Az átalakuló felnőttképzésről, az első év tapasztalatairól kérdeztük a Soter-Line Oktatási Kft-t

Több mint egy év telt el azóta, hogy kormányzati kezdeményezésre megkezdődött a szak- és felnőttképzés nagyívű átalakítása, melynek eredményeként a sokak által ismert OKJ (Országos Képzési Jegyzék) megszűnt és egy merőben új rendszer vette át helyét.

Lássuk, hol tartunk most, mik az eddigi tapasztalatok, mire számíthatnak a tudásra szomjazó felnőttek, hogyan éli meg a változást egy három évtizede sikeresen működő felnőttképző intézmény.

Az átalakítás minden korábbi intézkedésnél nagyobb hatással volt a hazai felnőttképzés piacán meghatározó helyet elfoglaló Soter-Line Oktatási Kft. életére is. Tapasztalatait Madarász Erik az intézmény oktatási igazgatója osztotta meg velünk.

A kezdeti nehézségeket követően a szakma képviselői egyre magabiztosabban látják el feladataikat, azonban sokakban még nagy a bizonytalanság. A képzésszervezők sokszor találkoznak ezekkel a kérdésekkel: Megszűnt a felnőttképzés, nincsen már OKJ? Nem is indítanak képzéseket? Ha önöknél tanulok, hol és hogyan fogok vizsgázni? Hogyan szerezhetek kék színű bizonyítványt, amivel elhelyezkedhetek? Az online képzés egyenértékű a tantermi képzéssel?

Az átalakítás, az új szabályozási környezet minden korábbi intézkedésnél nagyobb hatással volt a felnőttképzés szereplőire. Új fogalmakat, eljárásokat, módszereket kellett elsajátítanunk, bizonyos értelemben beszűkült lehetőségekkel és megváltozott keretek között kell szerveznünk, tanítanunk és tanulnunk. Egyes kérdések esetében jelenleg még nehéz pontos, adekvát választ adni, azonban az első év tapasztalatai azt mutatják, hogy a felkészült felnőttképzők az új rendszerben is megtalálják helyüket és szerepüket. A tanulni vágyó érdeklődők és jelentkezők továbbra is elérik a számukra releváns képzéseket, fejleszthetik, képezhetik magukat, magas minőségű szolgáltatások közül választhatnak.

Különösen izgalmas és kihívásokkal zsúfolt időszak áll mögöttünk. Az elmúlt két évben a digitális távoktatás teret és létjogosultságot nyert a felnőttképzésben is. Napjainkban a hagyományos tantermi képzések visszaszorulni látszanak, a tanulni vágyók többsége a lehetőségek mérlegelését követően valamely távoktatási formát választja. Ennek egyik oka, hogy a vírus még mindig hatással van életünkre, régi szokásaink megkopni látszanak és újak veszik át helyüket. A felnőttképzés már elképzelhetetlen a korszerű módszertanok és digitális megoldások alkalmazása és használata nélkül. Életünkre az elmúlt időszakban legalább akkora hatást gyakorolt a speciális működési feltételeket támasztó világjárvány, mint a felnőttképzés átalakítása. Az új rendszer kialakítása során a sokak által ismert OKJ megszűnt és egy, az iskolarendszerű szakképzési jegyzéktől elkülönült, új felnőttképzési jegyzék vette át helyét. Az új rendszerben az OKJ-ban szereplő 760 képzést a felnőttképzésben tanítható, szakmai végzettséget adó képzések váltották fel és megjelent a kizárólag iskolarendszerben indítható, 174 alapszakmát tartalmazó szakmajegyzék. A szakmai vizsgák helyét 2022. december 31-ét követően teljesen átveszi a képesítő vizsga, melyet kizárólag független akkreditált vizsgaközpont szervezhet.

A változások hatására a 2020. december 31-ig indítható, régi rendszerű képzésekre fokozott figyelem és megnövekedett érdeklődés irányult, sokan úgy gondolták, hogy felnőttképzésben talán utoljára szerezhetnek szakmai végzettséget, mivel egy újonnan bevezetett rendszer, melynek sok részlete ismeretlen, induláskor nehézkes lehet, és sok bizonytalanságot rejthet. A változások hatására a felnőttképző intézmények a tavalyi évben megnövekedett számú jelentkezői rohammal találkoztak. A csoportok nagy számban, maximális létszámmal indultak, a felnőttképző intézmények magas fordulatszámon pörögve teljesítették a képzési igényeket.

Az új rendszer indulásával a körülmények ugyan megváltoztak, mások lettek a feltételek és új a szabályozási környezet, de a felnőttképzők továbbra is várják a jelentkezőket, indítják képzéseiket. 2021 végére kijelenthetjük, hogy a felnőttképzés a kezdeti nehézségek leküzdését követően elindult. Az év eleji megtorpanást a 2021. május 31-től igényelhető, akár 0 %-os kamattal is igénybe vehető Képzési Hitel konstrukciók is segítettek feloldani. A meghatározott feltételek mellett a Diákhitel Központ lehetőséget biztosít, hogy 1,99 %-os kamattal, szabad felhasználású vagy 0 %-os kamattal, képzési díjra fordítandó hitelt vehessenek fel a felnőttképzés rendszerében tanulók. A képzési díjra igényelhető, maximum 500.000 Ft-os Képzési hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül a felnőttképző intézmények utalja. Az igénylés nagy előnye, hogy a folyamat ügyfélkapus eléréssel, kizárólag online módon, a papír alapú igazolásokat mellőzve történik, így bármikor, bárhonnan elindítható az ügyintézés.

Fővárosi felnőttképző intézményként tapasztalatunk szerint a képzések iránti kereslet részben átalakult. Míg a korábbi években a legnépszerűbb és legkeresettebb képzéseink az informatikához kapcsolódtak, most a kreatív szakmák iránt nagyobb az érdeklődés. Természetesen jelenleg is hirdetünk és indítunk Junior Java backend fejlesztő vagyJunior rendszergazda képzéseket, hiszen a végzett szakemberek a munkaerőpiacon igen keresettek, a Grafikus, Fotós vagy Lakberendező képzéseink esetében jóval magasabb a jelentkezők száma. A képzési kínálatunkban szereplő tréningek, nyelvi-, valamint egyéb képzések iránti érdeklődés alátámasztja meggyőződésünket, miszerint a felnőttképzésnek a megváltozott körülmények ellenére is van létjogosultsága. A tanulás és tudásszerzés iránti vágy továbbra is jellemző az emberekre és ez minket felnőttképzéssel foglalkozó vállalkozásokat arra ösztönöz, hogy bizakodva tekintsünk a jövőbe, felkészülten, kimagasló szolgáltatást nyújtva vágjunk bele a 2022-es évbe.

További információ: https://www.soterline.hu/

A Mex Rádióban is foglalkoztak a témával:

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattints ide, ha te is kipróbálnád ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!