Szeptember elsejétől kezdődik az azonnali átutalás második fázisa és lehetségessé válik, hogy az új rendszerben kezeljenek minden bért, nyugdíjat. A rezsifizetések is alapjaiban alakulhatnak át – írta az Azénpénzem.hu.

Napokon belül indul az azonnali átutalás második fázisa. Lehetségessé válik, hogy az új rendszerben kezeljenek minden bért, nyugdíjat, így a rezsifizetések is alapjaiban alakulhatnának át.

A bankok a járvány miatt tavasszal sorra jelentették be az ügyfélszolgálati korlátozásokat. Egyúttal többen azt is jelezték: ügyfeleik a meglévő postai csekkekkel a járványügyi helyzetre való tekintettel semmiképp ne keressék fel a postákat – írja azenpenzem.hu.

A koronavírus közelgő második hulláma idején bárki könnyedén lemondhat majd a sárga csekkről. Szeptemberben ugyanis elindul az azonnali átutalás második üteme.

A bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, ami továbbra is a napközbeni elszámolásban marad. A béreknél megszűnik az a most még tapasztalható jelenség, hogy két azonos asztalnál dolgozó kolléga azért nem kap azonos napon fizetést, mert különböző banknál van a számlájuk.

A szeptember 11-én esedékes bankszámlás nyugdíjkifizetés is az úgynevezett szupersztrádára kerül. Ennek persze nem szabad érzékelhető változást hoznia a nyugdíjasok számára, hiszen ezek az ellátások eleve tervezett dátumúak.

Minden bizonnyal nem ismétlődhet majd meg az a tavaly januári botrány, ami azért tört ki, mert a nyugdíjak számlára folyósítása késett.

Rezsifizetés másképp

A legnagyobb változás a rezsiszámlák rendezése terén jöhet. Nagyon sokan állítják, hogy azért nem állnak le a sárga csekkről, mert saját kezükben szeretnék tartani, hogy mit mikor fizetnek ki. Ez pedig az úgynevezett fizetési kérelem megjelenésével csekk nélkül is megoldható.

A fizetési kérelem lényege, hogy ebben a tranzakcióban nem pénzt küld, hanem kér a kezdeményező. Aki pedig megkapja a fizetési kérelmet, maga döntheti el, hogy eleget tesz-e neki.

A teljesítésre a jogszabály elméletben 60 napot ad, de a rezsicégek türelme aligha terjed eddig. Apróbb szépséghibát jelenthet, hogy a bankoknak nem lesz kötelező a fizetési kérelem szolgáltatásának bevezetése, azonban, ha versenyben akarnak maradni, lépniük kell.

Kiemelt kép: illusztráció