Vettél egy drága bőrcsizmát, de egy szezont is alig bírt ki? Fél év után csúnya, kopott a pénztárcád, pedig az anyukádé 30 év után is gyönyörű? Hidd el, nem véletlen!

Manapság rengeteg trendi elnevezésű bőr, illetve bőrnek tűnő termék közül válogathatunk az üzletekben és webáruházakban. De vajon melyiket érdemes választani, melyik táska, pénztárca vagy kesztyű éri meg tényleg az árát, és lesz akár évtizedeken keresztül hű társunk?

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy létezik valódi bőr, ami természetes, állati eredetű anyag, a műbőr pedig ennek a mesterségesen előállított utánzata. De azt valószínűleg kevesebben tudják, hogy pontosan mit jelentenek a ma olyan népszerű megnevezések, amikkel egyre gyakrabban találkozunk a címkéken. Vegyük őket sorban!

Mű, textil, ecco, rost, recycling, préselt… Mit jelentenek, és főleg melyiket érdemes választani?

A műbőrt a legkönnyebb bemutatni, hiszen mindenki ismeri, tapintotta, szagolta, és valószínűleg csalódott már benne. Mesterségesen előállított, 100%-ban szintetikus, semmi köze a valódi bőrhöz, ráadásul a gyártása során egészségkárosító hatású anyagokat is használnak. Persze manapság már nem csak silány termékeket lehet találni a piacon, hanem kiváló minőségű műbőröket is, azonban ezek meglepően drágák.

Ennek a továbbfejlesztett változata a textilbőr, ami ugyan sokkal jobb minőségű, azonban szomorú tény, hogy az alapanyaga szintén műanyag. Felső, légáteresztő rétegének köszönhetően természetesebb hatást kelt, és sokkal kevesebb egészségre káros anyagot tartalmaz. Ha valaki mindenáron műbőr terméket szeretne választani, ezzel jár a legjobban.

Meglepő módon az összes többi megnevezés – ecco, recycling, préselt – ugyanazt az anyagot, a rostbőrt takarja.

A rostbőr már majdnem bőr, ugyanis kis mennyiségben tartalmaz marhabőrt, a gond csak az, hogy a más célra már nem használható, maradék anyagokból, azokat ledarálva, majd préselve hoznak létre mesterségesen táblásított anyagokat.

Miért éri meg előállítani ezeket a bőrutánzatokat?

Azért, mert ezeknek a mesterségesen létrehozott bőrtábláknak nincsenek felületi hibái, így egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb a termelés. Viszont a minősége sokkal gyengébb.

Lényegében a rostbőr pont annyira bőr, mint amennyire az OSB lap valódi fa

Miért válasszam akkor a valódi bőrt?

Való igaz, hogy a rostbőr gyártási költsége sokkal alacsonyabb, mint a valódi bőré, azonban ez sajnos sokszor az árakban nem tükröződik. Ha valaki nem ismeri az előállítási eljárásokat, könnyen gondolhatja, hogy a rostbőr is valódi állatbőrt takar, sőt gyakran előfordul, hogy valódi bőr címkével adják el a rostbőr termékeket, ez pedig tulajdonképpen átverés.

Ezenkívül nagyon lényeges, hogy egy rostbőr táska vagy öv soha nem lesz olyan jó minőségű és annyira időtálló, mint egy valódi marhabőr, éppen az előállítási mód következtében. A bőr ledarálása miatt, bár a nagyobb felületeken strapabíró, azonban a sarkoknál, éleknél nagyon hamar meglátszanak a használatból eredő sérülések. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy mennyire dühítő lehet, ha egy drága, akár márkás táska vagy pénztárca mindössze néhány hónap után kopottnak, használtnak tűnik. Ezzel szemben az igazi bőrnek kifejezetten jót tesz az idő, évtizedek után is gyönyörű lehet egy marhabőr tárca vagy öv. Érdemes megkérdezni a szüleinket, nagyszüleinket, biztosan tudnak mesélni róla, hogy ez a befektetés garatáltan megéri az árát!

Ha szeretnél például egy valódi bőrből készült övet, akkor nézd meg a weboldalunkat

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 15. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.