Karbantartási munkák miatt leáll a zugligeti libegő. A függővasutat 1970-ben építették, soha nem történt még baleset a vonalon, ezért Budapest legbiztonságosabb közlekedési eszközeként tartják számon.

Leáll a zugligeti libegő

Május 2-tól nem jár a zugligeti libegő Budapesten – közölte szerda reggel a Facebookon a BKV Zrt. A libegő karbantartási munkálatok miatt nem lesz használható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pünkösdkor már használható lesz

Várhatóan június 3-ig nem közlekedik, szóval a tervek szerint az első nyári hétvégén – ami a pünkösd miatt egy háromnapos hétvége lesz – már használhatják a kirándulók.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

1970-ben adták át

A Zugligeti Libegőt 1970. augusztus 20-án adták át. A függővasút építését német példa alapján ifj. Hantos István tervezte meg, de kivitelezését a II. világháború meghiúsította. Ahhoz, hogy a János-hegyre a zugligeti villamostól vagy a fogaskerekűtől a hosszú, legalább másfél órás séta helyett néhány perc alatt feljuthassanak az erdei csendre vágyó turisták, a kábelvasút bizonyult a legkézenfekvőbb megoldásnak.

Többféle terv készült

Erről végül 1967-ben a főváros 12. kerületi tanácsa hozott határozatot. Többféle terv is készült: nemcsak a végállomások kijelölésében, de például a függőszékek, esetleg kabinok kialakításában is komoly viták voltak. A végleges tervek az Út-, Vasúttervező Vállalat (UVATERV) koncepciója szerint valósultak meg.

Ausztriából hozták a köteleket

Az építkezést 1969. március 24-én kezdték. A speciális drótkötelet és a függőszékeket Ausztriából szerezték be, de amit lehetett, Magyarországon állítottak elő. Az építkezés fővállalkozója az Országos Bányagépgyártó Vállalat volt, és a Tatabányai Szénbányászati Vállalat gyártotta az acéloszlopokat.

Ötletpályázatot írtak ki

A János-hegyi kötélpálya névadására ötletpályázatot írtak ki, ami már önmagában is segített a libegő népszerűsítésben. Az eredeti listát átnézve egészen hajmeresztő neveket is találunk: Hegyi-kopter, Űrbusz, Jánoshegyi Zümmögő vagy Huza-vona lett a libegő neve. Valójában a nyertes a Lebegő név lett, ebből alkották meg a libegőt.

Budapest legbiztonságosabb közlekedési eszköze

A Zugligeti Libegő szerkezetét rendszeresen felülvizsgálják: szükség esetén kicserélik a csapágyakat és a görgőket, vagy rövidítenek a megnyúlt kötélen. A kötelet mozgató villanymotor mellett tartalék erőforrás is rendelkezésre áll, hogy áramszünet esetén ne álljon le a pálya. Baleset még nem történt a libegőn, ezért elmondhatjuk, hogy a libegő Budapest legbiztonságosabb közlekedési eszköze.

Fejlődik a környék

A libegő János-hegyi végállomásának környéke folyamatosan szépül: pihenőpark létesült mobil pavilonokkal, valamint az egykori János-hegyi vendéglő volt teraszrészén kilátópontot alakítottak ki, amely kerekesszékkel is megközelíthető. 

Jegyárak

A BKV honlapja szerint idén az egyirányú felnőttjegy 1200, a gyerekjegy 600 forint, a menettérti jegyek 1600 és 800 forintba kerülnek.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a csodálatos látkép tárul elénk a libegőről

Kiemelt kép: zugligeti libegő – Forrás: bkk.hu