Amikor nyílászárót vásárolunk, több szempontot is figyelembe kell vennünk. Egy ezek közül a megfelelő árnyékolók kiválasztása.Ebben a cikkben megnézzük, mik a nyílászáró választás legfontosabb szempontjai, valamint kitérünk arra is, hogy milyen a modern árnyékolástechnika, mire kell figyelni, hogy biztosan megfelelő árnyékolót vásároljunk.

Típus

Először is azt kell meghatározni, hogy pontosan milyen célt szolgál a nyílászárónk? Fix ablakra, bukó-nyílóra vagy egyszerű bukóablakra van szükségünk? Milyen legyen a nyílásirány? Mekkora ablak kell az adott helyiségbe?

Ezeket a kérdéseket gondos előzetes tervezéssel tudjuk megválaszolni. Ha elbizonytalanodnánk, forduljunk szakemberhez, hiszen egy hosszútávú, akár 30 évre szóló beruházásról van szó.

Hogyan mérjük le a nyílászárót?

Érdemes a gyártó, forgalmazó céggel egyeztetni már a méretezés során! Ha az adott cégnek nincs raktáron megfelelő méretű nyílászárója, gyártassuk le a házunkra optimalizált ablakokat, ajtókat. Ez a gyártási folyamat akár hetekbe is telhet, nem érdemes az idővel spórolni, hiszen nyílászárót évtizedekre vásárolunk.

Nem mindegy, hogy pontosan mit mérünk, tisztázni kell, hogy a cég névleges vagy tényleges méreteket adott meg a honlapján, van-e elég hely a purhabnak, számoltunk-e az esetleges falegyenetlenséggel? Kell-e toktoldó, szeretnénk-e redőnyt is szerelni az ablakhoz? Az a legszerencsésebb, ha a méretezést a gyártó cég szakemberei végzik el a helyszínen, így elkerülhetünk egy csomó buktatót, félreértést, bosszúságot. Egy rosszul felmért falnyílásra legyártott nyílászáró beillesztéséhez további kőműves munkára, anyagköltségre és pénzre lesz szükségünk.    

Milyen üvegszerkezetet válasszunk?

Az egyértelműen a legfontosabb előny, amit a háromrétegű ablakok mellé feljegyezhetünk, az a kiemelkedő hőszigetelési tulajdonság. A harmadik réteg üveg egy többlet gátat képez a hő útjában, akár sugárzó, akár hővezetéssel terjedő hőenergiát nézzük. Míg egy átlagos kétrétegű üveg (24 mm-es szerkezetvastagsággal, argongázzal kitöltött kettős hőszigetelő üveg) Ug=1,0 W/m2K hővezetési tényezővel rendelkezik, addig a három rétegű üvegszerkezet esetében ez Ug=0,5 W/m2K értéket jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egységnyi felületen 50%-al kevesebb hőenergiát veszítünk, ha három rétegű üvegezést használunk! Mivel egyre divatosabbak a nagy bevilágító felületekkel rendelkező, sokszor földig érő üvegek, egyre komolyabb jelentősége van a 3 vagy akár 5, 7 rétegű üvegszerkezeteknek. Az év 12 hónapjából 6 hónap fűtési időszakra esik, ezidő alatt folyamatosan élvezhetjük a jobb hőszigetelő üvegezésből eredő előnyöket, és az ezzel járó pénzügyi megtakarítást. Sőt, a klímázott lakások esetében ehhez még hozzászámolhatjuk a forró nyári időszakban felmerülő hűtési energia kapcsán elérhető megtakarítást is.

Miért fontos a megfelelő árnyékolás?

A modern nyílászárók még a rendkívül magas igényű felhasználóknak is megfelelnek, különösen a hőszigetelés, a biztonság, az esztétikum és a tartósság terén, az árnyékolástechnikának azonban továbbra is rendkívül fontos szerepe van az épületek hővédelmében.

A fejlett üvegezési technológiákkal sokat lehet fogni a hővédelem területén, azonban ennek van néhány hátulütője. Először is kevésbé hatékonyak, mint a kültéri árnyékolók (egy hővédő üveg maximum 30-50 %-kal képes csökkenteni a napenergiából származó hő mennyiségét). A másik probléma pedig az, hogy nem lehet szabályozni, bekapcsolni, kikapcsolni. Vagyis nyáron nem redukálja eléggé a beáramló hőenergiát, télen viszont (amikor szükségünk lenne az üvegházhatás révén becsapdázott hőre), nem jut be elég meleg a lakásba.

Így például a passzívházak esetében nem is javasolt ez az üvegezési technológia, mert az őszi, téli, tavaszi időszakban így nem tudunk kellő hőenergiát nyerni az ablakokon keresztül. Ha csak a legmelegebb hónapokban akarjuk megóvni a lakásunkat, teraszunkat a tűző nap melegétől, mindenképp érdemes megfelelő árnyékolóval felszerelni az épületet. Nézzük meg, hogy milyen árnyékolástechnikai termékekkel lehet kiegészíteni a nyílászárókat?

Kétféle árnyékolót különböztetünk meg. Az egyik beltéren, a másik az ablakon kívül, kültéren helyezkedik el.

Beltéri árnyékolók

A beltéri árnyékolókat olcsóbban megkaphatjuk, mint a kültérit. Ezeknek az eszközöknek nem kell megküzdeniük az időjárás viszontagságaival, viszont van egy komoly hátrányuk, amit mindenki megtapasztalhatott, aki próbált már kánikula idején belülről árnyékolni egy lakást: mivel a napenergia az üvegen áthatol és az üvegházhatásnak köszönhetően ki is fejti a hatását a belső térben, attól még hogy nem tűz be a nap, rettentően fel tud melegedni a szobánk. Vagyis ezek a beltéri árnyékolók csak a fény ellen védenek, a hőségtől valójában nem. A legtöbb háztartásban megtalálható sötétítő függöny, szalagfüggöny vagy az egyre népszerűbb sávroló mellett talán a reluxa és a roletta a legelterjedtebb beltéri árnyékoló.  

Kültéri árnyékolók

A kültéri árnyékoló nagy előnye, hogy nem csak a fényt, de a napenergiából származó hőenergiát is az épületen kívül tartja. Vagyis ha nem akarjuk, hogy felforrjon az agyvizünk a nyári hónapokban, mindenképp kültéri árnyékolóban gondolkodjunk. Kültéri árnyékoló a redőny, a zsalúzia, a napellenző, pergola vagy épp a napháló. A kültéri árnyékolónak több funkciója is van: védenek a hidegtől, a hőségtől, a zajtól, széltől, esőtől és a kíváncsi tekintetektől, és akár otthonunk biztonságát is növelik.

A megfelelő árnyékoló kiválasztása során az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen funkciót szánunk az eszköznek. Ha csak a beáradó fény szabályozását szeretnénk megoldani, választhatunk a kedvezőbb árú beltéri árnyékolók közül, azonban ha a nyári hőség elől is meg szeretnénk óvni otthonunkat, védekezni szeretnénk a szél, a hideg és az eső ellen is, akkor nézzünk körül a kültéri árnyékolók között. Természetesen azt is fontos megvizsgálni, hogy milyen átalakítás szükséges egy kültéri rendszer beépítésére, milyen költségekkel jár stb. Ma már a magyar piacon színben és stílusban rendkívül széles választékot találhatunk. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 15. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.