Döbbenetes jelenetekről számoltak be azok a versenyzők, akik rajthoz álltak a tragikusan végződő vasárnapi bicikliversenyen. A profi versenyzők a szervezőket tartják felelősnek a tömegbalesetért.

Fejmagasságban repülő bringások, szanaszét heverő, kettétört kerékpárok és több tucat vérző ember – így emlékeznek az 1. Gella Kupára, és többen is állítják: elkerülhető lett volna az elmúlt 20 év legnagyobb kerékpársport-balesetének kikiáltott tömegbaleset.

Ilyen szakaszon lassú rajtot szoktak alkalmazni, mert a mezőny nagyon egyben van. Ez annyit tesz, hogy a kritikus szakaszon egy felvezető autó mögött haladnak a bringások csökkentett sebességgel, máskülönben akár közel 100 kilométer/órára is felgyorsulhatnak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„A szervezőket azért gondoljuk felelősnek, mert ráengedték az amatőrökből s profikból álló versenyzőket a rajt után 200 méterre lévő lejtőre. Tudniuk kellett volna, hogy ez mennyire veszélyes” – mondta a Blikknek Rózsavölgyi Péter, a verseny egyik résztvevője, aki sérülés nélkül úszta meg a balesetet.

Nem úszta meg viszont sérülés nélkül a londoni olimpikon, Lovassy Krisztián, akinek figyelmét felhívták a veszélyes szakaszra. Bár ő maga biztonságosan ment le a lejtőn, az amatőrök nagy része viszont szerinte még soha nem közlekedett ilyen sebességgel.

„Sokan úgy lehettek vele, hogy ez egy verseny, és mindent bele kell adni. De amikor az ember nincs felkészülve erre, és soha nem ment ennyivel, akkor nem fogja tudni bevenni a kanyart” – mondta az olimpikon, aki a történtek ellenére készül a hét végi pályakerékpáros országos bajnokságra.

Magyarországon soha nem történt még ilyen súlyos biciklisbaleset

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, a mintegy 200 tagú mezőnyből körülbelül 50-en estek el csaknem 70 kilométer/órás sebességnél. Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint 19-en sérültek meg. A balesethez 9 mentőautó és 2 mentőhelikopter érkezett. A szervezők szerint a balesetet kiváltó versenyzőnek defektje lehetett a Tótvázsony és Balatonszőlős közötti lejtős szakaszon, tükörsima új, letakarított aszfalton, s ezután többen áthajtottak rajta.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a baleset után – Forrás: Facebook