Az Egyesült Arab emírségek hatóságai több embernek harmadik alkalommal is beadták a Sinopharm vakcináját. A helyi orvosok ugyanis úgy vélik, hogy a kínai oltóanyag bizonyos esetekben nem termelt elegendő mennyiségű antitestet, így nem váltotta ki a koronavírus elleni védelemhez szükséges hatást.

A Sinopharm tesztelése

Az esetről a Wall Street Journal cikke számolt be. Mint ismert a Sinopharm a fertőzöttek alacsony száma miatt nem Kínában végezték a vakcina széles körű tesztelését, hanem az gyesül Arab Emírségekben kezdődtek meg a harmadik fázisú, azaz nagyobb számú alanyon végzett kísérletek tavaly júliusban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem hozták nyilvánosságra a dokumentációt

Többek között emiatt fordulhatott elő az is, hogy az Öböl menti monarchia a világon elsőként – azaz még Kína előtt –, már szeptember közepén jóváhagyta a vakcinát, a vizsgálatok részletes dokumentációját azonban azóta sem hozták nyilvánosságra.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Többen kaptak egy harmadik dózist is a kínai oltóanyagból

A G42 Healthcare – a Sinopharm harmadik fázisú klinikai tesztjeit a Közel-Keleten koordináló vállalat – szerint a harmadik dózist egy tudományos vizsgálat részeként adják be egy kiválasztott embercsoportnak, méghozzá azért, hogy megfigyeljék ezt követően ez immunrendszer reakcióját. Azt viszont sem a cég, sem pedig a hatóságok nem árulták el, hány ember kapta meg a harmadik dózist és mégis mi okból. EZ IS ÉRDEKELHET: “Sárkány ellen sárkány”: Orbán Viktort beoltották a kínai Sinopharm vakcinával

Ezt közölte az egészségügyi szóvivő

Farida al Hosani, az emírségek kormányának egészségügyi szóvivőnője azt közölte, hogy „egyelőre elenyésző a harmadik oltást kapottak aránya az összes Sinopharmot kapó személy számához képest”.

Ezt mondják a kormányalkalmazottak

A Wall Street Journal összesen nyolc olyan kormányalkalmazottal beszélt, akiket elmondásuk szerint a hatóságok berendeltek egy harmadik oltásra is. Mind azt állítják, nem közölték velük, hogy egy tudományos kutatásban vennének részt és antitesttesztet sem végeztek rajtuk. FONTOS! Sajtóértesülés szerint mégsem fogadja el az EU a kínai és az orosz oltást a közös igazolásánál

Két orvos is megszólalt

A lapnak két orvos azt mondta, hogy a a betegek és kollégáik közül néhány beoltott alig vagy egyáltalán nem mutatott antitestválaszt a második adag után. Illetve azt is jelezték, nem világos, hogy az antitesttesztek milyen mértékben mérik az immunrendszer teljes válaszát a vakcinára.

Zárt ajtók

A lap továbbá azt írja, hogy decemberben az állami tisztviselők zárt ajtók mögött zajló előadásokon már figyelmeztettek kormánycégeket, hogy szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra Sinopharm vakcinájából.

Az EU-ban csak a magyarok alkalmazzák

A kínai oltóanyagot egyébként már ötven országban engedélyezték, azonban az Európai Unión belül egyedül csak Magyarország alkalmazza. EZ IS ÉRDEKELHET: Nekimentek Zacher Gábor toxikológusnak, elnézést kért a sztárorvos a kínai vakcina miatt

Messze a legdrágább vakcina

A kormány egy közvetítő cég beiktatásával ötmillió adagot rendelt belőle, adagonként 30 eurót (12 ezer forintot) – plusz öt százalék áfa – fizetett érte, vagyis ez azt jelenti, hogy a jelenlegi palettán messze ez a legdrágább vakcina.

Menczer Tamás állítja, álhír, hogy gond lenne a kínai vakcinával

A kínai vakcina ellen indított baloldali és nemzetközi politikai támadás újabb állomása az az álhír, hogy az Egyesült Arab Emírségekben “probléma adódott a Sinopharm vakcinájával” – ezt már a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár írta a közösségi oldalán szombaton.

Nincs semmilyen hivatalos forrás

Menczer Tamás bejegyzésében kifejtette: ezt ugyan semmilyen hivatalos forrás nem mondta az Emírségekben, de a hír szerint találtak nyolc embert, akit behívtak, mert harmadik oltásra van szükségük. Minden vakcinánál vannak olyanok, akiknél az immunválasz nem elég erős. A kínai vakcinánál nagyságrendileg ugyanannyian, mint az úgynevezett nyugati vakcináknál. Az Emírségekben mindössze annyit tesznek most, hogy ezeknek az embereknek adnak még egy oltást – hangsúlyozta Menczer Tamás.

Erre hívta fel a figyelmet


Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Arab Emírségekben mintegy 6 millió embert oltottak be a Sinopharm-vakcinával. Az illetékes helyi bizottság elnöke azt mondta, hogy a fővárosban, Abu-Dzabiban a beoltottak közül senki sem halt meg, senki sem került kórházba, vagyis 100 százalékos a vakcina hatékonysága a súlyos esetek megelőzésében.
Ez jobb adat, mint amit a súlyos esetek vonatkozásában a Pfizer Izraelben mutatott – tette hozzá.

Nincs vele probléma


Vagyis a kínai vakcinával semmi probléma sem adódott, a kínai vakcina életeket ment az Emírségekben és Magyarországon is – szögezte le. Legfőképpen azért van szükség Magyarországon a kínai és az orosz vakcinára, mert Brüsszelből nem jön elég oltás, ráadásul Kurz osztrák kancellár szerint Brüsszelben a vakcinákat tisztességtelenül osztják szét – írta az államtitkár. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sinopharm – Forrás: MTI/Mónus Márton