A főváros II. kerületében akár 341 ezer forint is lehet a bérleti díj, de a VI. kerületben sem jön ki sokkal olcsóbban (317 ezer) a lakhatás azok számára, akik szeretnék egyetemi éveiket albérletben tölteni.

Kirepül a fióka

Napokon belül kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat. A gyerek azért izgul, hogy hová, melyik egyetemre vették fel – a szülő meg azért, hogy vajon hogyan és főleg: mennyiért találnak majd neki albérletet, ha kirepül a mamahotelből. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fellendülő kereslet

Az albérletpiac ilyenkor, ponthatárhirdetéskor kap egy friss löketet, valósággal meglódul a kereslet, hiszen több tízezer diák jelentkezik egyetemre, főiskolára, sokuk új városban kezd új életet, távol az otthontól.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Magánszféra

A kollégiumok ugyan egyre jobban felszereltek, modernek, de a férőhelyek száma bizony korlátozott. Ráadásul pontosan tudja a fiatal hallgató is, hogy ott nem mindig könnyű magánszférát kialakítani, így inkább albérletben gondolkodik.

Mértékadó bérleti díjak

Persze, hogy spóroljanak, jellemzően többen bérelnek egy ingatlant, amely egy (vagy több) évre lesz a hallgatók életének színtere. Az Otthon Centrum városokra lebontva átlagolta a jelenleg mértékadó bérleti díjakat. Az adatokat az üzletem.hu tette közzé.

Nőtt a bérleti díj a fővárosban

Érdemes rögtön az elején rögzíteni: Budapesten a téglalakások havi bérleti díja az év első hat hónapjában kötött szerződések alapján 236 ezer forint, ami 14 százalékkal magasabb, mint a tavalyi átlag.

… de vidéken még inkább

A vidéki árnövekedés éves viszonylatban azonban még a fővárosit is jócskán felülmúlta: a legnagyobb vidéki városokban 165 ezer forint a bérlemények középértéke, ami már jelentősen, 22 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakánál.

A leginkább kedvelt kerületek

az Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor elmondta: az egyetemisták által leginkább kedvelt kerületek közül a IX. kerületben 230 ezer, a XI. kerületben 240 ezer, míg a VIII. kerületben 200 ezer forintért találhatnak bérelhető ingatlanokat a hallgatók.

Akár 340 ezer forint is lehet egy hónap

Ennél jóval magasabb lakbérrel kell számolnia annak, aki a II. kerületben (341 ezer forint), a VI. kerületben (317 ezer) vagy az V. kerületben (305 ezer forint) szeretne egyetemi évei alatt élni.

Stagnál

Érdekesség, hogy a legtöbb városrészben nőtt a bérleti díj, jellemzően 5-20 százalékkal, azonban a III. és a VII. kerületben, valamint a külső pesti kerületek többségében nem volt számottevő változás.

A mérettel nő az ár

Mint tudjuk, az elhelyezkedés mellett a lakás mérete is döntően befolyásolja a bérleti díjak alakulását. Azt lehet elmondani a fővárosi ingatlanokról, hogy az egyszobás ingatlanok havi bérleti díja körülbelül 150 ezer forint körül alakul átlagosan, a kétszobásokért már 215 ezer forintot kell fizetni havonta, a háromszobások ára pedig a 300 ezer forintot is eléri.

Olcsóbb vidék

A vidéki megyei jogú városok között Székesfehérvár a legdrágább, ahol a havi átlagos bérleti díj 210 ezer forint. Ezzel szemben Győrben és Pécsett már 170 ezer forintért lehet bérelni. Ugyanakkor Szegeden, Miskolcon és Debrecenben még mindig 140 ezer forintot kérnek a tulajdonosok egy hónapra. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: elhelyezkedéstől, mérettől is függ, mennyibe fog kerülni az albérlet az egyetemistáknak – fotó: illusztráció