Korábban döntöttek arról, hogy a nyugdíjkorhatárt lépcsőzetesen kitolják 62 évről 65 évre. Idén járt le ez a folyamat, jönnek az új szabályok.

Más a helyzet a nők és a férfiak esetében

40 évnyi szolgálati időt követően a nők továbbra is nyugdíjba vonulhatnak. A férfiaknál egyedül azt fogják figyelni, hogy ki töltötte be az adott évben a 65. életévét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ők kaphatnak öregségi teljes nyugdíjat

Az öregségi teljes nyugdíj feltétele, hogy legalább 20 év munkaviszonnyal rendelkezzen az adott személy, és érje el a rá érvényes nyugdíjkorhatárt. A nők esetében ugyebár kedvezményesen is nyugdíjba lehet menni életkortól függetlenül.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem mindegy, ki mikor született

A nyugdíjkorhatár a következőképpen alakul:

  • aki 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  • aki 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
  • aki 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  • aki 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
  • aki 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  • aki 1957-ben vagy azt követően született, annak a betöltött 65. életév.

Ez lesz 2023-tól

Jövőre csak azok mehetnek nyugdíjba, akik 1958-ban születtek. Innentől fogva a 65 év lesz a korhatár, na és persze a ledolgozott évek számát is figyelik.

Ezek is érdekelhetnek!

Így állapítják meg a nyugdíjat

Aki idén nyugdíjba megy, annak a nyugellátás összege a 2022. évi szabályok alapján kerül kiszámításra. Ők részesülnek a 2023. évi éves, januári nyugdíjemelésből.

Mi a helyzet azzal, aki jövőre lesz csak nyugdíjas?

Ha jövőre vonul valaki nyugdíjba, akkor a 2023. évi kiszámítási szabályok szerint fogják megállapítani, hogy mennyi nyugdíjat fog kapni. Az évi rendszeres nyugdíjemelés az ő esetében először 2024-ben lesz esedékes.

Azokra is ez vonatkozik, akik még nem mentek nyugdíjba

Azokra, akik már korábban nyugdíjba vonulhattak volna, de még nem tették, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint azokra akik 1958-ban születtek és 2023-ban mennek nyugdíjba.

Jönnek az új szorzószámok

Az úgynevezett valorizációs szorzószámokat márciusban fogják közzétenni. Ez a szám szükséges ahhoz, hogy ki tudják számolni, pontosan mennyi lesz az adott évben a nyugdíj forintosítva.

Ettől függ a valorizációs szorzószám

A szóban forgó szorzó megállapításakor figyelembe veszik azt, hogy az országos nettó átlagkereset az egyes években hogyan növekedett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív