350 gyrost árusító büfét és éttermet vizsgált a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH), ami aztán 85 eljárást indított és 25 üzletet zárt be. Összesen 17 millió forint értékben szabtak ki bírságot. Összesen 197 tételt, mintegy 1300 kilogramm mennyiségben nyomonkövethetetlenség, jelölési hiba, lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő miatt vontak ki a forgalomból.

25 helyet zártak be 

A hivatal szerint az országos vizsgálatra a korábbi ellenőrzések negatív tapasztalatai miatt került sor. A 25 ideiglenesen bezárt vendéglátóhelyen súlyos higiéniai szabálytalanságokat tapasztaltak, többek között túlzott zsúfoltságot, valamint erősen szennyezett hűtőket és munkafelületeket találtak.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Hiányosságokat tárnak fel 

Tipikus hiányosság volt, hogy hiányzott a kézfertőtlenítő, de az is gyakran előfordult, hogy az üzlet nem rendelkezett külön előkészítő helyiséggel, vagy ha volt is ilyen, az nem volt elég nagy. Ennek ellenére sok helyen saját nyársat készítettek, és tisztítatlan zöldségeket használtak, ami oda vezetett, hogy keveredtek az eszközök a nyers húsok és a kész ételek előkészítésekor.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nyomtatott változatban először 1907-ben jelent meg a Budapest és Környéke újság. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Élelmiszereket vontak ki 

Összesen 1300 kilogrammnyi élelmiszert vontak ki a forgalomból, nyomonkövethetetlenség, jelölési hiba, lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő miatt. Sok helyen a fogyasztók tájékoztatásával is gondok akadtak, mivel a vizsgált üzletek 17 százaléka nem tüntette fel megfelelően az allergéneket. Emellett a hivatal szerint a dolgozók közel negyede nem rendelkezett érvényes egészségügyi könyvvel.

Bezárták az üzemet 

November közepén, azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti, gyros-húst előállító üzem működését, miután az ellenőrök döbbenetes higiéniai állapotokkal szembesültek. A hatóság embereinek érkezésekor a dolgozók éppen fagyott csirkecombfilét olvasztottak a feldolgozó előterének padlóján, mindenféle alátét nélkül, miközben a terméket előhűtöttként jelölték.

Pöcegödörhöz hasonlító állapotok 

„Az üzem helyiségeiben a padozat, a falak és a mennyezet rossz állapotú, szennyezett, burkolata számos helyen sérült, repedezett volt, festésük pergett. A falakon és az ajtókon több helyen rászáradt, néhol penészes húscafatok voltak. Az üzem padlózatán csikkek, rovartetemek voltak, a ládamosó berendezés rágcsálóürülékkel volt szennyezett” – írta akkor közleményében a Néhib.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Gyomorforgató videó a bezárt húsüzemről

Kiemelt kép: részlet a videóból – Forrás: Néhib