Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap este bejelentette lemondását, szerinte itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek. Miniszterségéhez két botrányos dolgo kötődik, Ókovács Szilveszter ismételt kinevezése a Magyar Operaház élére, illetve Vidnyánszky Attila lemondása, majd maradása a Nemzeti Színházban történt baleset után.

Lemondott Csák János

Csák János kulturális és innovációs miniszter a választások estéjén a Mandinernek megerősítette, hogy lemond miniszteri tisztségéről. Közölte, amikor igent mondott a felkérésre, nem úgy tervezte, hogy csak a ciklus feléig látja el a feladatot. „Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk” – mondta Csák János.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A ciklus feléig tervezett

A Mandinernek adott interjújában azt mondta, hogy amikor igent mondott a felkérésre, eleve úgy tervezte-e, hogy csak a ciklus feléig viszi a feladatot, azt válaszolta: „Természetesen nem. Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk. Úgyhogy nem, nem volt tervbe véve” – mondta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Orbán elfogadta a lemondását

Csák már be is nyújtotta a lemondását Orbán Viktornak, aki elfogadta a döntését. Lemondását azzal indokolta, hogy szerinte azokat a feladatokat, amiket a miniszterelnök kért tőle, már elkészült, „e tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.”

3 dolgot kért tőle a miniszterelnök

Három dolgot kért tőle egyébként Orbán, „ahogy minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal.”

Nem szereti az államigazgatást

Csák szerint nem arról van szó, hogy nem fekszik neki az államigazgatási munka, mert az ezeréves magyar állam miniszterének lenni nagyon felemelő, élvezetes munka, ő pedig száz százalékig beleadott mindent. „Nem döntöttem volna így, ha nem érzem úgy, hogy van egy működőképes rendszer, megfelelő programok, illetve, ha nincs olyan utódjelölt, aki képes és kész a vezetésre. (…)

Sok fiatal dolgozik 

A magyar államigazgatásban rendkívül sok tehetséges fiatalember dolgozik, igenis lehetőséget kell adni nekik. Gondoljuk meg, én harminc évesen lettem egy magyar-ír pénzügyi cég vezérigazgatója, vagy Orbán Viktort harmincöt évesen választottuk meg először miniszterelnöknek.”

Kitalálja, mit csinál a jövőben

Arra, hogy mihez kezd majd ezután, Csák azt mondta, hogy nem is gondolkodott ezen addig, amíg Orbán nem fogadta el a lemondását. „Vannak predesztinációk a korábbi életemből, ilyenek az üzleti szféra, tanítás, mentorálás, illetve az írás; nem hiszem, hogy ki fogok találni valami teljesen újat” – mondta.

Botrány az Operában és a Nemzeti Múzeumban

Csák János miniszterségéhez több botrányos dolgok kötődik. Az egyik, amikor a szakmai bizottság véleményét figyelmen kívül hagyva Ókovács Szilvesztert nevezte ki a Magyar Operaház élére. Tavaly novemberben pedig kirúgta L. Simon Lászlót, a Nemzeti Múzeum éléről, Dúró Dóra szerint az egyik fotókiállításon olyan felvételeket lehetett megtekinteni, amelyektől a fiatalok saját nemükhöz is vonzódhatnak. 

Baleset a Nemzetiben

A másik pedig a Nemzeti Színházban történt súlyos baleset körül kialakult balhé. Novemberben ugyanis két színész több méter magasról zuhant le előadás közben, mindketten maradandó sérülést szenvedtek. Az akkor beszámolók szerint a vezérigazgatónak többen jelezték, hogy veszélyes a díszlet, de Vidnyánszky Attila erről nem vett tudomást. A baleset után Vidnyánszky felajánlotta lemondását, ám pár hét múlva mégsem hagyta el a színházat, Csák János pedig elfogadta a Nemzeti Színház vezérigazgatójának újragondolt döntését.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Csák János – Forrás: MTI/Lakatos Péter