Hajas Ilona a napokban ünnepelné 72. születésnapját. A fájdalmasan fiatalon, 38 éves korában elhunyt bemondónőről azt tartották, képernyőre született. Ha szóba kerül a neve, az idősebb korosztály tagjai máig nagy szeretettel beszélnek róla.

A nagy generáció

Takács Marika, Tamási Eszter, Endrei Judit és Hajas Ilona. Azok a nevek, amikhez a legtöbben még napjainkban is tudnak arcot társítani. Még úgy is, hogy már régóta nem szerepelnek a képernyőkön, és vannak, akik sajnos már eltávoztak közülünk. A bemondók nagy generációja voltak ők, minden este valóságos programot jelentett, amikor a család leült televízió elé és valamelyikük beköszönt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon szerették

„Ez persze főként akkor derül ki, amikor szóba jön, hogy ki volt az édesanyám. Olyankor, főleg az idősebbek, sosem felejtik el megemlíteni, mennyire szerették” – mesélte lánya, Vincze Vivien a Blikknek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Családtagként kezelték

Vivien emlékei szerint nem mindig volt könnyű dolog egy „híresség” gyermekének lenni. A bemondónőket akkoriban szinte családtagként kezelték a nézők, hiszen nem is volt más csatorna az „egyesen” és a „kettesen” kívül.

Gond a technikatanárral

A szeretet mellett Vivien azért néha negatív dolgokkal is szembesült: a technikatanára például kifejezetten pikkelt rá a suliban, amire más jó jegyet kapott, arra ő éppen csak egy kettest. Végül édesanyjának kellett rendbe tennie a dolgot a pedagógussal.

Túlhajszoltság, állandó stressz

Hajas Ilona rengeteget dolgozott. Nemcsak bemondóként, de ő vezette az Iskolatévét is, rengeteg fellépésre járt, előadásokat tartott. Talán a túlhajszoltság, az állandó stressz vezetett oda, hogy meggyengült az egészsége.

Egyik pillanatról a másikra megvakult

Megdöbbentő volt mindenki számára, aki ismerte, hogy lényegében egyik pillanatról a másikra szinte megvakult. Alig látott valamit, összemosódtak a betűk, elhomályosult a világ. Lánya ekkor még kisgyerek volt, inkább csak a benyomások maradtak erről az időszakról, de ma is emlékszik, mennyire ijesztő volt ez a helyzet számukra.

Nyomot hagyott benne a betegség

Végül egy bajai orvos segített Ilonának, ő pedig ugyanolyan gyorsan visszanyerte látását, ahogyan elveszítette. Bár nehezen élte meg ezt az időszakot, mindig igyekezett jókedvű maradni, a betegség azonban nyomot hagyott rajta.

Utoljára 1988-ban láthatták a nézők

Utoljára az 1988-as szilveszteri műsorban láthatta a közönség, négy hónappal később meghalt. Lánya és családja azonban őrzi emlékét, születésnapján minden alkalommal gyertyát gyújtanak odahaza. A család mellett a régi ismerősök sem felejtik: szülőfalujában Nagysimonyiban, ahol eltemették, szinte mindig találni virágot a sírján.

Tanári diplomát szerzett Pécsen

A Kazinczy-díjas televíziós bemondó, műsorvezető 1951. január 21-én született, és Budapesten hunyt el 1989. április 25-én, mindössze 38 évesen. A Pécsi Tanárképző Főiskolán szerezte magyar-történelem szakos általános iskolai tanári diplomáját 1973-ban. Ezután, 1974-ig dolgozott a Magyar Televízió Pécsi Stúdiójában, külsősként. Egyik pécsi riportja eljutott Matúz Józsefnéhoz, a Magyar Televízió hírműsorainak főszerkesztőjéhez, aki bemondónak ajánlotta őt.

Kiváló próbafelvételek

1974-ben bemondói állásra jelentkezett a Magyar Televíziónál. Nagyszerűen sikerültek próbafelvételei, így az állást elnyerte. A felvétel készítői első pillantásra meglátták benne a tehetséget. Beszédstílusa és orgánuma is egyedülállónak bizonyult – írta a Wikipédia. Lánya, Vincze Vivien egy évig a Magyar Televíziónál volt bemondónő, később a Juventus Rádió hírszerkesztőjeként és hírolvasójaként dolgozott. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hajas Ilona. Fotó: Youtube.