A Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Kulcsár Krisztiánnak és a főtitkár Vékássy Bálintnak a távozását kérik a MOB-ból kirekesztett szervezetek. A MOB csütörtökön tart rendkívüli közgyűlést, amelyen Kulcsár bizalmi szavazást kezdeményez a tisztségéről. Közben a sajtóban az elnök fizetését teregetik ki.

Sportbaráti össztűz

A Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Sportjogász Társaság által megfogalmazott közös nyilatkozatban azt írják: egyetértenek abban, hogy “a MOB jelenleg hatályos alapszabálya nem felel meg az olimpiai mozgalom hazai hagyományainak, nem biztosítja a közgyűlés hagyományosan bevált működését, funkcióit, tekintélyét, legitimitását.”

Hoppon maradtak

Ezek a szervezetek a MOB-ban évtizedekig az alapszabályban garantált képviselettel rendelkeztek, de onnan a legutóbbi változtatással kirekesztették őket – idézi a levelet az állami MTI. Kulcsár Krisztián még a nyáron érte el, hogy jelentősen csökkentsék a MOB létszámát.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Jóhiszeműek voltak

A nyilatkozat szerint azért csak most deklarálják aggályaikat – hiszen többen is voltak a képviselőik közül, akik meg is szavazták a jelenlegi helyzetet előidéző alapszabályt -, mert “senki sem akart olyan színben feltűnni, hogy a saját pozícióját félti, az egyéni érdekeit a közös ügy elé helyezi. Mindenki nyelt egyet, önmérsékletet tanúsított, mert bíztunk abban, hogy az elnök és a főtitkár végső soron jót akar, a magyar sport érdekében dolgozik, és nem akartunk éppen mi a megújulás akadálya lenni”.

Megvilágosodtak

A kirekesztett szervezetek számára azonban bebizonyosodott, hogy súlyosan visszaéltek a bizalmukkal, véleményük szerint “a szervezet és a létszám drasztikus megváltoztatása csupán azt a célt szolgálta, hogy az őt megválasztó közgyűlés helyett, illegitim módon, tisztújítás nélkül egy teljesen új, a saját képére formált MOB-közgyűlést hozzon létre az elnök.

A maradókat bíztatják a leváltásra

Az aláírók a közgyűlést jelenleg alkotó sporttársaiktól azt kérik, tegyék meg, “hogy elsőként a december 30-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen, amelyen megvonhatják a bizalmukat – a mi nevünkben is – a MOB jelenlegi elnökétől, Kulcsár Krisztiántól”.

Egyre többen támadják

Korábban a MOB elnökségének többsége (köztük politikusok) is jelezte, hogy leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt, akinek vezetési stílusát számos bírálat érte a kinevezése óta eltelt bő négy esztendőben, de az elnök a MOB szervezeti keretének tervezett átalakításával “hívta ki végleg maga ellen a sorsot”. Több lépcsőben kívánta csökkenteni a közgyűlés tagjainak létszámát.

Talán többségben vannak az ellenzők

Sajtóinformációk szerint a közgyűlési meghívó kiküldése utáni napon a jelenleg ötvenegy tagú közgyűlésből harmincnál is többen írták alá azt a közös nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy Kulcsár Krisztián visszahívására szavaznak majd.

Mennyi van a zsebében

Ráadásul a kormánypárti Origo a napok óta Kulcsár Krisztián fizetéséről cikkezik. Legutóbb felhánytorgatták, hogy a 2,6 milliós fizetése mellé az ősszel még egy 3,9 rendkívüli juttatást is kiutaltatott – állítólag szabálytalanul – magának.

Itt írtunk az elnök fizetéséről

Kulcsár Krisztián 4 olimpián vett részt

Kulcsár Krisztián világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar párbajtőröző, 1992 és 2008 között 4 olimpián vett részt, kettőn ezüstérmet szerzett. Nem mellesleg három világbajnoki aranyérme van.

Címlapfotó: MTI/Soós Lajos