9 ezer felett van az új fertőzöttek száma és 949  fertőzött van jelenleg lélegeztetőgépen. Az immunológus szerint ma egy fertőzött 3 embernek adja át a betegséget. Lisziewicz Julianna mindenkinek azt javasolja, maradjon otthon, így meg lehet állítani a brit mutáns terjedését.

Új fertőzöttek

9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

130-an haltak meg

Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 346 904 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652 főre emelkedett. 

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

949-en vannak lélegeztetőgépen

Újra nőtt a súlyos esetek száma, 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. 

Az orvosok választanak

A Magyar Orvosi Kamara szerint annyi a beteg, hogy a kórházakban már az orvosoknak kell választaniuk, hogy melyik beteg kap intenzív ellátást. Erről itt írtunk bővebben.

Egy triázs csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait” – már van olyan kórház, ahol az orvosok döntik el, hogy melyik koronavírusos beteg életéért érdemes küzdeni

Egy ember 3 embert fertőz meg

A koronavírus reprodukciós rátája 1,3, ez azt jelenti, hogy egy ember három embert tud megfertőzni. Lisziewicz Julianna immunológus az ATV-ben elmondta, hogy ezt az arányt nem az átoltottság, hanem a személyes érintkezések csökkentése tudja megakadályozni.

Otthon kell maradni

„Ha rendes maszkot hordunk, otthonmaradunk, akkor tudjuk megállítani a brit variáns terjedését” – mondta a szakember.

Védettség

Az immunológus elmondta, hogy az 50 éven felülieknél feltétlenül 2 oltás kell, és a második oltást követő 14. napon alakul ki az immunválasz.

A korábbi fertőzötteknél elég egy oltás

Az egészségügyi dolgozóknál csináltak vizsgálatot, hogy mi történik egy oltás esetén, méghozzá a Pfizer vakcinánál. Itt a tapasztalat szerint, akik nem kapták el korábban a vírust, az első oltásnál nem alakult ki immunválasz, míg akik már találkoztak a koronavírussal, azok esetében egy oltás is elég volt.

7 napig nincs különbség

Az adatok szerint az első oltás után 7 nappal semmi különbség nem volt a beoltottak és be nem oltottak között.

A sok vírus okozza a tünetek súlyosságát

Lisziewicz Julianna  arról is beszélt, akkor vannak komoly tünetei a betegnek, ha a vírus mennyisége a szervezetben nagyon magas, és nem képes a testünk megfelelő immunválaszt adni. Akik be vannak oltva, azok esetében a vírusmennyiség alacsonyabb lesz, tudnak fertőzni, de a tünetek nem lesznek olyan súlyosak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vajda János