Fantasztikus látványvilág, modern technika és kaland. A Műegyetem hallgatói egy különleges videójátékot készítettek a régi Budapestről. A nagy Gatsby-korszakában, a világháborúk előtti boldog békeidőkben csodálhatjuk meg Budapestet. Átsétálhatunk a ma már nem létező, a háborúban lebombázott hidakon és utazhatunk olyan villamoson, ami már nem is jár. Az Eltűnt Budapest egy olyan lebilincselő és ingyenesen elérhető számítógépes kalandjáték, amit tilos kihagyni! A játékot bemutató videót és a játék elérhetőségét a cikkünk alján találod!

A boldog békeévek és a rombolás

A II. Világháború során Budapest teljesen megváltozott. A főváros ostroma során a belváros jelentős része elpusztult, komplett házsorok tűntek el a Duna-parton, olykor szinte a felismerhetetlenségig megváltoztatva egy-egy utcát. Milyen lehetett ez a letűnt kor, milyen lehetett a boldog békeévekben bejárni Budapestet? Milyen lehetett a város lüktetése akkor? A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) volt és jelenlegi hallgatói most a modern technika segítségével elénk varázsolják az akkori világot.

Városnézés és kincskeresés

„Az Eltűnt Budapest egyszerre egy városnézés és kincskeresés is. Mintha időutazó turistaként egy kreatív budapesti sétán vennénk részt, ahol érdekes információk is megjelennek” – mondja a játék megálmodója, a BME korábbi hallgatója, Handler Balázs, aki civilben repülőgépekkel kapcsolatos, kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozik.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A korabeli Gellért-hegyet is megmászhatjuk

Balázs elmesélte, hogy a videójátékban bejárható terület a mai Petőfi hídtól a Lánchídig terjed, ám innen jóval nagyobb szeletét is megnézhetjük a városnak. Fel tudunk menni a Gellért-hegyre, míg a pesti oldalon el tudunk jutni a Ferenciek teréig.

A régi Erzsébet híd

Forrás: azeltüntbudapest.com

Erzsébet híd a város jelképe

„Az 1903-ra felépült Erzsébet híd mindig is Budapest egyik fontos jelképe volt, a főváros egyik legtöbbet fényképezett építménye, ami filmeken, képeken és plakátokon is gyakran jelenik meg. Ám ezek böngészése nem tudja ugyanazt az élményt nyújtani, mintha átsétálhatnánk a régi hídon és bejárnánk a környékbeli utcákat.” – mondja Balázs.

9-es és a 88-as villamos

Az alábbi térképen látható, több négyzetkilométer alapterületű pályán a korabeli villamos járatokkal kényelmesen lehet közlekedni. „Felszállhatunk például a 6-os, 49-es villamosokra, amelyek ma is jól ismert vonalak. De utazhatunk a régen megszűnt 9-es vagy 88-as járatokkal is, melyekről talán nem is tudjuk, merre haladtak egykor.” – teszi hozzá a projekt ötletgazdája. Felszállhatunk egy városnéző gőzhajóra is a Dunán, ahonnan egy újabb perspektívából láthatjuk Budapestet.

Ezt a területet járhatod be a játékban

Régi fotók alapján készült a látványvilág

A projekt ötletgazdája régi fotók és alaprajzok alapján virtuálisan újrateremtette az Erzsébet hidat. A híd csúcsdíszével kezdte a munkát, majd lemodellezte az egész hidat, aztán a hídfők, és végül a belvárosi környezet következett. Mindez 2016 táján kezdődött.

A Titanic adta az ötletet

Évekkel később egy hasonló, Titanic témájú játék adta az ihletet – hogy ezt az egészet talán érdemes lenne egy belső nézetes (FPV – first person view) PC-játékká fejleszteni. Többen saját készítésű 3D modellekkel segítették a projekt megvalósulását. Az Eltűnt Hidat végül az Unreal Engine játékmotor segítségével készítették el, és kis sztorit is kitaláltak hozzá, hogy az egész még működőképesebb legyen.

Ingyenes játék

A játékot 2020 márciusa után több, mint 3000-szer töltötték le. Ezután a kezdeményezéshez többen is csatlakoztak a BME-ről, hogy a híd témájú programot univerzálisabbá tegyék, Budapest eltűnt városképét a fókuszba helyezve. A kibővített és továbbfejlesztett „Eltűnt Budapest” című játék május 28-tól ingyenes és regisztráció nélkül letölthető az alkotók weboldaláról.

5 részből áll a játék

A játékmenet öt szintre tagolódik, ezekben jellemzően egy-egy Duna-híd környezetében kell összegyűjtenünk kellő mennyiségű pénzérmét, hogy a következő szintet feloldjuk és tovább folytathassuk a felfedezést. A játék végcélja a budai Várhegyen magasodó Királyi palotához való eljutás.

Látvány és varázslat

A játék sok látványelemmel teszi átélhetőbbé a barangolást. Korabeli zenék, fotók, plakátok, rádióadások idézik meg a háború előtti Budapest hangulatát. Régi fényképezőgépek optikáján keresztül is megnézhetjük a várost, de váltogathatjuk a napszakokat is, így más-más arca jelenik meg a magyar fővárosnak.

Szórakoztató ismeretterjesztés

Az egyébként amatőr játékfejlesztők elsődleges célja a játékos és szórakoztató ismeretterjesztés volt. De a játék ingyenes megosztásával a készítőknek volt még egy céljuk, méghozzá az, hogy náluk nagyobb tapasztalattal rendelkező fejlesztőket vonzzanak be. A honlapjukon lévő elérhetőségeken várják a téma iránt érdeklődők jelentkezését.

A játékot ide kattintva éred el, a Facebook oldalukat se hagyd ki, a látványos bemutatóvideót pedig alább indíthatod el.

Kiemelt kép: BPK-illusztráció