Hétfő délelőtt váratlan fennakadás történt az Ercsi és Tököl között közlekedő kompon. Elromlott a jármű kormányműve, hat autó és annak utasai voltak a fedélzeten.

Kormányozhatatlan lett

Elromlott a kormányműve hétfő délelőtt az ercsi kompnak – tájékoztatta a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője a sajtót. Darázs Ágnes elmondta, a komp Ercsi közelébe sodródott a Dunán, ott horgonyzott le, és vár a vontatóhajóra. Személyi sérülés nem történt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Visszavontatták

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője később arról tájékoztatta az MTI-t: visszavontatták a tököli kompot, amely egy ideig Ercsinél vesztegelt a Dunán. A mentésben egy vontatóhajó mellett a Szent Flórián tűzoltóhajó is részt vett.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Miért voltak veszélyben az autósok?

Ha egy folyón közlekedő vízijárműnek elromlik a kormányműve, akkor nagyon gyorsan elsodródhat. A folyón irányíthatatlanul sodródó kompon tartózkodni roppant veszélyes. A Duna jelenleg árad, vagyis sokkal nagyobb a sodrása, mint normál vízállásnál.

Megbillenő jármű

Egy irányíthatatlanul úszó komp könnyen elakadhat a vízbe nyúló faágakon, vagy a part kitüremkedésein. Ilyenkor a sodrás megbillenti és az autók, az utasok azonnal a vízbe kerülhetnek.

Ügyes volt a kapitány

Szerencsére az ercsi komp kapitánya gyorsan reagált a vészhelyzetre és leengedte a horgonyt, így lassította a sodródást. Hozzátesszük ez a manőver sem volt veszélytelen, hiszen az áradó Dunán bármi beleakadhatott volna a veszteglő járműbe és megbillenthette volna.

Autó a vízben

Alig 10 napja írtunk a Csepel-sziget másik partján, a Soroksárnál közlekedő kompnál történt balesetről, ahol a Dunába hajtott egy autós. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté elmondta, hogy senki sem sérült meg, az autót vezető férfi partra úszott. A bejelentés után a katasztrófavédelem búvárszolgálata a parttól mintegy húsz méterre megtalálta az autót, amit a tűzoltók csörlővel kihúztak.

Vízbe estek

A soroksári kompkikötőnél idén januárban is baleset történt. Akkor három fiatal robogott véletlenül a folyóba. Az autót vezető fiú akkor részletesen elmesélte, hogyan történt a tanulságos baleset. Csepelre mentek, de benézték az átjárót a Dunán. Azt hitték hidat jelöl a GPS, de nem.

Meghalt a férfi

2019-ben egy autóban ragadt mozgássérült férfinak esélye sem volt a nagymarosi kompkikötőben. Egy kétségbeesett felkiáltás volt az utolsó mondata, mielőtt belefulladt volna a Dunába a 39 éves férfi. Testvére Budaörsön lakik, elvették a jogosítványát és eljárást indítottak ellene gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeket is olvasd el:


Kiemelt kép: illusztráció, komp Dunakeszinél – Fotó: BPK