Többszintű park épült Lipótvárosban, a látványos beruházás egyik érdekes eleme a levegőbe emelt sportpálya, de a fenntarthatóság jegyében további egyedi megoldások is születtek.

Többfunkciós közparkot alakítottak ki

 A cél egy olyan régészeti értékeket bemutató többfunkciós közpark, egy olyan üde színfolt létrehozása volt, ahol minden korosztály megtalálja a kellemes időtöltéséhez, kikapcsolódásához a számára megfelelő lehetőséget – írta a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft. A „Bástya utca 1–11. régészeti értékeket bemutató park kialakítása és a Veres Pálné utca megújítása a Vámház körút és a szarka utca között” elnevezésű beruházás magába foglalta a Veres Pálné utcának a korábbi fejlesztésből kimaradt utolsó szakaszát, illetve a Bástya utca sétálóutcai szakaszát is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A pesti városfal mellett

A Bástya parkot a Mátyás király uralkodásának idején emelt pesti városfal mellett alakították ki, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közelében, ahol a szomszédos óvoda igényeit is kiszolgáló játszótér is készült.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nívódíjat is kapott

A Bástya utcában felavatták a 2022. év elején átadott közpark Építőipari Nívódíjának tábláját. A Belvárosban kialakított új park a rangos díjat komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában nyerte el még tavaly   – adta hírül a magyarepitok.hu.

Minden korosztályt kiszolgál

A lap megjegyzi: a park komplexitását jól mutatja, hogy egyszerre képes kiszolgálni kisgyermekes anyukákat, az ovisokat, a kisiskolásokat, a fiatalokat, a családokat, az unokákra vigyázó nagyszülőket, a nyugdíjasokat. Ezért alakítottak ki akadálymentes pelenkázót a kisbabáknak, játszóeszközöket a gyerekeknek, sportpályát, bringatámaszt a fiataloknak, padokat a megpihenni vágyó nagyszülőknek.

Látványtengely

A hely különlegessége a városfal és a ráépült tűzfalak által meghatározott Gellért-hegyre néző látványtengely, így a parkot a kilátópont létrehozásával sikerült a Dunával is összekötni.

Növelték a zöld felületet

Ráadásul a Bástya park ökologikus és ökonomikus üzemeltetési szemlélettel valósították meg. Növelték a zöld felületet, 23 új fát ültettek, zöldfalakat létesítettek, a klímatudatosság alapján az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg. A kiszolgálóépület fűtése nem gázzal, hanem levegő-hőszivattyúval történik. Mindezeken túl páraoszlopokat, ivókutakat, forgószékeket, szökőkutat, design finombeton padokat helyeztek el, egyedi térvilágítással. Míg a Veres Pálné utcához közeli sétány végén a pergolákra gyorsan felfutó növényzet árnyas lugast hoz majd létre a belvárosi környezetben.

Óvodai csoportok is látogatják

A Bástya park nappal alapvetően nyitott, átjárható és bárki számára elérhető, éjszaka azonban zárva tart. Ennek érdekében valósult meg a játszótér és a parkterület nagy részének fizikai elhatárolása. Ez napközben, a gyerekek felügyelete miatt is kiemelten fontos, hiszen a szomszédos óvodai csoportok gyakran látogatják.

Lezárással védik

Az éjszakára történő lezárásával az átközlekedés korlátozása a park, a játszóhely és régészeti bemutatótér védelme érdekében történik. A kerítés a park egészét lekeríti, azonban állandó átközlekedésre a Bástya utca folytatásában lévő sétányon minden napszakban lehetőség van.

Egyedülálló élményeket rejt a park

Többszintes területhasználat

A többszintes területhasználat – így az egymás alá rendezett sportpálya, játszótér, és a félig a földbe süllyesztett kiállítótér funkciókat kiszolgáló épület – bő 500 m2-rel növeli a hasznos területet és a komplex szolgáltatás minőségét, emellett a terület felszínének nagyobb része pihenő- és zöldfelületként tud hasznosulni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: üde színfolt a belvárosban. Fotók: Magyar Építők