Több helyen is azt pletykálták, miszerint a fogaskerekű után a Zugligeti Libegő is a spórolás áldozata lesz, vagyis leállítják a téli időszakra. A legfrissebb hírek szerint a kirándulók népszerű közlekedési eszköze működésben marad, csak a rendszeres karbantartási napokon (kéthetente hétfő) és december 24-én lesz üzemszünet.

A takarékoskodás jegyében

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a fogaskerekűt az energiaválság miatti spórolás jegyében leállítja Budapest vezetése. Ezután lehetett olyan pletykákról hallani, hogy a téli szezonban a Libegőt is leállítják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem aratott sikert a döntés

A fogaskerekűvel kapcsolatban hozott döntés a helyieken kívül a közlekedési szakértőket is felháborította. A főváros a fogas helyett buszokkal fogja pótolni a kimaradt járatokat, amit élesen bíráltak a környéken lakók, mivel az egyébként kiváló levegőminőséget erősen szennyezik a pótlóbuszok. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

120 milliót spórolnak meg

A Fővárosi Önkormányzat számításai szerint 120 millió forintot tudnak a jelenlegi helyzetben megspórolni azzal, hogy ha a téli hónapokra leállítják a fogaskerekűt. 

Télen-nyáron páratan panoráma

A Zugligetet a János-heggyel összekötő Libegő közkedvelt a turisták és a budapestiek körében is, nem hiába közlekedik télen-nyáron, ugyanis páratlan panorámát biztosít a fővárosra. 

Terv volt a lezárás

A Libegőt üzemeltető BKV ügyire rálátó forrás úgy tudja, a Városháza tervei között szerepelt az is, hogy a Libegőt is lezárja a téli, egyébként kevésbé látogatott hónapokra – írta meg a Mandiner. 

Cáfolt a BKV

A BKV úgy tájékoztatott, hogy a Libegőnél a rendszeres karbantartási napokon (kéthetente hétfő) és december 24-én lesz üzemszünet. A többi napon a meghirdetett nyitvatartás szerint üzemel.

Nincs értelme bezárni

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke, Dorner Lajos megerősítette, hogy ő is hallott arról, hogy a főváros valóban tervezte a Libegő bezárását. Ez azonban több szempontból értelmetlen lépés lenne.

Profitot termel

A Libegő nem igazán a közösségi közlekedés része, bérlettel nem is vehető igénybe. Télen sokszor amúgy sem üzemel a jármű, ugyanis erős szélben és ködben nem indítják be. Értelmetlen ötlet a teljes leállítás amiatt is, mert a Libegő profitot termel. 

A legbiztonságosabb közlekedési eszköz

Áprilisban írtunk arról, hogy karbantartási munkák miatt egy hónapra leállt a zugligeti libegő. A függővasutat 1970-ben építették, soha nem történt még baleset a vonalon, ezért Budapest legbiztonságosabb közlekedési eszközeként tartják számon.

Nem lesz fényvillamos

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy korábban már megszokott karácsonyi fényvillamos helyett egy szerényebb belső díszítéssel kialakított jármű közlekedik csak ezen a télen. A BKV girlanddal és hópelyhekkel fogja az idei ünnepi járatait díszíteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a zugligeti libegő. Fotó: archív