Vaddisznót láttak a főváros 4. kerületében, lakott területen szerda hajnalban. A nagy testű vadkan a buszmegállóknál szaladgált.

Lakótelepek között futott

Az állatot az MTI tudósítója is látta, a Farkaserdő irányából Káposztásmegyer I.-es és II.-es lakótelepe között szaladt át a Külső Szilágyi úton a villamossínekhez.

Korábban is láttak már vaddisznót Újpesten

Az Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat újpesti telephelyén az ügyeletes munkatárs az MTI-nek telefonon azt mondta, a mostani esetről még nem kaptak jelzést, de korábban már érkezett bejelentés, hogy a környéken – köztük a Farkaserdőben is – vaddisznót láttak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Figyelmeztető táblák

Több figyelmeztető táblát is kihelyeztek, amelyeken azt kérik, hogy ne etessék a vaddisznókat – közölték az ügyeleten.

Szerda reggel

A kiemelt képünkön látható állatot szerda reggel fényképezte le egy újpesti Facebookozó és azonnal fel is töltötte az egyik helyi csoportba. Köszönjük a kép készítőjének, hogy fotójával segíti mások hiteles tájékoztatását.

Hőkamerával keresték

Tavaly októberben is vaddisznót láttak Újpesten. Akkor is többen látták a kerület belső részein a Stop Shopnál vagy éppen a Rózsa útnál a panelházak környékén. Hőkamerával keresték.

Emberre támadt

A vadon élő állatok egyre gyakrabban találkoznak emberekkel Budapesten és környékén. Egy évvel ezelőtt, egy kerepesi játszótérnél egy vaddisznó megtámadott egy édesanyát és a gyermekét. Kész csoda, hogy nem lett nagyobb baj.

Elrendelték az állatok kilövését

Kerepesen a polgármester elrendelte az állatok kilövését. “Nem fogom megvárni, míg nagyobb baj történik” – mondta Kerepes polgármestere, Gyuricza László. A polgármester rendkívül kreatív módon próbálja megelőzni az egyre szaporodó vaddisznótámadásokat.

Vaddisznó támadás Szentendrén

Kellemes kora esti sétának indult a város peremén, amikor a házaktól alig 30 méterre egyszer csak megjelent a murvás úton egy vaddisznó és farkasszemet nézett a sétáló párral. Elindult feléjük, de a kutya megakadályozta a támadást, és megpróbálta leszerelni a vadkant. A rottweiler csúnyán megsérült – írtuk májusban.

A Római parton is vaddisznó

A vaddisznók rendszeresen betévednek a fővárosba is. Két évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy a Római parton a Királyok útján szalad egy vaddisznó.

Mit tegyek, ha vaddisznóval találkozok?

A vaddisznó nem játék! Ha azt halljuk, hogy a közelünkben lehetnek, de még nem látjuk őket, csapjunk zajt: tapsoljunk, énekeljünk, így szinte biztos elkerülnek minket. Baj akkor történhet, ha úgy találkozunk vadkannal. Ebben az esetben kerülni kell a szemkontaktust, álljunk meg és várjuk meg, hogy elmenjen. Elfutni nem érdemes, mert a vaddisznók 45 km/h-ás sebességgel tudnak szaladni, könnyen utolérnek. A vadkanok az agyarukkal szúrnak, a kocák harapnak.

Okos állat

Fára mászással érdemes próbálkozni, de ha nem stabil a fa, vagy lógnunk kell rajta számítsunk arra, hogy a vaddisznó megvárja míg kifáradunk és lepottyanunk. Meglepően intelligensek ugyanis ezek az állatok. Ha van a kezünkben bot, érdemes a támadó vaddisznó elé tartani, ha felkészültebb túrázók vagyunk és van időnk elővenni a vadriasztót, vagy a gázspray-t, akkor fújjuk rá, de akkor is számítsunk ütközetre. Egy támadás esetére azt javasolják a szakemberek, hogy próbáljuk a fölön fekve maximálisan összehúzódni, kezünkkel pedig védjük az arcunkat.

Kiemelt kép: Vaddisznó Újpesten – Forrás: Facebook