Annak köszönhetően, hogy a rezsivel kapcsolatos kiadások egyik pillanatról a másikra az egekbe szöktek, az energiatakarékosságra való törekvés szó szerint új értelmet nyert. Az okos rezsicsökkentő módszerek is fókuszba kerültek, mint amilyen az épület automatizálása is.

Miért érdemes okosotthon rendszerben gondolkodni?

A Nective Smarthome rendszerének tervezése közben meghatározhatjuk, hogy milyen elemeket szeretnénk az automatizálás keretében tudni. Az okosotthon szisztéma nem csupán amiatt ideális választás, mert a komfortnak egy egészen új szintjét élhetjük meg általa, hanem azért is, mert az energiahatékony működés szempontjából egy teljesen új dimenziót képes megnyitni előttünk. Ez pedig egyrészt támogatja a kiegyensúlyozott költségvetést, másrészt pedig a környezetvédelem érdekében is jelentős lépésnek számít.

Természetesen nemcsak egyetlen rendszer áll rendelkezésre, hanem sokféle opció közül válogathatunk. Ez nem is olyan könnyű döntés, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, hiszen sokféle tényezőt érdemes megfontolni a végleges választás előtt. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

Vezetékes vs. vezeték nélküli rendszer

Ez az egyik legnagyobb jelentőségű kérdés, amikor egy új szisztéma bevezetésén gondolkodunk. Már csak azért is, mert a beruházással együtt járó, akár a telepítést követő korrigálási feladatok jelentős mértékben eltérnek a két opció esetében. Hiszen egy vezetékes rendszernél előfordulhat, hogy akár a falak vésésére, glettelésre és festésre is szükség lesz a kivitelezést követően.

Új ingatlan kivitelezésénél egyértelműen a vezetékes rendszer mellett érdemes elköteleződni, ahogy akkor is, ha eleve egy komolyabb felújítás kapcsán vágunk bele a fejlesztésbe. Önmagában a villanyszerelési munkálatok nem feltétlenül lesznek drágábbak egy vezetékes megoldásnál. De – ha egyébként nem tervezünk felújítást – az utómunkálatok egyes esetekben komolyabb költségeket és persze plusz időt is jelenthetnek. 

Akkor melyiket válasszuk?

A vezetékes rendszerek egyrészt megbízhatóbbak, másrészt gyorsabbak is. A vezeték nélküli megoldásokat inkább csak olyan épület esetén érdemes választani, ahol már benne laknak, így el szeretnék kerülni a bontással együtt járó felfordulást.

A szabadság tekintetében a vezetékes kivitelezés is nagyon nagy mozgásteret kínál, így például a villanykapcsoló típusa sem szorítja keretek közé. Attól sem kell tartani, hogy nem bővíthető a későbbiek során.

A Nective Smarthome rendszerét választva ráadásként még a programozói munkadíjjal sem kell számolnunk. Az okosotthon rendszerek révén szinte csak a képzeletünk szab nekünk határokat. 

Az épületautomatizálásba belevonhatjuk a teljes világítást, az árnyékolókat, a fűtésért, illetve a hűtésért felelős rendszereket, ahogy a riasztó, a kapunyitó, a kaputelefon, de akár a rámpafűtés, a garázsbejáró, a medence, a jakuzzi vagy a média is szabályozhatóvá válik a rendszeren belül.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.