Nyolc Margit-szigetnyi, vagyis 500 hektáros ipari park kezd kirajzolódni Soroksár és Gyál területén, az M0–M5-ös autópályák térségében. Védett természeti területeket is érint a projekt. Egyesek szerint kínai vegyipari lerakat lesz a területen, az érintett önkormányzatok semmilyen konkrétumot nem mondanak, állítólag nekik is inkább kérdéseik vannak. Sajtóinformációk szerint a területen sok pénzt kereshet Orbán Viktor vejének érdekkörébe tartozó magántőkelap, a Főnix is.

A főpolgármester szerint vegyianyag-elosztó lesz

Soroksár és Gyál területén épülhet fel az a kínai vegyianyag-elosztó, ahonnét alapanyagokkal látják el a magyarországi akkumulátorgyárakat. Erről még szeptemberben beszélt Karácsony Gergely. A főpolgármester azt is elmondta, hogy a nyolc Margit-szigetnyi, vagyis két kerületnyi területen életveszélyes vegyi anyagokat tárolnak majd. A főpolgármester kijelentette: meg fogják akadályozni, hogy az egészségre és a környezetre is súlyosan veszélyes kínai vegyianyag-lerakat létesüljön Budapesten. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor cáfol, állítja nem lesz vegyi-elosztó

A terv szerint Kína az Európába szánt vegyianyagainak jelentős részét vasúton Magyarországra szállítaná, hogy az itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el az akkumulátorgyárakat szerte a kontinensen. Orbán Viktor miniszterelnök egy ellenzéki képviselő kérdésére ezt mondta erről szeptemberben a Parlamentben: “A felvetés komolytalan, ilyen vegyi-elosztóüzem nem fog épülni, emiatt ön nyugodtan aludhat.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Orbán Viktor veje sok pénzt kereshet

Most napvilágot látott a hír, miszerint az érintett soroksári és gyáli térségben olyan cégek vásárolták fel a területeket, amelyek Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozhatnak. A Válaszonline.hu szerint 173 hektárnyi terület van annak a Földber Kft-nek a birtokában, amelyet tavaly vásárolt fel a Tiborcz-körbe tartozó Főnix Magántőkealap.

Befolyással üzérkedés

“Itt egy nagyon súlyos befolyással üzérkedés történt” – mondta Karácsony Gergely az RTL-nek, miután hétfőn kiderült, hogy a soroksári fejlesztési terület csaknem egyharmada Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekkörébe került.

Üzleti titok

Továbbra is titok, hogy pontosan mit terveznek az 500 hektáros, vagyis két budapesti kerületnyi területen. A Válaszonline.hu megkereste Tiborcz István érdekeltségében lévő alapkezelőt, ők annyit válaszoltak, hogy a befektetéseik üzleti titoknak minősülnek.

A polgármester a minisztert kérdezi

Soroksár független, de Fidesz támogatással nyert polgármestere, Bese Ferenc levélben próbálta megtudni Lázár Jánostól, hogy mit akarnak építeni náluk. Mint fogalmazott: csak akkor tudnak támogatni bármilyen beruházást, ha megnyugtató válaszokat kapnak például arra, hogy készült-e környezeti hatástanulmány a várható forgalomnövekedés miatt. A polgármester állítása szerint még nem válaszolt neki a miniszter.

2 ezer munkahely

A soroksári polgármester közösségi oldalán felteszik azt a kérdést, hogy miért mondja a polgármester, hogy nem tud semmiről, hiszen egy idén nyáron megtartott nyilvános testületi ülésen arról beszélt, hogy két éven belül elkezdik építeni náluk Magyarország legnagyobb logisztikai központját, ami kétezer embernek ad majd munkát. Erről nyilvános feljegyzés is készült, ide kattintva a 107. oldalon lehet elolvasni.

Kiemelt beruházás

A közösségi oldalon egyre több soroksári veti fel annak a lehetőségét, hogy a polgármesternek úgysem fognak érdemben válaszolni, mert majd nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítják a projektet és a településnek már semmi köze és semmilyen beleszólása nem lesz abba, mi épül náluk 500 hektáron. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: illusztráció (Pátyi ipari park) – Fotó: BPK