A sofőrök többsége nyáron használja gyakrabban és/vagy hosszabb utak megtételére az autóját. Ebben szerepet kap a jó idő, a nyaralások, kirándulások szezonja is. Ugyanakkor a tél összességében még így is sokkal jobban megviseli a járművünket. Tanácsos tehát az autónkat „felkészíteni” a nyári szezonra a megterhelő téli időszak után.

Nyári abroncsok

Az abroncscsere az első dolog, ami a tavaszi előkészületek kapcsán eszünkbe jut. Nem is véletlen: a nyári autózás szempontjából az egyik legfontosabb a megfelelő gumik alkalmazása. Ezeket az abroncsokat ugyanis kimondottan a forró, csapadékos időszak nyújtotta kihívások legyűrésére tervezték.

Vizes utakon például a tesztek tanúsága szerint átlagosan 15-20 százalékkal rövidebb fékutat biztosítanak, mint a téli gumik. Fontos továbbá leszögezni, hogy ezek a gumik a speciális anyagkeveréküknek köszönhetően kiválóan bírják az igénybevételt átforrósodott aszfalton is. A téli gumik nagyon könnyen sérülnek, elhasználódnak a forró utakon. Ez érthető is, hiszen a gyártásuk során nem a nyári hőség által támasztott kihívások leküzdése volt az elsődleges feladat.

Összefoglalva tehát: kétségtelen, hogy nyári és téli gumiszettet használni költségesebb megoldás. Ugyanakkor ezzel a módszerrel jelentősen megnövelhetjük mindkettő élettartamát, hosszútávon tehát jobban járunk a váltott abroncsokkal – mind anyagi, mind biztonsági szempontból.

Takarítás

Sokan egyáltalán nem takarítják az autójukat télen mondván: az állandóan saras utak, a „téli latyak” napokkal később ismét megjelenik, így ez értelmetlen, sziszifuszi munka. A takarítás azonban nem csak esztétikai hatás érdekében fontos, az autónk védelme szempontjából is lényeges. Télen ugyanis a gyakori fagyok és az ónos eső miatt rendszeresen sózzák az utakat. Ez jót tesz az aszfaltnak, járművünkre nézve viszont kimondottan káros, így célszerű időben lemosni az autóra tapadt sót és egyéb anyagokat – minimum a tavaszi előkészületek alkalmával.

Motorolaj

A motorolaj cseréje nem kimondottan csak a tavaszi karbantartásra jellemző feladat. Azonban ahhoz, hogy teljes bizonyossággal kijelenthessük: járművünk készen áll az elkövetkező hónapok kihívásaira, célszerű a motorolajat is ellenőrizni. Elvégre az olaj rendkívül fontos szerepet tölt be a motorháztető alatt: tisztántartják a motort, megóvják az alkatrészeket a korróziótól, hőelvezetőképességgel rendelkeznek és csökkentik a mozgóalkatrészek súrlódását. Összefoglalva tehát a megfelelően kiválasztott és rendszeresen cserélt motorolaj nagymértékben hozzájárul a motor élettartamának meghosszabbításához.

Az olajcsere, illetve a megfelelő olaj kiválasztása alkalmával tanácsos szakemberhez fordulni. Különböző motorolajokból hatalmas választék áll rendelkezésre, így biztosan találunk az igényeinknek megfelelőt. Természetesen ilyenkor lényeges az autónkban lévő motor is, valamint a vezetési szokásaink is. Az 10w40 motorolajok rendkívül népszerűek a mérsékelt éghajlatú régiókban, például hazánkban. Különösen igaz ez a régebbi autók tulajdonosaira, akik gyakran keresik ezt a terméket. Hidegben (akár -30 fokon) is megőrzik hatékonyságukat, óvják a járművet a meghibásodástól. A választék kifejezetten nagy: 10w40 motorolajat vehetünk szintetikus, félszintetikus és ásványi verzióban is. Azonban bármelyik mellett döntünk is, mindig tanácsos egy szaküzletet, vagy autószerelőt felkeresni, hogy biztosan az autónknak megfelelő olajt válasszuk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.