Kilenc évvel ezelőtt halt meg Csala Zsuzsa, és csaknem egy évtized elteltével úgy fest, fájó módon eltűnik az egykori kiváló komika emléke is. Pedig nem is olyan régen még azt mondták, feledhetetlen a művészete.

Regénybe illő történetek

Kabátzsebből előkerült végakarat, százmilliós örökség – Csala Zsuzsa a temetése után regénybe illő történetek kaptak szárnyra. Korábban a művésznő egyik örököse, unokahúga, Dóra árulta el, hogy a komika valójában jó előre gondoskodott arról, mi történjen majd mindazzal, ami utána maradt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Négyen örökölték a vagyonát

Csala Zsuzsa vagyonát négyen örökölték: az unokahúga, az ő testvére és két unokatestvérük. Mindannyiukat úgy szerette, mintha a saját gyermekei lettek volna.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Időben elkészült végrendelt

„Jó előre megírta a végakaratát – mondta korábban az unokahúga, aki ezzel eloszlatta a legendát, miszerint véletlenül került elő a testamentum. Nem kabátzsebben lapult, hanem egy íróasztal fiókjába zárva, a másolata letétbe helyezve.

„Úgy tűnik, senkinek nem kellenek”

Az örökösök nem is olyan régen még azt tervezték, hogy a hagyaték azon részét, ami Csala Zsuzsa emlékét őrzi, a szövegkönyveket, a fotókat és a dedikált képeket, múzeumoknak adományoznák, ha azok igényt tartanak rá. „Mostanra mind átnéztük őket, hisz rengeteg tárgy maradt utána – mesélte most Dóra a Blikknek. – Csakhogy úgy tűnik, nem kellenek már senkinek, mi magunk sem hisszük már, hogy új gazdájuk lesz”

Tovább kell őrizniük

Csala Zsuzsa rokona hozzátette: ezeket az emlékeket nekik kell tovább őrizniük. Addig, amíg még élnek, velük maradnak a hagyaték darabjai. Átadni azonban már nem lehet, mit jelentett nekik Zsuzsa, a fiatalok tán meg sem értenék.

Nem készült emléktábla

Korábban volt szó arról is, hogy emléktáblát kapna a ház, ahol a művésznő élt, de a család úgy emlékszik, az sem valósult meg. Amennyire tudják, sehol semmilyen felirat nem őrzi a komika emlékét.

A rajongók kikopnak

Dórában nincs keserűség, talán csak egy kis szomorúság: megérti az egykori rajongókat, hogy mára talán el is feledték a Jászai Mari-díjas művésznőt. A rajongók kikopnak, a tévében már nincs kabaré. Egy korszak tűnt el, vele pedig az emlékek is – mondta az unokahúg.

Vácon lépett volna fel halála napján

A Váci Dunakanyar Színházban az Egy csók és más semmi című darabot adták elő, amelynek egyik főszerepét, Schőn Tónit eredetileg Csala Zsuzsára osztották. Az előadás napjának délutánján jelentették a hírügynökségek, hogy a művésznő 81 éves korában elhunyt.

Színpadi és televíziós szerepek százai

Csala Zsuzsa több száz színpadi és televíziós szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival (1960), a Nem szoktam hazudni (1966), valamint az És akkor a pasas (1966) című alkotásokban láthatta a közönség. Ő volt Ursula, Bubó doktor asszisztensnőjének hangja a Kérem a következőt című, nagy sikerű rajzfilmsorozatban. A külföldön élő magyarokat is számos turnén szórakoztatta Amerikától Ausztráliáig, kedvelt szereplője a Rádiókabarénak és egy időben ő volt a lottózás reklámarca.

Polgárőrként is dolgozott

Csala Zsuzsa polgárőrként is dolgozott, gépkocsi-tolvajokat üldözött, és a Magyar Rendőrnők Szervezete tiszteletbeli tagjának is megválasztották. Művészi munkáját 1974-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, az érdemes művészi címet 1986-ban kapta meg. energiaszámláknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csala Zsuzsa. Fotó: Váci Napló.