Külön ország lett Pest megye, a Budapesten és a Pest megyében élők ugyanis jobb, ha nem hagyják el. A szombati Operatív törzs tájékoztatón Kiss Róbert alezredes egyértelműen elmondta: szabálysértésnek minősül, ha egy budapesti vagy Pest megyei család május 4-e után meglátogatja vidéki rokonait. Ebből az következik, hogy jobb nem átlépni Pest megye határát.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy jellemzően hétvégén mindig többen szegik meg a kijárási korlátozásokat, mint hétköznap. Ezekkel kapcsolatban 1730 esetben kellett intézkedni a rendőröknek az elmúlt 24 órában: 844 esetben figyelmeztetést, 487 esetben helyszíni bírságot, míg 399 esetben feljelentést kellett alkalmazniuk.

Az alezredes kérdésre válaszolva elmondta azt is, szabálysértésnek minősül, ha egy budapesti vagy Pest megyei család május 4-e után meglátogatja vidéki rokonait – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A szombati rendkívüli kormányinfón Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő is megerősítette: „A budapesti és Pest megyei lakosoknak nem fér bele, hogy elutazzanak vidékre és ott folytassanak szabadidős sétát, és kiváltképpen nem aludhatnak ott” – mondta.

Ahogy azt nem sokkal ezelőtt megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a rendőrség azt ígérte, folyamatosan ellenőrizni fogják, hogy a fővárosi és a Pest megyei lakosok betartják-e a szabályokat.

Abban az esetben, ha egy kijárási korlátozást megsértő embert elkapnak a rendőrök három dolog történhet: figyelmeztetés, helyszíni bírság, feljelentés.

Eddig a rendőrség nem adott arról tájékoztatást, hogy mi alapján mérlegelnek a rendőrök. A feljelentés a és a helyszíni bírság összege több tízezer forint lehet, de korábban az RTL beszámolt egy hölgyről, aki a Föld Napja alkalmából szemétszedést rendezett a falujában és 200 ezerre bírságolták meg.

Az alábbi térképen láthatod Pest megye határát. Ha az M1-esen mész legkésőbb a tárnoki lehajtónál gyere le a sztrádáról, mert a következő lehajtó már Fejér megyében lesz. Az M3-ason Bagnál gyere len, az M5-ösön legkésőbb Örkénynél, az M6-oson pedig Százhalombatta-Észak lehajtónál. A fő és mellékútvonalakon figyeld a megyehatár táblát és ne lepődj meg, ha rendőrautókat látsz majd az utak mentén.

Budapesten és Pest megyében nem változik semmi

A kormányrendelet szerint Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben marad a kijárási korlátozás. A vendéglátó egységek teraszai és kerthelyiségei nem nyithatnak ki, a boltok nyitva tartása sem változik, az élelmiszerboltok és drogériák nyitva lehetnek, a többieknek 3-kor be kell zárnia.

Kiemelt kép: illusztráció