A 3 ezer és a 15 ezer forintos érmékből mindösszesen néhány ezer darab készül. Különleges évfordulóhoz kapcsolódnak.

Himnusz lett a megnevezése

15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Himnusz megnevezés utal arra, hogy a költemény 200. évvel ezelőtt született meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak egy himnuszunk van

Bár a Himnusz megváltoztatására, lecserélésére voltak törekvések, erre végül nem került sor. Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt írta a költeményt, ami a “magyar néplélek részévé vált”, mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az intézményben tartott rendezvényen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fontos az értékőrzés

A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta bocsát ki emlékérméket, mondta el Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. A jegybank évtizedek óta dolgozik az értékőrzés mellett a figyelemfelkeltésen és az ismeretterjesztésen. Ez egyfajta kulturális misszió is egyben.

Erről a két emlékérméről van szó

Mindig valamilyen kiemelkedő kulturális, történelmi és tudományos évfordulóhoz kötik az emlékérmék kibocsátását. Most a Himnusz megírásának 200. évfordulója előtt tisztelegnek a két azonos átmérőjű emlékérmével. Képük azonos, ám értékjelzésük és alapanyaguk eltér.

Összesen 11 ezer darabot lehet készíteni belőlük

Az ezüst az értékesebb, 15 ezer forint névértékű érme, míg a színesfémből készült a 3 ezer forintos. Előbbiből 5 ezer darab, utóbbiból 6 ezer darabot lehet készíteni.

Kölcsey Ferenc szerepel az érmén

Az emlékérmék előoldalán a költő félalakos portréját lehet látni, ahogyan előlép az előoldal megosztott hátteréből. Kölcsey Ferenc vezetékneve a ruházatába rejtve olvasható. Egy korabeli toll is helyet kapott az emlékérmén.

Ezért „Hymnus” felirat szerepel az érmén

Az eredeti kézirat írásmódja a „Hymnus”, ezért ez a felirat kapott helyet az emlékérmén. Az 1823-as szám a költemény keletkezésének évére utal. A tervezés Soltra E. Tamás szobrászművész munkáját dicséri.

A kötelező elemek sem hiányoznak róla

Az emlékérmén a portrétól jobbra található függőlegesen a kibosátó, azaz „MAGYARORSZÁG”. Az érme előoldalán szerepel a verési évszám is, a „BP” verdejel a gyártás helyét jelzi. A portré jobb oldalán látható az emlékérme névértéke, számmal leírva.

Az emlékérmék hátoldala

A hátoldalon a Himnusz szövegére utaló képi elemek találhatók, valamint hazánk ikonikus tájegységei jelennek meg körparonáma-szerűen. A középen található háromszög a Szentháromságot szimbolizálja, utalva a költemény szakrális jellegére. A háromszög körül a „NYÚJTS FELÉJE VÉDŐ KART HA KÜZD ELLENSÉGGEL” felirat szerepel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az emlékérmék

MTI, Kiemelt kép: 15 ezer forint névértékű emlékérme – Forrás: Magyar Pénzverő Zrt.