Folytatódik a fővárosi buszflotta fiatalítása, a BKV újabb Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszokat állított forgalomba Óbuda és Cinkota telephelye szolgáltatási területén. A 135 járművet számláló flottafrissítésnek még a befejezése előtt teljes mértékben alacsony padlóssá válik a BKV autóbuszállománya. Jövőre 48 új troli is érkezik.

135 új busz jön

Az átadáson Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta: összesen 135 új busz áll forgalomba, amelynek egy része bérleti, más része pedig adásvételi konstrukcióban érkezik a fővárosi utakra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így lehet élhetőbb a főváros

Karácsony Gergely főpolgármester szerint Budapest közösségi közlekedésének megújítását éppen az energia- és a klímaválság miatt kell felgyorsítani. A közösségi közlekedés az egyik leghatékonyabb, és egyre többek számára az egyedüli megfizethető közlekedési mód a jelen válságban – tette hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Dolgoznak a megújuláson

Walter Katalin, a BKK részéről elmondta: „A modern járműpark nem öncél – kiemelt szerepe van abban, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést. A BKK, mint a budapesti közösségi közlekedés szervezője, fejlesztője folyamatosan dolgozik azon a fővárossal és a BKV-val, hogy minél több közlekedési ágazat járműparkja újulhasson meg”

Nagyon sok új troli is jön

A mostani buszokon túl 48 Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusz érkezik jövőre, amelynek első példánya már Budapesten van, emellett újabb autóbuszok érkezése is várható.

Nem kell nagyokat lépni

Az 1990-es évek óta ez a legnagyobb egy ütemben végrehajtott autóbuszos járműparkfrissítés. A BKV buszágazatában az alacsony padlós járművek aránya az elmúlt 8 évben 38%-ról 91%-ra emelkedett, és ennek a flottának a forgalomba állásával a magas padlós autóbuszok teljesen eltűnnek Budapest útjairól.

Dízel, de nem szennyez annyira

A vasárnap forgalomba álló 29 darab bérelt Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz természetesen klimatizált, emellett korszerű dízelmotorja teljesíti a legszigorúbb, EURO 6e károsanyag-kibocsátási előírásokat.

Errefelé fognak járni

Ahogy korábban írtunk róla, az új buszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala, elsősorban az észak-budai és észak-pesti, valamint a kelet-pesti kerületekben – így a III., a IV., a XIII., a XIV., a XV. és a XVI. kerületben – továbbá a 100E repülőtéri járaton.

Kevesebb ajtó

A Közlekedő tömeg bírálta a buszbeszerzést, mivel a megszokottnál kevesebb ajtóval rendelkező buszt rendelt a BKK. Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, ez jelentősen meghosszabbítja majd az utascsere idejét, ezáltal jelentősen lassabban tudnak csak közlekedni, ami súlyos beruházási és üzemeltetési többletköltséget okoz.

Lassabb lehet az utascsere

Az egyesület szerint kevesebb ajtó esetén tovább tart az utasok le- és felszállása, e hatás megállóról megállóra összeadódva már érzékelhetően megnöveli egy járat menetidejét.

Felborulhat a menetrend?

A megnövekedett menetidő azon túl, hogy rosszabb szolgáltatást jelent, azt is eredményezi, hogy egy jármű egy forduló után később ér vissza a végállomásra, később tud újra elindulni, így adott járatsűrűség teljesítéséhez többlet járművek forgalomba állítása szükséges. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: új buszok – BKK Facebook oldala