Szomorú hírről számoltak be a közösségi oldalukon a Gödöllői Kisvasút munkatársai: a bejegyzésből ugyanis kiderül, a Gödöllői Erdei Vasút Október 2-ával végleg megszűnik.

Csalódottak

„Helyzet előtt mi magunk is csalódva, értetlenül állunk. Egyesületünk éveken át végzett kitartó munkájának hála létrejött egy csoda, ami évek alatt a térség egyik legmeghatározóbb turisztikai eleme lett és számos gyermek, felnőtt arcára csalt mosolyt” – írják a bejegyezésben, amit így folytatnak:

2017-ben kezdték

„2017-ben kezdtük munkálatainkat, akkor a Gödöllői Erdészeti Arborétumot kezelő Pilis Parkerdő Zrt.-vel együttműködve. Kisvasút létrejöttének célja az egyesületünk által összegyűjtött műszaki történeti emlékek gyűjteményének méltó helyre való elhelyezése és bemutatása mellett a térség és az Arborétum turisztikai felfuttatása is célkitűzés volt. Ennek sikerét az elmúlt évek drasztikus látogatószám növekedése is mutatja.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kényszerhelyzet

Mint írják az az Arborétum területe kezelőt váltott és a Pilis Parkerdő az együttműködésben vállalt szerepét átadta az új kezelőnek. Sajnos az új kezelő más koncepciót szánt a terület hasznosításának, amibe a kisvasút és azt látogató széles társadalmi réteg nem illik bele. „Helyzettel egyetérteni nem tudunk, viszont a terület tulajdonosának döntése számunkra kényszerhelyzet” – olvasható a posztban.

Várják a megkereséseket

„Köszönjük a rengeteg támogatást, adományozott értéket. Ezeket nem fogjuk veszni hagyni, célunk projektünk átmentése és tovább folytatása befogadó környezetbe. Erre jelenleg is több lehetőség kínálkozik. Továbbiakban ezután is várjuk Cégek, Önkormányzatok, Magánszemélyek és minden olyan legalább 1 kilométer hosszú és 2,5 méter széles egybefüggő erdős területtel rendelkező szervezeti formák megkereséseit, ahol a turizmus fejlesztésben látják a jövőt.

Rengeteg látogatót vonzott

„Általunk végzett munka jelentős számú látogatót vonz, ami rövid és hosszú távon is a térség és ott működő vállalkozások fejlődését szolgálhatja. Ajánlatokat várjuk a [email protected] címünkre. Aki utoljára szeretne meglátogatni minket, ezen a hétvégén megteheti” – zárták szomorúan a posztot.

Vitézy Dávid is hozzászólt

„Nagyon kedves üzemet hoztatok össze, nem csak a környék, de a budapestiek nagy örömére is. Elég rövidlátó döntésnek tűnik a kiebrudalása az arborétumból, remélem, meggondolják magukat az illetékesek. Addig is minden elismerésem az eddigi munkátokért!” – írta kommentben Vitézy Dávid.

Mindenki sajnálja

A hozzászólásokból egyébként kiderül, mindenki nagyon sajnálja, hogy így alakult a helyzet, az egyik kommentelő például így fogalmazott: „Kérlek indítsatok egy petíciót! Sokan nagyon szeretjük a kisvasutat, adjunk ennek egy kis esélyt!”

Önkéntesek

„Nekem a fiam a Kisvasút oszlopos önkéntes csapat tagja. Szinte az első sínszárak lefektetése óta ott dolgozik önkéntesként, napi szinten oda járt ki télen-nyáron, hol fagyban, hol 30 fokban. Lassan már a fél életét ott töltötte kint, mert neki a Vasút és az erdő az élete. Sokszor erőn felül teljesítve csákányolt, lapátolt, hogy épüljön szépüljön a Vasút. Rettentő sok időt és munkát fektetett bele ő is és mindenki aki ott dolgozott és dolgozik most is, hogy ez az utolsó Kisvasúti nap egy emlékezetes és élményekben gazdag nap maradjon mindenki számára aki elmegy az eseményre. Kisvasúti napon a saját kezűleg tervezett és kivitelezett gőzgépét fogja üzemeltetni, mindenkit nagy szeretettel vár!” – írta meg egy édesanya.

Kiakadtak a látogatók

„Ez hihetetlen! Kislányom már a Halloween túrára készül hónapok óta…miért kell ennyi ember munkáját tönkre tenni? Fantasztikus turisztikai attrakció, imádjuk!” – fogalmazott egy másik kommentelő.

Rengeteg ember munkája

„Értetlenül állok a dolog előtt és nagyon sajnálom. Ne hagyjuk veszni hagyni ennyi ember áldozatos munkáját!!” – fűzte hozzá egy másik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gödöllői Kisvasút – Forrás: Facebook