Az elmúlt években kevés étkezési trend vonzotta annyira a közönség figyelmét, mint a ketogén étrend. Korábban az epilepszia kezeléséről volt ismert, és azóta fokozatosan – elsősorban az észak-amerikai közönségnek köszönhetően – elterjedt a világon, mint hatékony módszer a fogyni vágyóknak és sportolóknak egyaránt. De vajon érdemes-e követni a ketogén étrendet? Mint minden szigorú étkezési szokás, itt is komoly előnyöket és hátrányokat kell mérlegelni, mielőtt valaki elkezdené. A cikk végére egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, megfelelő-e számunkra a keto módszer.

Bevezető

ketogén diéta olyan étkezési módszer, amely során a testet zsírral, nem pedig szénhidrátokkal tápláljuk. A szokásos ketogén étrend 75% zsírból, 20% fehérjéből és 5% szénhidrátból áll, bár van némi változtatási lehetőség személyes céljaink elérése érdekében. Ha naponta 2000 kalóriát eszünk, ez körülbelül 167 gramm zsírra, 100 gramm fehérjére és 25 gramm vagy kevesebb szénhidrátra bomlik.

A ketogén étrend a szénhidrátbevitel minimalizálásával és az egészséges zsírok fogyasztásával ketózist okoz a testben. Ez egy anyagcsere-állapot, amikor a máj a zsírokat savvá alakítja, úgynevezett ketontestekké, amelyeket üzemanyagként használ. Ez a folyamat az éhezési körülményeket szimulálja a fehérje diéta során.

Mire figyeljünk

Ha készen állunk a ketogén diéta kipróbálására, akkor fontos, hogy az első naptól kezdve beállítsuk magunkat a sikerre. Az alábbiakban néhány olyan javaslatot és figyelmeztetést kell szem előtt tartanunk, amikor áttérünk a keto étrendre, amelyet akár naplózással is nyomon követhetünk.

  • Egészséges zsírokat vigyünk be a szervezetbe húsfélékkel, tojással, magvakkal, avokádóval és extra szűz olivaolajjal.
  • A gyümölcsök közül válasszuk a bogyós terméseket, ezeket a fehérje diéta is engedi és kellő vitaminnal és rosttal látja el a szervezetet.
  • A zöldségek közül érdemes a legtöbbet fogyasztani, főleg a leveleseket, és mellé együnk bátran paradicsomot, paprikát, hagymát. 
  • Ne előre rendelt, csomagolt és tartósított ételt fogyasszunk, hanem organikus vagy házilag elkészítettet.
  • A rendszeres folyadékbevitel itt is fontos, ne feledkezzünk meg róla.
  • A fehérjét beviheti tejtermékek vagy fehérjepor segítségével, ami biztosítja az energiaszintet.

A fotó forrása: George Dolgikh / Shutterstock.com

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország 8. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide!