A dobókockás társasjátékok nagyon népszerűek, főleg a gyerekek körében. Ők nagyon szeretnek nyerni, és pont a dobókockával játszott társasok esetében erre megvan minden esélyük. Itt ugyanis a szerencsén múlik, ki lesz a győztes. Vagy mégsem?

A dobókocka eredete

Nagyon sok olyan szólás, szállóige van, mely a dobókockához kapcsolódik. A leghíresebb talán “A kocka el van vetve” kifejezés, melyet Julius Caesar mondott Kr. e. 49-ben, s annyit jelentett: most már nincs visszaút. 

Ehhez tudni kell, hogy az ókori rómaiak gyakran játszottak dobókockával kétféle célból: jóslásra vagy szerencsejátékra használták ezeket a tárgyakat. Ha a kockát eldobták, már nem lehetett befolyásolni a végeredményt, amit az mutatott, annak nagy jelentőséget tulajdonítottak.

Ebből is látható, mennyire közkedvelt volt a dobókockával való tevékenykedés. Első fennmaradt példánya Kr. e. 3100-ból származik, az egyiptomi Szenet nevű játék kelléke volt. Persze ekkor még nem így nézett ki. 

A dobókocka és a szerencse

Kezdetben a dobókocka egyaránt volt mágikus kellék, jóslásra használt tárgy és pénznyerésre alkalmas eszköz. Jelek kéréséhez uralkodók, papok, sámánok is igénybe vették a kockát egy-egy döntésük előtt. Mivel azonban a szélhámosok kezében is gyakran megfordult a dobókocka, hamarosan tiltani kezdték használatát szerencsejátékként, a középkorban bűnösnek tartották azt, aki kockával játszott.

Ám eltörölni nem tudták a létét: ma is velünk van ez a tárgy a társasjátékok kellékeként. És szerepe ugyanaz, mint a hazardírozók idején: a szerencse befolyásolása. 

A dobókockás játékokban kevésbé a figyelmen, a jó stratégián vagy a tudáson múlik a győzelem. Akit Fortuna kedvel, nyerni fog, a többiek veszítenek. Mégis ettől izgalmasak az ilyen játékok, ezért szeretjük őket annyira. Tipikus példa erre a Ki nevet a végén nevű játék.

Ám a Compaya társasjátékbolt oldalán kapható olyan kockajáték is, melyben a tervezésen van a hangsúly, így a jól taktikázóknak van esélyük győzni. Ez a Ganz Schön Clever, magyarul: Egy okos húzás! Vajon mit tud ez a játék?

Ganz Schön Clever

Ez egy igazán szuper társasjáték, amely fergeteges szórakozást kínál, akár egyedül, akár többen játsszátok. Tervezője Wolfgang Warsch, akinek a Kuruzslók Quedlinburgban és a Tavernák Tiefenthalban című társasokat is köszönhetjük. Ezek is szintén beszerezhetők a Compayánál, ahol részletes leírás is olvasható a mechanizmusokról, és a játékszabályok is letölthetők!

A Ganz Schön Clever 2018-ban elnyerte a Golden Geek Awardon a legjobb egyszemélyes játéknak járó díjat, és a Legjobb családi játék kategóriában is jelölést kapott. 

A doboz tartalma: 6 színes kocka, 4 filctoll és egy pontozófüzet. A játék lényege, hogy úgy dobjunk az általunk kiválasztott kockákkal, hogy mi érjünk el minél több pontot. Mindez gondos tervezést, logikus gondolkodást igényel, itt nem biztos, hogy a szerencse számít! Igen, létezik ilyen kockajáték is. És végül is mit kockáztatsz, ha te is kipróbálod?

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!