A legtöbben a nyarat a természetben, vagy legalábbis annak a közelében képzeljük el. Ez így van rendjén, hiszen a nyár a kiáradás, a feltöltődés folyamatát erősíti a sok napos idővel és a természet gyümölcsözésével. Akkor járunk a legjobban, ha van egy jó teraszunk, amely a házhoz csatlakozik, így bármikor kint tudunk lenni ebben a köztes térben az otthon és a vadon között.

Egyetlen apró dolog tudja ezt az élményt elrontani: a túl sok napsütés, vagy a túl sok eső. Ezért szükséges a megfelelő árnyékolás a teraszra. Érdemes ezért megfontolnunk, milyen terasztetőt tervezünk a kerti kiülőnk fölé, hogy esetleg ne csak nyáron, de ősszel és tavasszal is élményt tudjon adni.

Az organikus megoldás

A legegyszerűbb megoldás, ha már nagyapánk vagy a ház, nyaraló előző tulajdonosa gondolkodott erről a problémáról, és gondoskodott is a megoldásról: egy terebélyes diófa vagy másmilyen fa képében. A diófa különösen alkalmas, hiszen lombja alatt a legnagyobb kánikulában is pár fokkal hűvösebb van. Az organikus megoldás tehát a faültetés, és tudjuk, mikor van a fa ültetésének legjobb időpontja: 10 évvel ezelőtt. A második legjobb időpontot sem késtük le sokkal, az volt múlt tavasszal…

Amíg azonban meg nem nő a fánk, fel nem fut a szőlőnk vagy vadszőlőnk (ez utóbbi lényegesen gyorsabb, csak kevésbé ehető), más megoldásban is gondolkodhatunk.

A klasszikus veranda vagy terasz    

Az egyik legesztétikusabb megoldás a tartószerkezeten álló terasztető, cseréppel vagy más hagyományos tetőfedő anyaggal lefedve. Ennek előnye, hogy évtizedekig kitart, és erős védelmet nyújt nap, eső, de még jég és hó ellen is. Nem kell szezonról szezonra újra felállítani, vagy néhány évente megújítani, egy jól megépített és alaposan lekezelt fa szerkezetű előtető a terasz felett még unokáinkat is szolgálni fogja. Sajnos ennek a tartósságnak meg kell fizetni az árát: a fa drága, különösen az utóbbi időben. Nem lehet tagadni, egy hagyományos parasztházhoz sokkal jobban illik, mint a polikarbonát tető, de jóval mélyebben bele kell nyúlni a pénztárcánkba, mint jólesne. Arról nem is beszélve, hogy tovább is tart az építése, és valószínűleg szakemberre lesz szükség, hogy megcsinálja számunkra.

A kész szerkezet    

Gyorsabb és költséghatékonyabb, ha készen kapható, acélszerkezetes előtetőben gondolkodunk. Ezek többnyire polikarbonát tetős megoldások, és természetesen nem tilos faszerkezettel sem elképzelnünk, de ha már idén nyáron szeretnénk árnyék alatt pihenni, akkor mindenképpen ez a leggyorsabb megoldás. Ezt is be lehet aztán futtatni növényekkel, hogy növeljék az árnyékot és a hűvösséget, valamint a természetet még közelebb hozzák (bogarak nélkül lehetőleg). Ehhez ráadásul többnyire szakember sem szükséges, hiszen a polikarbonát lemez összepattintható, az acélváz az útmutató alapján könnyen összerakható házilag is, csak a gyerekkori legos (vagy felnőttkori ikea-bútor-összerakós) tapasztalatainkat kell előhívni, ha nem vagyunk nagyon gyakorlottak. Meg persze nem árt, ha összehívjuk a baráti társaságot, hogy ne egyedül kelljen csinálni, és akkor már egy füst alatt az új terasztető kerti partijára is lehetőség nyílik.

Ha még ennél is villámgyorsabb megoldásra vágyunk, mert az aszály és a nap együttesen túl sok energiánkat szívta ki, akkor is van több lehetőségünk, hogy az ízlésünk és a pénztárcánk ne kelljen közelharcot vívjon az árnyék lehetőségéért. Az egyik legízlésesebb változat a napvitorla beszerzése: ez egy vízhatlan, uv-szűrővel ellátott vászon, amely a megfelelő szögben feltéve egyszerre stílusos és funkcionális, hiszen jó árnyékot ad, a meleget ellenben kevésbé fogja beengedni a teraszra. Ezt persze a szezon végén le kell szerelni, hogy a téli időjárás ne tegye tönkre, de egy-két szezont gond nélkül bírni fog így is.

Félig tartós, néhány évre szóló megoldás a feltekerhető napellenző. Ennek is elég sok formája van, a kávéházi, kézzel kurblizható, de egyébként strapabíró napernyőktől a terasz fölé kinyúló, tokba húzható, kapcsolóval irányítható napellenzőig. Ezek az eső ellen kevésbé védenek, de a nap ellen kielégítő megoldást nyújthatnak. Persze ha ízléses vásznat szeretnénk, akkor ennél a változatnál is mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, és ki kell találni a téli helyét is a napernyőnek, ha nem a tokos változatban gondolkodunk. Mindazonáltal sok teraszra jó megoldás lehet a feltekerhető, kinyitható napellenző. A legegyszerűbb kinyithatós napernyők is ide tartoznak, amelyek az erkélyeken, loggiákon, egészen pici helyeken is elférnek, de jó, ha tudjuk, hogy ezek nem a legtartósabb napellenzők, néhány éven belül a nap és az eső mindenképpen tönkreteszi.

Van még egy lehetőség, ha valaki szeretne a teraszára árnyékolót anélkül, hogy túl sokat fektetne bele: ez az acélvázas sátor. Egy kicsit a rendezvénysátrakra emlékeztethet, de alkalmi megoldásnak teljesen megfelelő tud lenni, ha nem szeretnénk vagy nincs lehetőségünk a fentiekre. A nyári szezon végén ezt is el lehet csomagolni a következő nyárra, és erénye még, hogy ha át szeretnénk tenni máshová, ha mondjuk családi rendezvényt szeretnénk, vagy összegyűlnek a barátaink, és nem férünk el a teraszon, a kertbe máshová is fel lehet állítani.

Összefoglalva: sok lehetőségünk van, ha szeretnénk a teraszunkat árnyékolni. Gondoljuk végig, hosszú vagy rövid távú megoldást szeretnénk, és azt is hogy melyik lehetőséggel lennénk maradéktalanul elégedettek. És ne felejtsünk el fát vagy szőlőt ültetni, nem csak az unokáink lesznek hálásak nekünk, hanem a jövőbeli énünk is.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.