9 ezer felett van az új fertőzöttek száma és 949  fertőzött van jelenleg lélegeztetőgépen. Az immunológus szerint ma egy fertőzött 3 embernek adja át a betegséget. Lisziewicz Julianna mindenkinek azt javasolja, maradjon otthon, így meg lehet állítani a brit mutáns terjedését.

Új fertőzöttek

9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

130-an haltak meg

Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 346 904 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652 főre emelkedett. 

949-en vannak lélegeztetőgépen

Újra nőtt a súlyos esetek száma, 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. 

Az orvosok választanak

A Magyar Orvosi Kamara szerint annyi a beteg, hogy a kórházakban már az orvosoknak kell választaniuk, hogy melyik beteg kap intenzív ellátást. Erről itt írtunk bővebben.

Egy triázs csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait” – már van olyan kórház, ahol az orvosok döntik el, hogy melyik koronavírusos beteg életéért érdemes küzdeni

Egy ember 3 embert fertőz meg

A koronavírus reprodukciós rátája 1,3, ez azt jelenti, hogy egy ember három embert tud megfertőzni. Lisziewicz Julianna immunológus az ATV-ben elmondta, hogy ezt az arányt nem az átoltottság, hanem a személyes érintkezések csökkentése tudja megakadályozni.

Otthon kell maradni

„Ha rendes maszkot hordunk, otthonmaradunk, akkor tudjuk megállítani a brit variáns terjedését” – mondta a szakember.

Védettség

Az immunológus elmondta, hogy az 50 éven felülieknél feltétlenül 2 oltás kell, és a második oltást követő 14. napon alakul ki az immunválasz.

A korábbi fertőzötteknél elég egy oltás

Az egészségügyi dolgozóknál csináltak vizsgálatot, hogy mi történik egy oltás esetén, méghozzá a Pfizer vakcinánál. Itt a tapasztalat szerint, akik nem kapták el korábban a vírust, az első oltásnál nem alakult ki immunválasz, míg akik már találkoztak a koronavírussal, azok esetében egy oltás is elég volt.

7 napig nincs különbség

Az adatok szerint az első oltás után 7 nappal semmi különbség nem volt a beoltottak és be nem oltottak között.

A sok vírus okozza a tünetek súlyosságát

Lisziewicz Julianna  arról is beszélt, akkor vannak komoly tünetei a betegnek, ha a vírus mennyisége a szervezetben nagyon magas, és nem képes a testünk megfelelő immunválaszt adni. Akik be vannak oltva, azok esetében a vírusmennyiség alacsonyabb lesz, tudnak fertőzni, de a tünetek nem lesznek olyan súlyosak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vajda János