mondta nekem: csodálatos volt a velem együtt töltött néhány hónap, majd szinte örökre elhallgatott” – mondta az özvegy.

Nagy fájdalmai voltak

A család egyik orvos ismerőse megvizsgálta az eszméletlenül fekvő írót, azt mondta, nincs értelme kórházba vinni. „Ültem az ágyánál, fogtam a kezét, és a nyolcadik napon már szinte könyörögtem, hogy legyen vége a fájdalmai miatt, amiről ő már nem tudott” – mondta a felesége a Blikknek.

50 évig élt a feleségével

Moldova György közel 50 évig élt együtt a feleségével. Az asszony 2020-ban halt meg, akkor az író úgy nyilatkozott, hogy a szomorúság van jelen az életében és az sem biztos, hogy fog-e még írni bármiről is. Az író biztos volt abban, hogy a 7 évvel fiatalabb és jobb állapotban lévő felesége tovább fog élni nála. 

Újra megnősült

Az író tavaly karácsony előtt azonban mégis újranősül, ekkor vette feleségül Palotás Katalint, akivel akkor már 20 éves ismerték egymást.

Egy éve élnek együtt

Katalin Szegeden élt és dolgozott. Imádja a Tisza-parti várost. De Moldova György kedvéért egy évvel ezelőtt képes volt otthagyni Szegedet, ugyanis azóta élnek együtt. Most, az író halála után az özvegy azt mondta, visszamegy Szegedre és ott próbálja túlélni a túlélhetetlent. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Moldova György