A szobafestés nem olyan nagy dolog, csak rá kell szánni az időt. Ha a családdal együtt csinálod, jó móka is lehet. Ha betartod a biztonsági szabályokat és az alábbi lépéseket, te is könnyen kifestheted bármelyik szobátokat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ezekre lesz szükséged

 • Takarófólia
 • Kézi csiszoló
 • Glett gipsz
 • Spatula
 • Csavarhúzó
 • Tapadósszalag
 • Festék (alapozó és színfesték)
 • Ecset és festékhenger
 • Festékes vödör
 • Hengerfacsaró (ezt a vödörre rögzítik)
 • Gumikesztyű

Itt találsz megbízható mestert

1.

Mindenekelőtt pakold ki a szobát, vagy húzz mindent középre és takard le a bútorokat valamint a padlót egy nagy műanyag fóliával. Ilyeneket olcsón lehet kapni a nagyobb áruházakban. Ha van olyan pokrócod, amit kidobnál az is megfelelő erre a célra. Az a lényeg, hogy a bútorokra és a padlóra ne csöpögjön majd rá a festék.

2.

A fal előkészítése a legfontosabb. A rossz hír, hogy ez tovább tart, mint a festés és néha unalmas. A falat le kell csiszolni egy kézi csiszolóval, hogy sima legyen. Ezt követően egy kézi kefével takarítsd le a falat.

Vigyázat! Használj szájmaszkot, mert rengeteg por lesz, viszont ne használj ebben a munkafázisban porszívót, mert a falpor eltömíti és tönkremegy, inkább partfissal söpörd össze a port.

3.

A lecsiszolt falon a repedésekre, egyenetlenségekre kenj glett gipszet. Ahol a festéket veszed, ott vedd meg ezt is. A dobozra írt keverési arányt tartsd be, majd a spatulával simítsd. Ha megszáradt csiszold meg egy kicsit, hogy tökéletesen hozzásimuljon a falhoz.

4.

Szereld le a villanykapcsolók házát, lámpákat, karnisokat, vagy ragassz rájuk tapadósszalagot. Ezt is megveheted ott, ahol a festéket. A tapadós szalag könnyen kezelhető, több méretben is kapható és ezzel az ajtófélfát is könnyen letakarhatod, hogy az se legyen festékes. A képen azt látod, hogy mire lesz jó a végén a szalag.

5.

Az előkészítés tehát sokáig tart, most jön a festés. Először vedd fel a gumikesztyűt, majd hengerrel vigyél fel egy réteg alapozót, így a festék később nem lesz foltos. Várd meg amíg megszárad és jöhet a végleges szín.

6.

Az alapozó száradása után hengerrel, egy rétegben fesd ki a végleges színnel a szobát. Ha száradás után azt látod, hogy nem fed eléggé, akkor még egy vagy több réteget is felvihetsz.

7.

A nagyobb felületeken hengert, a sarkokban, széleken ecsetet használj. Mindig alulról felfelé húzd a festékből frissen kivett hengert és ecsetet, így kevesebb folyik a kezedre, vagy a földre. A plafonhoz használj nyeles hengert.

8.

Amikor elkészültél a festéssel óvatosan vedd le az ajtófélfát, kapcsolókat védő ragasztós szalagot, szedd össze a takarófóliát a padlóról, bútorokról, moss fel és rendezd vissza a szobát. Ezzel el is készültél a szoba kifestésével.

Videó

Ha nem teljesen világos valami, akkor nézd meg ezt a videót. Részletesen elmagyarázzák, hogyan kell szobát festeni. Ha mégis mestert hívnál, az alábbi mester keresőre kattintva válogathatsz a hozzád legközelebbi, megbízható, Budapest környékén működő mesterek közül.