Valószínű, hogy Te is tapasztaltad már, hogy egy álmatlan éjszaka után a következő nap stresszes, fárasztó és lehangoló. Nem véletlen. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, felnőttként is 7-9 órát kellene aludni naponta. 

Sokszor ez a “szám” igazi kihívás, mert bejön még egy kis esti munka, vagy hajnalban kell kelni egy hosszabb út miatt. Ilyenkor bizony nehéz betartani a javasolt alvásidőt. 

Természetesen lehetnek eltérések, de a lényeg, hogy átlagban eleget és pihentetően aludjunk. Ebben segíthet többek között egy jól kialakított esti rutin, valamint a kései órákban az erősebb hangok, fények, illetve a képernyő kerülése is. A délutáni koffeinadag elhagyásával is sokat teszel az ügy érdekében.

Ha pedig teljes nyugalomra vágysz, próbáld ki a SleepAir szájtapaszokat, hogy át tudj állni az orrlégzésre. Nem is gondolnád milyen negatív hatással van a szervezetedre és az alvásodra az, ha a szádon át veszed a levegőt.

Nappali és esti rutin

Ahhoz, hogy pihentető legyen az alvásod, jól be kell állítani a reggeli és az esti ritmusod. Ez mintegy 70%-ban hozzájárul ahhoz, hogy kellően kipihend magad. Pontosan mit takar ez a rutin?

  • Reggel, ébredéskor jót tesz a szemednek a természetes fény. Ilyenkor próbáld kerülni a mesterséges fényviszonyokat!
  • A cirkadián ritmus beállításával az éberséget és az álmosságot tudod szabályozni. Ez a szervezetben egyfajta belső óraként tevékenykedik. Azzal tudod a legjobb eredményt elérni, ha minden nap nagyjából ugyanabban az időben fekszel, és kelsz.
  • Késő délután már igyekezz elhagyni a kávét, ugyanis a koffein még órákon át dolgozik, és nem hagy időben elaludni.
  • Legyen nyugodt a légkör a hálószobádban! Állítsd be megfelelő hőmérsékletet, és kerüld a fény-, illetve hanghatásokat!
  • Csökkentsd a képernyő előtt töltött időt!

Kerülendő: monitorhasználat késő esti órákban

A különféle képernyők által kibocsátott kékfény csökkenti a melatonin termelését. Pedig ez egy olyan hormon, aminek gyulladáscsökkentő és alvást szabályozó hatása van. Emellett a sejtek helyreállítását is támogatja, és összességében a teljes immunrendszerünket. Ezért lefekvés előtt legalább fél órával már felejtsd el a kütyüket.

Orrlégzés jelentősége

Ahhoz, hogy megfelelő legyen az alvásod, törekedni kell a szájlégzés kerülésére. Ha a szádon át veszed a levegőt, kevesebb oxigénhez jutsz, nem tud a szervezeted kellően regenerálódni. Fejfájást, horkolást, sőt akár még obstruktív alvási apnoe-t is eredményezhet. Azért, hogy ezt elkerüld, próbáld ki a SleepAir szájtapaszait. Így biztosan az orrodat fogod használni levegővételre. 

Vannak, akik nemcsak éjjel, hanem nappal is szájon át lélegeznek. Ők gyakran panaszkodnak arra, hogy be van dugulva az orruk. Ennek megszüntetéséhez nagymértékben hozzájárulnak az orrtapaszok, érdemes rendszeresen használni azokat!

Ha betartod a felsoroltakat, sokkal jobb lesz az alvásod minősége, ezáltal pedig komfortosabbak lesznek a mindennapok is.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a sleepair.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.