Egy ingatlanvásárlás folyamata elsőre meglehetősen ijesztőnek tűnhet, hiszen rengeteg mindenre kell egyszerre odafigyelnünk, sok időt emészthet fel a kiválasztás és az utánajárás folyamata. Éppen emiatt döntünk úgy sokan, hogy ingatlanügynökök szolgáltatásait is igénybe vesszük a lakásvásárláshoz, szakértelmükre és kiterjedt kapcsolatrendszerükre támaszkodva. A kérdés azonban örök: melyikkel járunk jobban? Alábbi cikkünkben utánajárunk, vajon tulajdonostól vagy ingatlanostól éri meg inkább lakást vásárolni manapság.

Ingatlanossal vagy sem: nézzük az előnyöket!

Az interneten böngészve még mindannyian kompetensnek érezzük magunkat új otthonunk kiválasztására. Ám amikor eljön az ideje, hogy ténylegesen megvásároljunk egy új ingatlant, egy szakértővel való együttműködés óriási különbséget jelenthet. Nézzük, miért!

Ismerik a piacot

Az ingatlanügynökök jól ismeri a lakáspiacot, és kellő információval rendelkeznek minden eladásra kerülő ingatlanról. Területekre lebontva elemzik a piaci árakat, és ennek megfelelően adnak tanácsot, hogy elkerülhessük a túlfizetést. Ezenkívül olyan eladó ingatlanokat is ismerhetnek, melyek más adatbázisban nem szerepelnek a kizárólagos szerződések, vagy az ajánlat frissessége miatt.

Időt spórolnak

Ha ingatlanügynököt alkalmazunk, hosszú órák keresgéléseitől kímélhetjük meg magunkat. Egy profi ingatlanügynök felméri igényeinket méret, elhelyezkedés és egyéb specifikációk tekintetében, majd az adatbázisban való szűrés eredményeképp csak a számunkra megfelelő lehetőségeket mutatják meg. 

Elintézik a papírmunkát

Egy ház megvásárlásával rengeteg papírmunka is együtt jár, a vételi szándéknyilatkozattól kezdve egészen az üzletkötéssel járó ügyintézésig. A folyamat ráadásul fárasztó és időigényes, az ingatlanügynök azonban segít a papírmunka kezelésében és az ügylet zökkenőmentes lezárásában.

Kezelik a felmerülő problémákat

Egy adásvételi ügylet során előfordulhatnak problémák, amelyek megnehezítik az ingatlan megszerzését. Ilyenek lehet például a lakástulajdonos függőben lévő hitelei, a tulajdoni lappal kapcsolatos esetleges fennakadások. Mivel az ingatlanügynökök már ismerik az ilyen eseteket – és a legegyszerűbb megoldásokat – tanácsot adhatnak nekünk a következő lépés megtételére.

Akadnak hátrányok is

Nem tekinthetünk el a fent röviden már említett negatívumoktól sem – az alábbiak miatt többen is úgy döntenek, hogy inkább maguk vágnak bele az ingatlanvásárlás folyamatába.

Jutalékvezéreltség 

Egyes ingatlanügynököket saját jutalékuk vezérli, amelyet az ingatlan eladásából származó bevételből kapnak. Így előfordulhat, hogy saját érdekeiket az mi érdekeink elé helyezik, és így nem a számunkra legjobb üzlet felé terelnek minket, hanem a legnagyobb jutalék ígéretével kecsegtető ingatlanra próbálnak rábeszélni.

Túlfizetés

A folyamat végére a piaci árnál többet fizethetünk, ha házvásárlásunkat ingatlanügynökön keresztül intézzük. Az ügynökök tevékenységei ugyanis rejtett díjakat tartalmazhatnak, amelyek magukban foglalják a biztosítási költségeket és a karbantartási díjat – amelyeket nem feltétlenül tüntetnek fel az üzletkötési folyamat során. Így tehát többet fizethetünk, mintha önállóan vásároltunk volna.

Mire számíthatunk, ha tulajdonostól vásárolunk?

Manapság már könnyen vásárolhatunk házat anélkül, hogy feltétlenül ingatlanügynököt kellene bevonnunk. Alapos utánajárással és kereséssel megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő otthont, de a rejtett költségek és az ügyintézés díjai miatt ezzel nem feltétlenül spórolunk pénzt a folyamat végére. Ettől függetlenül bőven lehetnek olyan élethelyzetek, amikor előnyös lehet egyedül belevágni egy lakásvásárlási folyamatba.

Személyes kapcsolat vagy helyismeret

Ha az eladás például családon belül történik, amennyiben megegyeztünk az árban és a tranzakció egyéb fontos részleteiben, valószínűleg meg tudjuk oldani ingatlanügynök nélkül is a dolgot. Ettől függetlenül egy ügyvéddel való konzultációt érdemes lehet megfontolni, hiszen ő elvégzi a ház tulajdonjogának átvizsgálását, és meggyőződik arról, hogy minden papírmunkát helyesen töltöttünk ki, vizsgáltunk át és iktattunk be. Továbbá, ha olyan területen veszünk lakást, amelyet jól ismerünk, nem biztos, hogy érdemes külső tanácsadót fogadnunk. 

Pénzspórolás

Amennyiben a pénz a legfontosabb szempontunk, akkor érdemes egyedül cselekednünk. Ha a kiválasztás fárasztó folyamatába hajlandóak vagyunk kellő időt és energiát fektetni, máris rengeteget spóroltunk. Ha ezek után szakértői segítséggel sikerül felmérnünk a ház állapotát, majd elintéznünk a szükséges papírmunkát, még mindig bőven az ingatlanügynöki jutalék alatti költségekről beszélünk. Emellett mindent saját tempóban intézhetünk, és minden döntésre rálátásunk maradhat a tulajdonossal tárgyalva.

Közvetlen információk

Ingatlanközvetítők bevonásával csak harmadik félen keresztül kommunikálhatunk az eladóval, ám ha mi magunk cselekszünk, többet megtudhatunk az ingatlan történetéről. Amennyiben napi szinten részt veszünk a folyamatokban, számos kérdést megvitathatunk, valamint nagyobb ráhatásunk lehet az időkeretek kialakításában és betartatásában.

Az előnyök ellenére a közvetlen vásárlásnak is megvannak a maga nehézségei, melyek általában a folyamat ismereteinek hiányából fakadnak. Ha nem járunk el kellő körültekintéssel, könnyen rejtett költségekbe, folyamatos ügyintézésbe és bonyolult dokumentumokkal való küzdelembe hajszolhatjuk magunkat.

Nem kalkulált költségek

A lakás végső értékét csak az állapotával járó esetleges felújítási költségek pontos kiszámítása és az ügyintézéssel kapcsolatos díjak meghatározása után tudjuk megállapítani. Egy ingatlanügynöknek a kapcsolatai révén mind az állapotfelmérésre, mind az esetleges javításokra és a szükséges papírmunkára profi csapat állhat rendelkezésére, akik előre kialkudott áron dolgoznak. Ugyanakkor nekünk, átlagos vásárlóknak vélhetően nincsenek ilyen lehetőségeink. Amennyiben ezekkel a folyamatokkal egyedül próbálunk megbirkózni, előfordulhat, hogy rosszabbul jövünk ki a szerződéskötés végére, mint ha profi segítséghez folyamodtunk volna.

Napi részvétel

A kiválasztással járó napi igénybevétel egyértelmű, az viszont már kevésbé, hogy a szerződéskötés alatt is napi szintű egyeztetésekre és ügyintézésre lehet szükség egy lakás megvásárlásakor. Ha egyedül szeretnénk intézni a lakásvásárlás minden folyamatát és közvetlenül a tulajdonossal egyezkedünk, az adásvétel végéig számíthatunk a folyamatos intézkedéssel járó feladatokra.

A lakásvásárlás folyamata ingatlanossal és anélkül

A különböző előnyök és hátrányok mellett maga a folyamat is nagyban változhat, amennyiben ingatlanos segítségével tervezünk lakást vásárolni.

Hogyan zajlik a vásárlás ingatlanügynök nélkül?

Ha alaposan átgondoltuk a különböző előnyöket és hátrányokat, majd végül úgy döntünk, hogy ingatlanügynök nélkül lépünk tovább a lakásvásárlási folyamatban, az alábbi lépésekre számíthatunk.

Az első a tárgyalási folyamat a tulajdonossal, amelyhez természetesen szakértelemre van szükségünk, ezt azonban kompenzálhatjuk azzal, ha az ügynöki jutalékra fordított összeg egy részét még a vételárra tudjuk fordítani. Ezáltal ugyanis jobb ajánlatot tehetünk másoknál, vagy kapásból kisebb hitelt és alacsonyabb havi törlesztőrészletet kell bevállalnunk.

Ezt követi a szerződéskötés: ennek során feltétlenül olvassuk el figyelmesen a dokumentumokat, és hasonlítsunk össze mindent az eredetileg megbeszéltekkel. Ekkor érdemes gondolni az olyan lehetséges buktatókra is, mint a közüzemi számlák kérdése – bölcs dolog lehet, ha kérvényezzük, hogy még az átadás előtt kézbesítsék a végső számlákat, ebből kiderül, hogy az eladó minden fennálló számláját kifizette. Ezenkívül előfordulhat, hogy az ingatlanadót, az egyes szolgáltatási szerződéseket és a lakástulajdonosi biztosítást is arányosítani kell, amit szintén érdemes szerződésünkben tisztázni.

Ha a szerződés elkészült, bízzunk meg egy ingatlanügyvédet az adásvételi szerződés és az átadási dokumentumok felülvizsgálatával. A lakásvásárlás nagy elköteleződést jelent, és a dokumentumok bonyolultak lehetnek. Ne feledjük, hogy az adásvétel során bármikor felmerülhetnek problémák, így az ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd a folyamat során hasznos erőforrásunk és szövetségesünk lehet.

Az átadás napján érdemes pár órát rászánnunk a dokumentumcsomag áttekintésére és aláírására. Hagyjunk időt arra, hogy mindent átolvassunk, és ha lehetséges, legyen jelen mellettünk egy ügyvéd. Ne írjunk alá semmiképp egy olyan jogi dokumentumot, amelyet nem értünk teljesen.

A folyamat lépései ingatlanügynökkel

A megfelelő ügynök kiválasztása után relatíve kevés intéznivalónk marad, éppen ezt a terhet veszi le vállunkról egy szakképzett ingatlanos.

Ha megvan a kiválasztott ügynök és az ideális lakás, itt az ideje, hogy ajánlatot tegyünk az eladónak. Ilyenkor az ingatlanügynök segít szemlézni a lakás állapotát, és a látottak alapján javaslatot tenni a vételárról. Ezután az ő feladata tárgyalni a kért árról, és képviselni érdekeinket a folyamatban. Ha megegyeztünk, akkor indulhat a papírmunka, annak tanulmányozása. A vételi szándéknyilatkozatot, az átírást és az adásvételi papírokat mind az ingatlanügynök és a gyakran általa biztosított ügyvéd intézi. 

A legfontosabb kérdés

Bár az ingatlanügynök jelenléte kardinális kérdés, mégsem a legfontosabb tényező. A legfontosabb döntést mindenképp egyedül hozzuk meg, akár igénybe vesszük ingatlanosok szolgálatait, akár nem. Ez pedig maga az álomlakás, az új otthon kiválasztása, a végső döntés meghozatala a környék, az anyagiak, a lakás állapota és a személyes preferenciák függvényében. Csak olyan lakással érdemes eljutni a vételi szándéknyilatkozatig, ami tényleg minden igényünknek megfelel, hiszen ennek a súlyos döntésnek a következményeit akár életünk végéig viselhetjük. 

Akár ingatlanos segítségével vágunk bele egy lakásvásárlásba, akár egyedül tárgyalunk a tulajdonosokkal, mindkét lehetőségnek léteznek előnyös és kényelmetlen pontjai. A kérdés már csak az: hajlandóak vagyunk megfizetni a lakásvásárlás kényelmes intézésének árát, vagy inkább bevállaljuk a kellemetlenségeket és rejtett buktatókat, csak hogy több maradjon a zsebünkben. Bármelyik útra lépünk, mindig kellő körültekintéssel hozzuk meg döntéseinket!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.