Hosszú időre megtiltja a belterületbe vonásokat a várhatóan december 12-én elfogadásra kerülő új építészeti törvény. Ez azt jelenti, hogy véget vetnek a települések szétterülésének, a szántóföldek helyén kinövő lakóparkok építésének. Azoknak is rossz lesz, akik azért vettek olcsóbban külterületi ingatlant, hogy azt majd a belterületbe vonás után jóval drágábban adhassák el.

Megtiltják a külterületből belterületbe vonást

Az elmúlt 25 évben a magyar zöldterületek 10 százalékát építették be. Ezek nem már szabályozott, közigazgatási határon belüli, hanem átminősített mezőgazdasági vagy erdőterületek voltak. Emiatt első helyre veszik a természeti környezet védelmét. A törvény új külterület belterületbe vonását a következő években szigorúan megtiltja – mondta Lánszki redő, építészeti államtitkár a minap a Mathias Corvinus Collegiumben tartott előadásán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Olcsóbb újat építeni, mint felújítani

Jelenleg 700 ezer ingatlan áll üresen az országban. Ennek az egyik oka, hogy a régebbi épületeket drágább felújítani, mint egy újat építeni, a beruházók ezért inkább az utóbbit választják. Emiatt a meglévő épületállomány védelme egy másik fontos pont lesz az új törvényben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vétózhat a helyi főépítész

Megerősítik a főépítészi rendszert is. Az új rendszerben a főépítészek vétójogot kapnak, és arra ösztönzik az építészkamarát, hogy alakítsanak ki egy főépítészi tagozatot. Azon esetek ellen is megpróbálnak fellépni, amikor a tervek és az elkészült épület nagyban eltérnek egymástól. Hogy ezt megelőzzék, minden építésnél bevezetik a kötelező tervezői művezetést, valamint a használatba vételi engedélyt csak úgy lehet majd megkapni, ha arra az építész is rábólint – írja a Magyar Építők

Zöldterület minősítést vezetnek be

Bevezetnek egy zöldterületi tanúsítási rendszert is, amivel meg lehet majd mutatni, mekkora, milyen gondozottságú és mennyire tájba illő zöldfelülettel rendelkezik egy-egy ingatlan. Az egyszerűsített bejelentés megszűnik, mert nem működött. Átszervezik és visszasorolják a hatósági eljárásrendbe, főépítészi vétó alá vonják.

Polgári jó ízlés

Az új törvényben magyar nemzeti építészeti identitástudatról is szó lesz. Ennek értelmében meghatároztak tíz alapelvet, amelyek közül a legfontosabbak: természeti rendszerek megőrzésének alapelve, a barnamezős területek elsődlegességének elve – ezeken a területeken nehezebb és drágább építeni, de az új törvénnyel erre terelik majd a beruházókat, digitalizáció, amivel hatalmas mértékű költségcsökkenés érhető el, a polgári jó ízlés és az építészeti minőség elve – fontos a megjelenés és az értékállóság. Az építészeti szépséget mindenekfelett szeretnék érvényesíteni akkor is, ha valamit így drágább és lassabb is megépíteni. Szükséges minimum, vagyis nem kell nagyobbat építeni, mint amire szükség van.

Szigorítanak a reklámtáblákkal

Egyszerűsítik a HÉSZ, vagyis a Helyi Építési Szabályzatok fogalmát és eltörlik a vármegyei rendezési terveket, a reklámhordozókkal kapcsolatban kifejezetten szigorít majd a szabályozás, és műemlékeknél illetékmentességgel, jövedelemadó-kedvezménnyel segítik majd a felújításokat.

Évtizedekre szól

Lánszki Regő kiemelte: íz elmúlt másfél évben olyan törvénytervezetet sikerült a szakma bevonásával megalkotni, amelynek a hatása a következő évtizedekben tetten érhető lesz. December 12-én kerül záró szavazásra a parlament elé az építészeti törvény, amelyet ha elfogadnak, sávosa vezetik majd be. Egyes részei már február 1-jén, a többi 2025. január 1-től érint minden építőt és építtetőt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK