Sokan csapnak most a fejükre, miért nem rendelték meg hónapokkal ezelőtt a téli tüzelőt. Míg az élelmesebbeket ezekben a hetekben talán pont ki tudják szolgálni, aki most kezdett el kapkodni a tűzifa után, bizony rossz híreket kap: vagy teljesen bizonytalan, legjobb esetben is késő őszre szóló szállítási ígéreteket kap. Míg a cikket elolvassa, talán tovább romlanak a kilátások. Sok erdészet csak nyár végén vesz fel újra megrendelést, de van, ahol egyszerűen már fel sem veszik a telefont, hisz nem tudják kiszolgálni a lakosokat. A BudapestKörnyéke.hu keserű tapasztalatai a főváros környéki, vagy ide is szállító fakereskedőkkel.

Rezsipánik után tűzifa-krízis

Amint a kormány feladta a rezsicsökkentést, nyomban brutális roham indult a tűzifákért. Sokan osztottak, szoroztak, rájöttek, hogy képtelenek lesznek kifizetni az eddigi díjak többszörösét – a gáznak mindjárt a hétszeresét -, új fűtési megoldásokat kerestek. Bár az erdészetek nem győznek hűteni a kedélyeket, hogy folyamatos a kitermelés, sem készletvisszatartás, sem hiány nincs – írta meg portálunk is nemrég egy kereskedő -, mostanra világossá vált, hogy  az ugrásszerűen megnőtt keresletet nem tudják követni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új vásárlók jöttek a képbe

A helyzet azért is vált ilyen súlyossá, mert mint Meiszterics László, a faipari Sefag Zrt. munkatársa a HelloVidéknek felfedte, az eddigi nyugdíjas ügyfélkörrel szemben – akik jóval később, ősz felé veszik a tüzelőt – egy tehetősebb, eddig csak gázzal vagy villannyal fűtő réteg tűnt fel, akik 6, de akár 9 ládával is visznek a fából. Egyértelműen felhalmoznak, szemben a néhány ládát vásárló idősekkel. Világos tehát, hogy az erdészetek nem őket kezdték előbb kiszolgálni. Erről a témáról itt olvashatsz bővebben.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Száraz fa már sehol sincs

„Az a kétségbeejtő, hogy nem veszik fel a telefont. Sehol. Az egyik erdőgazdaságnál, amely fővárosi kerületekbe is szállít házhoz kuglizott tűzelőt, türelmet kért, hogy most nem, de hat hét múlva fel tudják venni a rendelésem. Azóta el sem érem őket, pedig azután hívtam őket, hogy egy másik helyen azt mondták, csak egy-két hetes vágásuk van, tavalyi, jó száraz fáról ne is álmodjak. Nagyon bánom, hogy abból nem kértem, de már ők sem reagálnak” – kereste meg panaszával portálunkat Mária, egy csempekályhát használó, középkorú olvasónk.

Csak ősszel vesznek fel rendelést

Olvasónk panasza nyomán a BudapestKörnyéke.hu munkatársa is telefont ragadott. Ahol nem végtelenbe nyúló kicsöngést hallgattunk, ott nem sok jóval kecsegtettek. Sikerült beszélnünk egy budapesti erdészet olyan telephelyével, ahol nyárfát ugyan tudtak volna biztosítani, de annak fűtőértéke nem sok van. A többség bükköt, tölgyet, akácot szeretne, de hiába. Egy másik gazdaságnál – jogosan – felhívták a figyelmünket arra, hogy a fakitermélés ciklikus, tehát egyelőre nem is tudnak dolgozni. Itt leghamarabb augusztus közepén vágnak újra, ám ha rendelni szeretnénk, ősszel jelentkezzünk: semmilyen várólistát nem vezetnek és nem veszik fel a rendelésünket sem addig.

Novembernél hamarabb nincs fa

Máshol is hasonló tájékoztatást kaptunk: amit szeptemberre kivágnak, abból talán novemberben kaphatunk tűzifát. Ennél a telephelynél azonban legalább rögzítették a rendelést – más kérdés, hogy fafajtát kérni, „foglalni” nem lehet. A gazdaságok munkatársainak gyakorlatilag „fogalmuk nincs”, tudnak-e ősszel például 2 köbméter tölgyet kiszállítani a 20. kerületbe. „Nem tudjuk követni, ki mit kér” – mondta fáradt őszinteséggel a kolléga.

Kétméteres darabok lesznek

Egyes erdészeteknél az egy, illetve két méteres vágat sem ritka. Nem árt ennek tudatában érdeklődni, ha sikerül mégis olyan helyre akadnunk, ahol a rendelésünket is felveszik. Ezt többnyire jelzik a honlapokon is, de nem árt tisztázni szóban sem. Az egyik helyen kérdésünkre elmondták, két méteresnél kisebb faanyagot nem tudnának adni, és ezt kérésre sem dolgozzák kisebbre. De az ár így is fixen 30 ezer forint köbméterenként. 

Felszívódtak a tuti források

Tíz elindított telefonhívásból átlagban kettő végződött valóban párbeszéddel is. A weboldalaikon a legolcsóbb, kályhakész, minden igényt kielégítő, extra száraz faanyagot és természetesen garanciális minőséget ígérő kereskedők gyakorlatilag teljesen felszívódtak. „A hívott számon előfizető nem kapcsolható” – jelezte két ilyen kereskedésnél is a szolgáltató. A hirdetőoldalakon egyébként még most is találni hasogatott fát feltűnően olcsón kínálni, ám ezek forrása erősen kérdőjeles sokszor, nem beszélve arról, hogy a távoli északi megyékből aligha várhatunk pesti házhozszállítást.

Behozzák az udvarra, vagy kint ledobják

Ha sikerül megbízható helyet találnunk, nem árt tisztázni mindjárt az elején, ha házhozszállítást kérünk, hogyan készüljünk: beállnak esetleg az udvarunkra, ahonnan le is tudunk pakolni nyugodtan, vagy csak kiborítják a több köbméternyi fát a kapunk elé. Az 5 ezer forintos szállítási költségben – világosították fel munkatársunkat – nincs benne az udvari beállás, de még így is örülhetünk, ha elhozzák.

Embertelen árak: 60 ezertől a 120 ezer forintig

Az erdészeti köbméterenkénti 30 ezer forintos ár szinte ajándéknak tűnik, főleg akácért. Mint korábban megírtuk, ebben az évben már háromszor emelték a tűzifa árát, fél év alatt összesen 50 százalékos emelésről van szó, így jutottunk el a 30 ezer forintig. A kiszállítás külön költséget képez. Akadnak olyan magáneladók, akik a saját több hektáros területeikről kitermelt fát dolgozzák fel és adják el, alaphangon 60 ezer forintért köbméterét. Az ősz közeledtével tán ez is többe kerül majd. Főleg, hogy a legnagyobb országos barkácshálózat egész pontosan 1,7 köbméternyi tűzifát 119 990 forintért árul már most.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Farakás Nagybörzsöny közelében – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu